Home Blogs van a.s.r. Trucjes met je cv-ketel om gas te besparen

Trucjes met je cv-ketel om gas te besparen

07 januari 2021

We willen allemaal zo min mogelijk energie verbruiken. Voor het milieu en voor de portemonnee. Even goed naar je cv-ketel kijken, kan een hoop schelen. Wij leggen uit hoe. 

Besparen met je cv-ketel

Wanneer we willen besparen op energieverbruik, zetten we vaak de verwarming lager. We proberen minder warm water te gebruiken en dichten de kieren van ramen en deuren. Het zijn allemaal goede manieren en ja, ze besparen naast energie ook nog geld. Toch is er één bespaarmogelijkheid waar we veel mensen nooit naar kijken: onze cv-ketel.

Veel cv-ketels staan verkeerd afgesteld. De meeste mensen laten de ketel installeren en kijken er daarna nooit meer naar om. Nou ja, behalve het hoognodige bijvullen van water wanneer dat nodig is. Toch kun je via je cv-ketel veel energie besparen, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

Wil je meer tips om energie en dus geld te besparen? Kijk op ons platform Duurzaam Wonen voor tips, voorbeelden en inspiratie.

 • Eco-stand
  Zit er een eco-stand op je cv-ketel? Gebruik die dan. Op de eco-stand gaat de ketel water pas verwarmen wanneer je de kraan opendraait. Dat klinkt logisch, maar meestal heeft de cv-ketel altijd een voorraadje warm water om meteen te leveren bij het opendraaien van de warme kraan. Dat kost onnodig veel energie en dus geld

 • Watertemperatuur aanpassen aan vloerverwarming
  Heb je radiatoren ingeruild voor vloerverwarming? Dan mag de temperatuur waarop water door je cv-ketel geleverd wordt, omlaag. Bij veel ketels kun je dit zelf instellen via het schermpje op je ketel. Voor radiatoren is water op zo’n 60 of 70 graden soms nodig tijdens de winter, voor vloerverwarming slechts op 40 of 50 graden. Toch een flink verschil.
 • Verlaag de temperatuur van je ketel
  Ook als je geen vloerverwarming hebt, is het de moeite waard om de temperatuur te checken waarop water wordt verwarmd door je cv-ketel. Vaak staat dit automatisch ingesteld op 80 of soms zelfs 90 graden. Dat is heus niet altijd nodig. Breng de temperatuur eens terug naar 50 graden en kijk of het huis daarmee warm genoeg wordt. Is dit in jouw huis niet het geval? Dan kun je de temperatuur steeds een beetje opvoeren en kijken wat het beste past. Waarschijnlijk is dit lager dan 80 of 90 graden en bespaar je sowieso flink gas én geld.

 • Radiatoren waterzijdig inregelen
  Waterzijdig inregelen van je cv-installatie hoort ook in dit rijtje bespaartips thuis. Het kan tussen de 5% en 15% energie besparen. Dit inregelen zorgt ervoor dat het warme water op een goed gebalanceerde manier tussen de radiatoren wordt verdeeld. Je kunt dit zelf doen (lang leve Youtube!) maar ook een installateur laten komen. Waterzijdig inregelen doe je door de instelbare radiatorkraan - dus in de radiator zelf - te stellen. Dit is dus niet de stelknop waarmee je een radiator aandraait of uitdraait, maar het zit in het binnenwerk. De warmteverdeling in huis wordt hierdoor beter en zo gebruik je niet onnodig veel energie. 

 • Gebruik de zomerstand en winterstand
  Wist je dat veel ketels een zomer- en winterstand hebben? Zet je ketel vooral op de zomerstand wanneer het zomer wordt. De ketel dient dan alleen nog om water te verwarmen en slaat niet meer aan om het huis te verwarmen wanneer het buiten eventjes wat frisser is. Schakel wel op tijd terug wanneer het buiten kouder wordt. Op de winterstand zal de ketel weer volop gaan draaien en het binnen lekker warm maken.

Pak de handleiding van je cv-ketel er vooral eens bij. Toch de hulp van een installateur nodig? Dat kost misschien geld, maar kan je op de lange termijn een hoop geld besparen.

Renée Lamboo

Meer verhalen over Duurzaam wonen