Home Blogs van a.s.r. Tweede woning kopen om te verhuren? Dit zijn 9 lusten en lasten

Tweede woning kopen om te verhuren? Dit zijn 9 lusten en lasten

18 januari 2021
Dat investeren in vastgoed een goed idee kan zijn, komt voor niemand als een complete verrassing. Overweeg je een tweede woning te kopen met het doel het te verhuren? Houd dan rekening met deze negen lusten en lasten. 
Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
1. Er gelden regels rondom de (maximale) huurprijs

Helaas, de sky is niet altijd de limit. De huurprijs die je voor een woning kunt vragen hangt af van de locatie, grootte van de woning, het energielabel (dat moet je zelf aanvragen) en de voorzieningen in de woning. Hoeveel huur je maximaal voor jouw woning kunt vragen, kun je berekenen op de site van de Huurcommissie

2. Een gemeubileerde woning levert meer op

Als je de woning gemeubileerd aanbiedt, kun je bovenop de huurprijs een opslag rekenen voor de inrichting van de woning. Vooral expats spreekt dit aan: zij blijven immers vaak relatief kort én hebben vaak een ruimer budget.

Lees ook: Zzp’er Wesley verhuurt woningen om zijn pensioen veilig te stellen

3. Een woning verhuren komt met een scala aan verantwoordelijkheden…

Tot zover de lusten, laten we het over de lasten hebben. Want een woning verhuren draagt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee: die van het onderhoud van de woning. Dat betekent dat je huurders te allen tijde een beroep op je kunnen - en zullen - doen als er iets stuk is in de woning, of er sprake is van achterstallig onderhoud.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek "In 3 stappen naar vrijheid" van Freek Verhaak.

Auteur Freek Verhaak van het boek 'In 3 stappen naar vrijheid"| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
4. …en daarbij ook de nodige kosten

Als eigenaar/verhuurder zijn de kosten voor reparaties van  onderhoud vrijwel altijd voor jou. Soms vallen die binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE) - bijvoorbeeld in geval van een appartement en wanneer het gaat om kosten van buitenruimtes - maar houd er rekening mee dat kosten van binnenruimtes vrijwel altijd voor rekening van de verhuurder zijn. 

De aankoop van de woning brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Denk aan makelaarskosten, notariskosten en taxatiekosten. Lees meer over de aankoopkosten op de website van Funda.

Belasting en tweede woning

Wist je dat als je een tweede woning verhuurt, de inkomsten uit de verhuur niet hoeft op te geven? Lees meer over de fiscale aspecten die komen kijken bij het verhuren van een tweede woning op de website van de Belastingdienst.

5. Houd rekening met onvoorziene, periodieke kosten

Er zijn altijd kosten waar je geen rekening mee hebt gehouden. Zoals kosten voor (tijdelijke) leegstand en extra bijdragen aan de VvE. Houd hier rekening mee.

6. Niet alleen de kosten, maar ook het regelwerk is voor jou

Als verhuurder ben jij degene die ervoor moet zorgen dat het noodzakelijke onderhoud uitgevoerd wordt. Als je daar geen zin of tijd voor hebt, kun je daar uiteraard een tussenpartij voor inhuren - uiteraard tegen betaling - maar het (na)bellen van een monteur of klusjesman hoeft nooit door de huurder(s) gedaan te worden.

7. Huurders hebben recht op huurbescherming

Let op: dit is een heel belangrijk punt. Huurders hebben namelijk na een bepaalde periode in de meeste gevallen recht op huurbescherming. Met name in Nederland is deze bescherming heel strikt, en vooral voor huurders erg prettig. Er gelden enkele mitsen en maren, dus het is belangrijk je heel goed in de ins en outs van huurbescherming te verdiepen en zorgvuldig te zijn in wie je als huurder wil accepteren.

Zo kan je de huur als verhuurder niet zomaar opzeggen als je de woning weer wilt verkopen. Dat geldt ook in het geval van arbeidsongeschiktheid of overlijden. Je nabestaanden kunnen dan niet zomaar de huur opzeggen.

8. Zorg voor alle toestemmingen en vergunningen

Voordat je de woning gaat verhuren, is het verstandig ervoor te zorgen dat je alle benodigde vergunningen en toestemmingen op orde hebt, waaronder:

  • Akkoord van de hypotheekverstrekker; 
  • Akkoord van de VvE;
  • Benodigde vergunningen van de gemeente zijn binnen  (niet iedere gemeente staat particuliere verhuur van woningen toe ter bescherming van de woningvoorraad); 
  • De woning voldoet aan alle eisen rondom de brandveiligheid.

9. Leg zaken met je huurders goed vast in een contract

Bekijk op de site van de Rijksoverheid wat er precies in zo’n huurcontract moet staan. Niet onbelangrijk: zorg dat alle partijen een exemplaar hebben dat door alle partijen ondertekend is. 

Tot slot vind je op het internet, zoals op de site Rotterdam.nl, nuttige tips en tricks, waaronder hoe je de identiteit van je huurder kunt controleren en dat je huur nooit in contant geld laat betalen, bijvoorbeeld. 

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit