Home Blogs van a.s.r. Van Rijn wil nieuwe meetmethode voor 'sjoemelsigaret'

Van Rijn wil nieuwe meetmethode voor 'sjoemelsigaret'

20 oktober 2017

De methode om te meten hoeveel schadelijke stoffen je binnenkrijgt bij het roken van een sigaret  voldoet niet volgens demissionair staatssecretaris Van Rijn. Hij vindt dat Europa vaart moet maken met de invoering van een nieuw systeem om zo de sjoemelsigaret uit te bannen. Hij schrijft dit vandaag in een brief aan de Europese Commissie.

In de filters van sigaretten zitten kleine gaatjes die zorgen dat in het laboratorium het gehalte aan teer en nicotine minder is dan als een roker in het echt een sigaret rookt. Dan worden namelijk veel van deze gaatjes door de vingers en de mond van de roker dichtgeknepen en krijgen ze dus meer schadelijke stoffen binnen dan bij de test lijkt. 

Werkelijke waarden

Staatssecretaris Van Rijn (VWS) wil daarom van de sjoemelsigaret af en maant de Europese Commissie vaart te maken met de invoering van een nieuw meetsysteem. Het RIVM gaat onderzoek doen naar de werkelijke waarden.

Eerder dit jaar vertelde Wanda de Kanter op BNR radio dat de sjoemelsigaret een rol speelt in de strafzaak tegen de tabaksindustrie. Deze strafzaak wordt geleid door advocaat Bénédicte Ficq. Samen met rapper Sticks vindt Wanda het not done dat premiegeld in de tabaksindustrie geïnvesteerd wordt.

Het andere bewijs
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Het andere bewijs