Home Blogs van a.s.r. Zo regel je een definitief energielabel 2021

Zo regel je een definitief energielabel 2021

04 januari 2021

Als je jouw woning gaat verkopen is het verplicht om een definitief energielabel te hebben voor je huis. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is. De manier waarop het definitieve energielabel bepaald wordt, is per 1 januari 2021 veranderd. Vanaf nu moet er een energieadviseur langskomen om het energielabel van je woning vast te stellen. Hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat en wat de kosten zijn voor het aanvragen van een definitief energielabel.

Energieadviseur voor vaststellen energielabel

Vanaf 1 januari 2021 moet er een vakbekwame energieadviseur langskomen om het energielabel van jouw woning vast te stellen. Deze adviseur komt langs en kijkt in gemiddeld 1 á 2 uur wat voor isolatie er in je woning aanwezig is en welke installaties er zijn, zoals een warmtepomp, HR-ketel en zonnepanelen. Op basis van de aanwezige isolatie en installaties maakt de adviseur een optelsom en kijkt deze hoeveel energie er nodig is voor de verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Hiermee wordt het energielabel nauwkeuriger en kan de adviseur verbetermogelijkheden op maat aanbieden voor jouw woning. Wil je niet wachten op de verbetermogelijkheden van een adviseur? In deze blog lees je 3 verduurzamingstips voor een beter energielabel.

Kosten van een definitief energielabel in 2021
Kosten 2021

De prijs van het energielabel in 2021 hangt van een aantal factoren af:

- Het woningtype

- De beschikbare documenten

- De tijd die een energieadviseur nodig heeft om jouw woning te beoordelen

Vanaf 1 januari 2021 zijn de kosten naar verwachting gemiddeld 190 euro voor eengezinswoningen en 100 euro voor appartementen. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de definitieve prijs van het energielabel. Je leest hier waarom het belangrijk is om op het energielabel te letten als je een huis (ver)koopt.

Jeanne Viergever

Meer verhalen over Duurzaam wonen