Home Blogs van a.s.r. Toen het water door het dak sijpelde besloten we: dit huis moet op de schop

Toen het water door het dak sijpelde besloten we: dit huis moet op de schop

09 juni 2021

“We dachten dat er niet zoveel werk aan ons nieuwe stulpje was. Oké, het was niet helemaal naar onze smaak, maar een likje verf en een nieuw vloertje zouden daar zo verandering in brengen. Dat liep even anders. Want we zaten nog tussen de verhuisdozen, toen een paar dagen na de verhuizing het dak opeens begon te lekken. Het water stroomde zo via het dak onze slaapkamer in. Ik was behoorlijk in paniek. Toen op de eerste verdieping een paar maanden later ook nog het toilet overstroomde, besloten we: dit moet anders. We verloren ons vertrouwen in het huis en dat wilden we niet. Dus besloten we rigoureus te verbouwen.”

En dan maar meteen verduurzamen?

“Ja, ons jaren ‘30 huis had energielabel G. Veel slechter wordt het niet. We hadden zelfs hier en daar nog enkel glas. Wanneer we in de keuken de bovenraampjes met enkel glas dicht trokken,  kon je je pink nog zo naar buiten steken door een kier in het kozijn. In overleg met de aannemer besloten we al het enkel glas te vervangen, de kieren en naden te dichten, we kozen voor vloerisolatie en vloerverwarming beneden. Boven werden stokoude radiatoren vervangen en onze badkamer kreeg vloerverwarming op elektra. Uiteindelijk volgde ook een nieuwe keuken met een inductie kookplaat en een Quooker. Altijd met het idee: we nemen liever stroom af dan gas. Want die kunnen we op termijn zelf op gaan wekken. Ook het dak werd vernieuwd en we haalden heel wat oude grindtegels uit de tuin en vervingen ze door gras en planten.”

Voelde wonen in jullie huis daarna anders?

“Totaal! Niet alleen was het vertrouwen in de veiligheid van ons huis terug. Het was ook nog eens heel mooi geworden en veel meer onze stijl. Ook het comfort nam toe. Ik wil nooit meer anders dan vloerverwarming. Ik wist niet dat dat zo aangenaam was en ook nog eens een stuk zuiniger dan gewone radiatoren. Onze vloerverwarming heeft water nodig van zo’n 35 graden, terwijl de oude radiatoren water met een temperatuur van 60 graden nodig hadden. Dat is nogal een verschil in stookkosten. We zien nu ook de gasrekening al voorzichtig dalen.”

Zonnepanelen op ons dak is een slimme keuze voor het milieu en onze portemonnee

Je zei dat jullie eigen stroom willen gaan opwekken. Bedoel je zonnepanelen? 

“Ja! Dat is toch wel een droom van mij, die bijna waarheid gaat worden. We hebben een plat dak - net vernieuwd - dat daar perfect geschikt voor ons. De panelen worden op een mooie hoek geïnstalleerd en wekken dan optimaal stroom op. We hebben wat offertes opgevraagd. De investering zal in totaal een kleine € 4.000 euro zijn en daarmee kunnen we ons volledige stroomgebruik afdekken. Dat gaat ons de komende jaren heel wat geld besparen. We verwachten die investering binnen 6 á 7 jaar terug te hebben verdiend. Daarna is het pure winst. Geweldig, toch?’

Gaat het jou vooral om de financiële winst of ook om het milieu?

“Om eerlijk te zijn begon het bij ons met de financiële voordelen. Ik ben gek op dingen zo organiseren dat ze niet onnodig veel geld kosten. Maar nu we ons er meer in verdiept hebben, word ik net zo enthousiast van het duurzame aspect. Dat heeft ons oude huisje wel in ons losgemaakt. Het is fascinerend om te zien hoe je energieverbruik omlaag gaat met maatregelen zoals isoleren, zuinigere apparaten, bewuster met gas en elektra omgaan. En iets zelfstandig opwekken is de volgende stap.”

Krijg je jullie jaren ‘30 huis ooit echt duurzaam?

“Zo duurzaam als nieuwe huizen nu zijn, niet. Daar is het gewoon niet op gebouwd. Ik blijf ook altijd wel rekenen. Ik heb geen zin om water naar de zee te dragen. Het moet een goede keuze zijn voor het milieu, voor ons gezin en het liefst ook niet nadelig voor mijn portemonnee. Meer zonnepanelen zou zeker een optie zijn. We hebben een stukje grond bij ons huis, waar nog wel een carport of overkapping op gebouwd kan worden. Met nog wat meer zonnepanelen op dat dak, zouden we ook stroom kunnen opwekken om elektrisch te rijden. Dat zijn nog meer kosten die je uiteindelijk terug verdient en die we daarna van ons lijstje kunnen strepen.”

Het is verslavend he? Verduurzamen..

“Haha, ja, best wel. Je gaat steeds weer op zoek naar de volgende stap. Ik heb onlangs van mijn man een boek gekregen over een moestuin aanleggen. Daar had ik een paar jaar geleden heel hard om gelachen, nu was ik er heel blij mee. Straks wekken we niet alleen onze eigen energie op, maar eten we ook onze eigen worteltjes en rucola. Wie had dat ooit gedacht?”

bord verkocht met stel en 2 kinderen
PorteRenee