Home Blogs van a.s.r. Vitaliteit om burn-out te voorkomen

Vitaliteit om burn-out te voorkomen

19 april 2021

Investeren in vitaliteit is slim. Van alle medewerkers in Nederland heeft 41% last van werkstress en 13% een burn-out. Vitale mensen zijn beter bestand tegen stress, creatiever en productiever. Bovendien schrijft de Arbowet voor dat werkgevers aandacht moeten hebben voor vitaliteit in hun bedrijf. Als werkgever is het de bedoeling dat je een proactieve rol aanneemt richting de vitaliteit van jouw medewerkers.

Een gezonde en veilige werkomgeving

Ook moet je betrokkenheid bij je mensen tonen én preventie centraal zetten binnen je bedrijf. Kortom, een omgeving bieden waarin jouw medewerkers gezond en veilig kunnen werken. En dat loont. Want zo kun je verzuim voorkomen. Reken maar uit: als je medewerkers met een burn-out thuis zitten ben je veel meer geld, tijd en energie kwijt.

Zo kun je aan de slag met vitaliteit
  1. Betrokkenheid begint met luisteren naar jouw medewerkers. Waar hebben zij behoefte aan? Wat hebben zij nodig om zich vitaal te voelen op het werk? Dan kan variëren van een lunchwandeling in de buitenlucht tot regelmatig een compliment krijgen.

  2. Zorg ook voor voldoende rust op een werkdag. Door een speciale stilteruimte in te richten, mindfulness cursussen aan te bieden en door na werktijd niet meer te mailen.

  3. Vermijd de gevaarlijke vier uur snacks, zoals de dubbelzoute dropjes uit de snoeppot op de balie. Zet in plaats daarvan noten, fruit en snoeptomaten op grijpafstand.

  4. Organiseer een challenge met collega’s: een maand geen alcohol drinken, samen trainen voor een triatlon of een week suikervrij leven. Je werkt zo meteen aan de teamspirit. Win win.

  5. Promoot voldoende en kwalitatief goede slaap. Uitgeruste mensen presteren beter, zijn opgewekter en hebben minder kans op overgewicht. Regel bijvoorbeeld een lezing over dit onderwerp op het werk.

  6. Vergeet niet te spelen op het werk. Leg een puzzel neer, maak een ballenbad of hang een schommel op. Wees zelf de eerste die het werk onderbreekt voor een potje rummikub.

  7. Kijk hoe je mensen in beweging brengt. Dat kan door sport te faciliteren, maar ook door er een gewoonte van te maken dat medewerkers naar elkaar toe lopen in plaats van te mailen. Je kunt medewerkers een stappenteller cadeau doen of ze belonen voor extra beweging.
Al eens gedacht aan a.s.r. Vitality?

Om te zorgen dat je medewerkers gezond en fit blijven hebben wij a.s.r. Vitality. a.s.r Vitality helpt je medewerkers voldoende te bewegen door ze wekelijks en maandelijks te belonen. Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan op onderstaande button!


Meer verhalen over Werkgeverschap

Vitaliteit om burn-out te voorkomen