Home Blogs van a.s.r. Wat doet een echtscheiding met je financiën?

Wat doet een echtscheiding met je financiën?

08 september 2019

'In het begin leefde ik alsof ik nog niet gescheiden was'. Na een aantal pintransacties kwam Ludrid, Personal Assistent uit Utrecht, erachter wat de scheiding met haar financiën had gedaan. Het geld was zo goed als op. Tijdens - en na - de echtscheiding had ze weinig aandacht voor haar eigen inkomsten en uitgaven. Iets dat veel mensen overkomt. Weet jij wat je tijdens en na een scheiding financieel voor de kiezen krijgt?

Ontvang onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks inspirerende verhalen en handige tips én maak kans op het boek ‘Waarom vrouwen minder verdienen’.

Schrijf je in!
1. Je gaat alles verdelen en een balans is onmisbaar 

‘Ons geld’ wordt weer jouw geld en mijn geld. Je begint met alle gezamenlijke bezittingen en schulden in kaart te brengen. Het is de hoofdregel dat je hier direct tijdens de scheiding mee begint. Aan de hand van de gemaakte afspraken (ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of in (beperkte) gemeenschap van goederen?) ga je bepalen wat van jullie is en wat niet. Een uitzondering daarop geldt voor goederen van persoonlijke waarde. Ga dus eerst na welke afspraken je precies gemaakt hebt en ga vervolgens stapsgewijs aan de slag!

2. Toeslagen en alimentatie kunnen je inkomsten veranderen

Het zou kunnen dat je na een scheiding recht hebt op toeslagen, partner- of kinderalimentatie en misschien zelfs recht hebt op een bijstandsuitkering. Dit zal per persoon verschillen, want het hangt af van jullie inkomen en van de afspraken die jullie gemaakt hebben over bijvoorbeeld het huis en de kinderen. Partner- en kinderalimentatie is afhankelijk van het uitgavepatroon. Duik dus in je administratie en zet op papier wat je ontvangt aan inkomsten zoals salaris en toeslagen. De kans is trouwens groot dat je toeslagen veranderen. Hiervoor heeft de overheid een handige check. Ook voor toeslagen bij co-ouderschap. Voorkom dat je ineens 15 internettabs open hebt staan met allerlei informatie. Begin klein en simpel. 

3. Je (vaste) uitgaven veranderen

Vaak weten we best wat er binnenkomt, maar zijn we ons minder bewust van alles dat eruit vliegt. Je gaat daarom je uitgaven - net zoals je inkomsten - in kaart brengen. Bedenk direct in welke categorieën de uitgaven vallen. Denk aan woonlasten, verzekeringen, sport, schoolkosten (voor de kinderen) en vervoer. Het Nibud heeft hiervoor een handige Excel.

Dingen voor de kinderen, zoals kleding en een sportabonnement worden vaak betaald van een gezamenlijke rekening. Andere dingen die je eerst samen betaalde moet je in je eentje gaan betalen. Als je samen een zorgverzekering, levensverzekering of schadeverzekering had zullen de premies hiervan ook veranderen. De gevolgen voor jouw verzekeringen kun je hier controleren. Soms is het voldoende om de naam op de polis te verander maar in sommige gevallen, zoals bij een levensverzekering, is het ingewikkelder. Ook moet je rekening houden met nieuwe kosten: een ander huis of de huur van een woning, verhuiskosten, nieuwe meubels, een kamer voor de kinderen enz.

Zijn je uitgaven hoger dan je inkomsten? Oei. Het Nibud heeft een handige tool voor bezuinigen en sparen.

Meer verhalen & tips?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
4. Je bent geen fiscale partners meer

Je hebt waarschijnlijk samen met je ex-partner belastingaangifte gedaan, want trouwen kan financiële voordelen hebben. Je bent dan fiscale partners en kunt in je belastingaangifte inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. In het jaar van de scheiding kun je ervoor kiezen om fiscaal partner van je ex te blijven. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je hypotheekrente aftrekbaar is van de belasting. Controleer op deze pagina van de belastingdienst wat voor jou de juiste stap is.

5. Je maakt afspraken over het opgebouwde pensioen

Het is slim om direct tijdens de scheiding afspraken te maken over het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. Je hebt allebei recht op de helft van het pensioen maar je kunt ook een andere verdeling maken of hier volledig van af zien. Bekijk wat voor jouw situatie de voordeligste mogelijkheden zijn. Deze keuzehulp kan je daarbij helpen. Als je de vragen hebt ingevuld krijg je als uitkomst voorbeeldteksten. Deze kun je vervolgens eventueel meenemen naar je notaris of advocaat. Wil je meer weten over echtscheiding en pensioen? Hier lees je de veelgestelde vragen.

Heeft deze informatie jou geholpen? Of ken je iemand die je er mee kunt helpen? Deel dan deze blog!

Dit bericht is eerder geplaatst op 13 februari 2019.

Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit