Home Blogs van a.s.r. Mijn dochter zei: 'Wat gaan jullie voor het milieu doen?'

Mijn dochter zei: 'Wat gaan jullie voor het milieu doen?'

17 maart 2021

Jack en zijn vrouw kochten vijf jaar geleden een huis dat niet beter te omschrijven valt als een bouwval. Zij toverden het om naar een duurzaam paleisje, met energierekening van €30 per maand. Mede dankzij een opmerking van hun dochter.

'Het was één grote bende'

We woonden tot 2017 in een jaren ‘70 rijtjeshuis in een woonwijk. Het kriebelde al jaren. We wilden heel graag iets voor onszelf bouwen. Ik werk in de bouw en zag dat wel zitten. Maar we konden geen geschikte kavel vinden voor de juiste prijs. Net toen we ons daar bijna bij neer had gelegd, stuitte mijn vrouw online op een pand dat te koop stond in ons dorp. Toen we ons erin verdiepten, bleek het bijna 7 jaar “stil” te koop te staan. Omdat het lang met een horecabestemming te koop stond, was het ons niet opgevallen. We planden meteen een bezichtiging. Het bleek één grote bende. Een koophuis met een kroeg eraan vast en daarachter feestzalen en een kegelbaan. Alles oud, gedateerd en verwaarloosd. 

Tekst gaat verder onder de foto

Graafmachines in de tuin
'Mensen verklaarden ons voor gek, maar ik zag de potentie'

Mensen verklaarden ons voor gek toen we vertelden dat we hadden gekocht. Wij zagen bij de eerste bezichtiging al de potentie, maar we zagen ook heel veel bebouwing met asbest achter het huis. Het jaren ‘30 woonhuis vonden we, al was het dan verwaarloosd, prachtig. Toen mijn vrouw mij na de bezichtiging nog steeds enthousiast zag, ging ze daarin mee. Ze gaf me volledig het vertrouwen. ‘Als jij denkt dat we dit kunnen, dan gaan we ervoor,’ zei ze. Bij het avondeten vertelden we de kinderen over ons plan. Ze vonden het wel leuk, zo’n groot en oud huis. Maar mijn oudste dochter, toen 11 jaar oud, vroeg: ‘Wat gaan jullie dan voor het milieu doen?’ Die vraag hadden mijn vrouw en ik niet aan zien komen. We keken elkaar aan en zeiden: ‘Daar gaan we eens goed over nadenken.’

'Mijn dochters opmerking had wat losgemaakt'

Nadat de koop rond was, belde ik de installateur waar ik veel mee werk. Ik vertelde over ons project en vroeg aan hem: wat zijn de mogelijkheden om te verduurzamen? De opmerking van mijn dochter had iets in ons los gemaakt, al had ik eerder al gebaald van onze hoge energierekening. Dat moest toch anders kunnen. We kozen uiteindelijk voor voorzetwanden rondom, om het huis beter te isoleren. Alle kozijnen werden vervangen en we kregen overal HR++-glas. Het dak werd van buitenaf geïsoleerd en de gehele begane grondvloer werd vervangen. We kozen voor een waterpomp met buiten unit en een zonneboiler. Verder hebben we 16 zonnepanelen en op de begane grond lage temperatuur vloerverwarming. Boven kozen we voor convectoren omdat daar nog de originele houten vloerdelen liggen. Convectoren zijn flink zuiniger dan radiatoren.

Extra budget voor verduurzaming  bij je hypotheek

Voor energiebesparende maatregelen zoals dubbel glas, isolatie en zonnepanelen kun je een extra budget regelen bij je hypotheek. a.s.r. heeft hiervoor de Verduurzamingshypotheek met een aantrekkelijke lage rente.

Meer over de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.
'We hebben nu een energierekening van 30 euro per maand'

We zaten bij aankoop op energielabel G. We hebben het nooit officieel aangevraagd, maar als dit geen energielabel A is, weet ik het ook niet meer. Het maakt ons ook niet uit, want wij gaan nergens meer naartoe. Dit is ons droomhuis. We hebben nu een energierekening van zo’n 30 per maand. We betaalden in ons vorige huis, een jaren ‘70 hoekwoning die veel kleiner was, dik 200 iedere maand. Dit is natuurlijk geweldig, al moet je niet vergeten dat we veel geïnvesteerd hebben om het zo duurzaam te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Tuin Jack na
'Dit huis is klaar voor de toekomst'

Iedereen heeft het tegenwoordig over de terugverdientijd. Hoe lang je er dus over doet voordat je je investering terug hebt verdiend door middel van lage lasten. Weet je dat we dat nooit heb uitgerekend? We kochten ons huidige huis in 2017 voor ruim 2 ton. Daarna hebben we er voor nog eens ruim 3 ton aan verbouwd. Die kosten waren écht niet alleen voor verduurzamen, hoor. We kochten een bijna onbewoonbaar huis en moesten allerlei oude bouwwerken met asbest van het erf laten verwijderen, en nog een nieuwe schuur bouwen. We konden de verbouwing deels financieren uit de overwaarde van ons vorige huis. Of we die investering nu binnen 10, 15 of 20 jaar terugverdiend hebben, maakt ons niks uit. Dit huis is klaar voor de toekomst. Onze dochter, die toch degene was die ons wakker schudde op duurzaamheidsgebied, is tevreden. Ze woont hier heerlijk en vindt alle snufjes in huis mooi. Al moet ik zeggen dat ze - sinds ze puber is - wel vrij lang doucht. Niet helemaal duurzaam van haar, dus daar zal ik haar eens op aanspreken. 

Meer lezen over het verduurzamen van je huis?

Meer verhalen en tips over het verduurzamen van je woning lees je op het platform Duurzaam Wonen met a.s.r. 
Of schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Dan ontvang je de artikelen elke maand in je mailbox en maak je kans op een gratis moneyplanner van Porterenee.

Moneyplanner Porterenee
PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen