Home Blogs van a.s.r. Wat gebeurt er als je niks regelt voor je pensioen?

Wat gebeurt er als je niks regelt voor je pensioen?

29 augustus 2019

Met pensioen gaan is iets waar veel mensen naar uitkijken: eindelijk ontspannen op de veranda in Frankrijk, of ‘gewoon’ thuis meer tijd doorbrengen met partner en (klein)kinderen. Iedereen heeft wel een beeld bij ‘later’. Als het zover is heb je pensioeninkomen nodig. Hier moet je vaak wel wat (extra's) voor regelen. Maar wat gebeurt er als je niks regelt voor je pensioen? Let’s find out.

Ontvang onze nieuwsbrief

Ontvang maandelijks inspirerende verhalen en handige tips én maak kans op het boek ‘Waarom vrouwen minder verdienen’.

Schrijf je in!
Soms is er meer geregeld dan je misschien denkt
Dat is een hele opluchting. Ken je deze pensioenpotjes al?
 • AOW
  Bijna iedereen die in Nederland woont of werkt is verzekerd voor de AOW (Algemene Ouderdomswet). Dit is het basispensioen van de overheid. Dit pensioen ontvang je vanaf de AOW-leeftijd: deze staat tot 2021 vast op 66 jaar en vier maanden. Let wel op dat je minder AOW ontvangt als je in het buitenland hebt gewoond of gewerkt.
 • Werknemerspensioen
  Als je in loondienst werkt, bouw je vaak werknemerspensioen op bij een pensioenverzekeraar of pensioenfonds.
 • Lijfrenteverzekering of bankspaarproducten
  Als het goed is weet jij (of je partner) of deze zijn afgesloten. Het kan geen kwaad om hier nog eens (met een financieel expert) in te duiken.
 • Eigen vermogen zoals spaargeld of aandelen
  Dat je kunt laten staan tot je pensionering (en dus niet voor die tijd uitgeeft!).

Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel AOW en werknemerspensioen je later ontvangt. Op je UPO zie je een indicatie van hoeveel werknemerspensioen je krijgt en of er partnerpensioen geregeld is.

Je komt er te laat achter dat je een pensioengat hebt

Een voorbeeld: ineens komt het pensioen dichtbij en je merkt dat je na je pensioendatum fors moet inleveren. Want: je hebt niet voldoende vermogen om je huidige leven en uitgavenpatroon te bekostigen na de pensioendatum. Laat staan die lange reis maken waar je al zo lang over droomt. Een wake-up call, maar vaak wel te laat. We spreken dan van een pensioengat. Uit onderzoek van AFM blijkt dat één op de drie Nederlanders een pensioengat heeft. 

Meer verhalen & tips?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Je moet noodgedwongen je plannen bijstellen

Het kan maar zo zijn dat je oude dag er niet zo rooskleurig uitziet als dat je graag zou willen. Daarom begint het met vaststellen of je - met je huidige opbouw - later voldoende inkomen hebt. Denk daarbij aan jouw doelen: is ‘voldoende’ net zoveel inkomen als dat je nu ontvangt of wil je juist comfortabeler leven? De vuistregel hierbij is: hoe eerder je begint, hoe groter de kans op meer pensioeninkomen.

Wat de gemiddelde Nederlander regelt voor zijn pensioen

Volgens het Nibud spaart 40% van de Nederlanders om later zijn pensioen aan te vullen. Voor zzp’ers, mensen in loondienst - waarbij de werkgever geen pensioenregeling heeft - en mensen die (tijdelijk) niet gewerkt hebben is het slim en soms zelfs noodzakelijk om (aanvullend) iets te regelen voor het pensioen.

Zelf je pensioen regelen in vijf stappen

Heb je na het lezen van deze blog zin om zelf je pensioen te regelen? Volg de stappen in onze infographic. 

Ik denk vooruit, Pensioenen, Inforgraphic
Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit