Home Blogs van a.s.r. Wat te doen met spaargeld 5 keer een alternatief voor sparen

Wat te doen met spaargeld? 5 x een alternatief voor sparen

12 november 2021

De spaarrente schommelt al een hele tijd rond de 0%. Daarmee levert je geld op een spaarrekening zetten vrijwel niets meer op. Wat kun je vandaag de dag met je spaargeld doen zodat het je mogelijk meer oplevert? In dit blog geven we je 5 mogelijk interessante alternatieven voor sparen.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Dalende spaarrente

Tot een jaar of 10 geleden was het allemaal heel overzichtelijk: je verdiende geld, betaalde je vaste lasten, zorgde dat je een buffer achter de hand had en de rest zette je op een spaarrekening. Daar ontving je spaarrente voor. Fijn, zo groeide je vermogen zonder dat je er iets voor hoefde te doen. Dat was toen. Hoe anders is het nu? Met een spaarrente die al jaren historisch laag is (lees: rond de 0%), levert geld op een spaarrekening zetten je bij de meeste banken vrijwel niets meer op. Sterker nog: door de inflatie wordt je spaargeld op den duur zelfs minder waard. 

Figuur: Wat doet de spaarrente in Nederland? Bron: Wijzersparen.nl
Negatieve spaarrente

Mensen met een flink vermogen (meer dan € 100.000) moeten bij sommige banken zelfs negatieve rente betalen. Kortom: weinig reden tot optimisme. Daarom zoeken mensen naar andere manieren om hun spaargeld meer of sneller  te laten groeien. We zetten vijf interessante mogelijkheden op een rij.

1. Je woning verduurzamen       

Dubbel glas, zonnepanelen, een warmtepomp of vloerisolatie: stuk voor stuk ingrepen die – na een investering – je uitgaven kunnen verlagen en/of geld op kunnen leveren. Op twee manieren zelfs: je huis wordt op papier meer waard én je ziet het terug in lagere energierekeningen. Houd er wel rekening mee dat de terugverdientijd per type verduurzaming varieert en dat het soms best even kan duren voordat je het in je portemonnee voelt. Naast dat verduurzaming goed is voor het klimaat en voor je financiën, levert het nog iets heel belangrijks op: meer woongenot. 

2. Beginnen met beleggen

Vroeger dachten veel mensen dat beleggen alleen weggelegd was voor grootverdieners met veel (spaar)geld. Inmiddels weten steeds meer mensen dat je ook met kleinere bedragen kunt beleggen. Dat besef en de dalende rente, is een reden voor mensen om te beginnen met beleggen. Mensen die dit al een aantal jaar doen krijgen waar ze op hoopten: meer rendement dan wanneer ze hun geld op een spaarrekening lieten staan. De afgelopen jaren was het rendement op beleggingen consequent hoger dan de rente op spaarrekeningen.

Lees ook: Wat is beleggen en hoe werkt het?

 

3. Investeren in vastgoed

Wie flink veel (spaar)geld heeft, zou kunnen overwegen het in vastgoed te investeren. Bijvoorbeeld door een tweede woning of een vakantie-appartement te kopen. Om zelf in te wonen, om het na een renovatie weer (duurder) te verkopen of met als doel het te verhuren. Vastgoed wordt door veel mensen als een veilige, behoorlijk waardevaste investering gezien. Kijk maar naar de oververhitte huizenmarkt. Ook prettig: als verhuurder ontvang je elke maand een vast bedrag aan huurinkomsten. Een veilige zekerheid.

Lees ook: Zzp’er Wesley verhuurt woningen om zijn pensioen veilig te stellen 

 Elke maand een vast bedrag aan huurinkomsten klinkt aantrekkelijk, maar onderschat vooral de rompslomp niet

Dat klinkt aantrekkelijk en dat kan het ook zijn, maar houd er wel rekening mee dat een woning verhuren ook met de nodige rompslomp komt. Gedoe met huurders, periodes waarin je de woning niet verhuurd krijgt of mankementen die opgelost moeten worden. Vraag een willekeurige eigenaar van een (vakantie)woning naar ervaringen en dit soort verhalen komen regelmatig voorbij. Vastgoed is dus een investering die de nodige energie en tijd kost. Daarnaast zien we dat steeds meer gemeenten vanwege het nijpende tekort aan woningen, maatregelen nemen over woningverhuur door particulieren tegen te gaan.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
4. Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek heeft voor- en nadelen. De extra aflossing levert je lagere maandlasten op. Dat is voor veel mensen een van de grootste voordelen. Elke aflossing zorgt er namelijk voor dat je maandelijkse hypotheeklasten dalen. Daar heb je nu meteen profijt van, maar ook later. Het geld dat je maandelijks ‘overhoudt’ zou je anders kunnen besteden, bijvoorbeeld door het te beleggen. 

Daar schuilt ook gelijk een nadeel van extra aflossen. Zo kun je het geld dat je aflost niet meer gebruiken om te investeren in beter renderende zaken. Zoals bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrente lager is dan het rendement dat je met beleggen zou kunnen behalen. Laat je dus goed adviseren door een financieel adviseur om te kijken of extra aflossen in jouw situatie verstandig is.

Lees ook: ‘Extra aflossen op de hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans’

5. Schenken aan kinderen

Naast dat je momenteel vrijwel geen rente krijgt voor je spaargeld, betaal je er boven een bepaald bedrag ook nog eens belasting over. Ben je van plan om op een bepaald moment – na je overlijden bijvoorbeeld – een bedrag aan kinderen en/of kleinkinderen te schenken? Dan zou je kunnen overwegen om daar nu alvast mee te beginnen. Naast het feit dat je er iemand heel blij mee maakt, betaal je zelf vervolgens minder belasting in box 3. Tip: Er kleven wel een aantal fiscale mitsen en maren aan schenken, dus laat je daar goed over informeren en adviseren. 

Lees ookJe nalatenschap regelen, zo doe je dat in drie stappen

Een financiële buffer is altijd de basis

Wat je ook doet, zorg dat je er goed over nadenkt, informatie inwint en je goed laat adviseren. En natuurlijk dat je altijd wat spaargeld achter de hand houdt. Want ook al krijg je er geen rente voor, een financiële buffer is geen nice-to-have, maar een absolute must-have.

Ontdek wat kan, krijg een plan

De vrijheid hebben om wat minder te werken. Je kinderen laten studeren. Wat jouw doel ook is, je hebt een plan nodig om dit te bereiken. Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit