Wie houdt jouw mensen fit? 

19 april 2021
Wat is het punt waarop je tegen je medewerker mag zeggen: ‘zou je nou wel écht elke dag een frikandelbroodje eten?’ En ligt die verantwoordelijkheid eigenlijk wel bij jou als werkgever? Nou… ja, dus! Sinds de vernieuwde Arbowet van 2017 heb je hierin een grotere rol dan je denkt. Hoe zit dat precies?
Waarom vitaliteit stimuleren als werkgever?

Voordat je verder leest, is het goed om helder te hebben wat de voordelen zijn van gezonde medewerkers. Een gezonde medewerker is:

  • productiever;
  • minder gestrest;
  • minder vaak ziek;
  • minder vatbaar voor een burn-out;
  • én creatiever.

Genoeg redenen dus om hier serieus over na te denken. Zeker als je bedenkt dat een zieke medewerker je per dag gemiddeld zo’n 250 euro kost.

Wat is de verantwoordelijkheid van jouw medewerker?

Waar begint en eindigt je verantwoordelijkheid als werkgever? Dat de medewerker zelf ook in zijn of haar fitheid moet investeren, is vanzelfsprekend. ‘Je kunt een paard wel naar water leiden, maar drinken moet ‘ie zelf’, luidt een Engels spreekwoord niet voor niets.

Als je op het werk alles doet om gezond gedrag te stimuleren, maar je medewerker stopt zich bijvoorbeeld thuis vol met fastfood en alcohol, dan houdt het vanzelfsprekend op. Maar, dat betekent niet dat je als werkgever niet actief moet bijdragen aan de vitaliteit van je mensen.

Jouw moetjes als werkgever

In de Arbowet staat dat werkgevers een proactieve rol moeten aannemen richting de gezondheid en vitaliteit van de medewerkers. Ook moet je betrokkenheid tonen én preventie centraal zetten binnen je bedrijf. Creëer een omgeving waarin jouw werknemers gezond en veilig kunnen werken. Betrokkenheid betekent ook willen luisteren naar jouw medewerkers. Misschien willen zij wel een wandeling maken tussen de middag, geef daar dan gehoor aan.

Op gezondheidsvlak en dus preventie kent de Arbowet twee moetjes voor werkgevers:

  • Je moet een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) aanbieden.
  • Je moet een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) houden, waarin je kijkt of het werk bij jou gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van je medewerkers.

Maar een proactieve rol betekent dat je als werkgever veel méér kan doen om gezond gedrag bij je medewerkers te stimuleren én te faciliteren. Denk niet alleen aan gezond eten aanbieden, maar ook ervoor zorgen dat jouw medewerkers bewegen en goed slapen.

Wat mag je nog meer doen als werkgever?

Een proactieve rol betekent óók dat je wat van een ongezonde leefstijl mag zeggen als werkgever. Dus wanneer iemand op werk alleen maar chips eet, schroom niet om die persoon daarop aan te spreken én hem of haar te helpen bij het maken van gezondere keuzes.

Een medewerker verplichten gezond te eten, mag je dan weer niet doen als werkgever. Mensen mogen zelf hun keuzes maken. Het bespreekbaar maken van leefgewoonten mag wel en dát is in onze ogen het belangrijkste. Praten over iemand zijn leefstijl kan gevoelig liggen. Zorg er dus voor dat iedereen zich vertrouwd voelt met je opvattingen. 

Koffie op afstand
De vitaliteit van je medewerkers kan je op veel verschillende manieren verbeteren, bijvoorbeeld door de printer en het koffiezetapparaat ver weg te zetten. Ook zou je gezondere opties dan frikandelbroodjes en kroketten kunnen aanbieden in de bedrijfskantine.
Bespreek het!
Of het nou gaat om het neerzetten van een pingpongtafel of het opzetten van een bootcampclub op vrijdagmiddag; je bepaalt zelf wat het beste past bij je onderneming. Wij vinden dat werkgevers het goede voorbeeld moeten geven binnen een bedrijf. Een gezonde werkomgeving waar vitaliteit wordt gestimuleerd, levert naast productievere medewerkers ook nog eens vrolijkere medewerkers op. Dat maakt het werken voor jezelf ook weer een stuk leuker!

Meer verhalen over Werkgeverschap

Wie houdt jouw mensen fit