Home Blogs van a.s.r. De 10 mooiste wielrenroutes van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Limburg en de Veluwe

De 14 mooiste wielrenroutes van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Limburg en de Veluwe

28 april 2022

Of je nu een ervaren fietser bent of net begint met wielrennen, een mooie route maakt jouw wielertocht compleet. Met het zonnetje in je gezicht langs het water en uitgestrekte weilanden, of push je jezelf liever op de heuvels in Zuid-Limburg? In ons land kan het allemaal. We zetten de mooiste 14 wielrenroutes van Nederland voor je op een rij. Welke verken jij als eerste? Het is koers!

Wielerkaart mooiste routes van Nederland

Wielrenronde 1. Ronde hoep, Amsterdam (36 kilometer)

Als je graag een rondje maakt vanuit de hoofdstad is de Ronde hoep een echte aanrader. Je vertrekt vanuit Amsterdam-Zuid en fietst door de polder met prachtig uitzicht. Nauwelijks zijstraten en je zicht bereikt het uiterste puntje van de horizon. Lekker doorfietsen dus! Met 36 kilometer is deze ronde geschikt voor ieder niveau. Je kunt de Ronde hoep ook een paar keer achter elkaar fietsen, als je meer kilometers wilt toeren. Per ronde ben je zo’n anderhalf uur onderweg.

Wielrenroute 2. Heuvelrugs mooiste, Utrecht (75 kilometer)

Ga je fietsen in Utrecht, dan is er één plek die je absoluut niet mag overslaan: de Utrechtse Heuvelrug. Hier vind je vele prachtige wielrenroutes door de bossen met het nodige klimwerk. Heuvelrugs mooiste brengt je over 75 kilometer door de Kaapse bossen en langs het Henschotermeer. Onderweg zijn er genoeg leuke plekken voor een fijne pauze. Over deze route doe je in totaal 3 tot 3,5 uur.

Wielrenroute 3. Amstel Gold Race finale, Zuid-Limburg (70 kilometer)

Dit is er één voor de echte doorbijters. Als het om klimmen gaat is Zuid-Limburg hét paradijs voor wielrenners. Er zijn talloze heuvels die wachten om bedwongen te worden. De laatste 70 kilometer van de Amstel Gold Race is daarvan de absolute klassieker. Deze route van ongeveer 3 uur kenmerkt zich door pittige beklimmingen, snelle afdalingen en een adembenemend landschap. Het is flink afzien, maar je wordt rijkelijk beloond door het uitzicht! 

Begin jij net met wielrennen?

Wielrenroute 4. Langs de Maas, Noord-Limburg (52 kilometer)

Ben je niet zo’n klimmer? Zoek het dan iets minder zuidelijk in Noord-Limburg. Prachtige landschappen en omgevingen die elkaar in hoog tempo afwisselen. En minder heuvelachtig dan in Zuid-Limburg. Langs de Maas is een vlakke route langs het water en door de bossen die je in 2 tot 2,5 uur fietst. Geniet tijdens een tussenstop van de fantastische uitzichten of ga het karakteristieke Maasdorp in.

Wielrenroute 5. Scheveningen - Katwijk - Noordwijk (60 kilometer) 

De Nederlandse kust mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Voor liefhebbers van duinen, zee en strand is deze route een absolute must. Hij is vrij makkelijk en de uitzichten zijn de moeite waard. Er is alleen één kleine hobbel: de wind. Die kan nogal fors opsteken aan zee. Heb je hem mee op de heenweg, dan staat-ie tegen op de terugweg of andersom. Maar dat houdt jou natuurlijk niet tegen om lekker in beweging te komen. Trotseer de zeewind! Met deze route ben je zeker 2,5 uur zoet.

Wielrenroute 6. Midden-Delfland/Ackerdijkse Plassen, Rotterdam (40 kilometer)

Veel wielrenroutes voeren je dwars door de natuur en doen je even vergeten dat je in het volgebouwde Nederland bent. Toch kan de aanwezigheid van zowel het platteland als de stad waanzinnig zijn tijdens het fietsen. Vanuit Rotterdam rij je zo de kronkelende paadjes van Midden-Delfland in en als je de A13 oversteekt vind je de Ackerdijkse Plassen. Dit is waar stad en platteland elkaar heel mooi aanvullen. Je wordt hier getrakteerd op een geweldig uitzicht op de Rotterdamse skyline. In totaal ben je 1,5 tot 2 uur aan het fietsen. Let's go!

Wielrenroute 7. Nijmegen - Beek ‘Via Romana’ (26 kilometer)

We beloofden wielrenroutes in Nederland, toch mag dit rondje naar Duitsland vanuit Nijmegen niet ontbreken. Deze route van de Fietsersbond heet de Via Romana -tussen Nijmegen en het Duitse Xanten- fiets je langs de Romeinse overblijfselen. Wielren langs ruïnes, overblijfselen of maak een stop langs Museum Het Valkhof, waar onder meer Romeinse opgravingen te vinden zijn. 
Het groene landschap rondom Nijmegen is prachtig en vanuit daar fiets je zo de grens over naar onze oosterburen. Op de terugweg fiets je dwars door de wijngaarden van Groesbeek.

Wielrenroute 8. Noord-Gelderse tocht, de Veluwe (48 of 66 kilometer)

De Noord-Gelderse tocht is een lekker vlakke wielrenroute door het noordelijke gedeelte van de Veluwe. Het is een heel bosrijk gebied met iedere kleur groen die je kunt bedenken. Ideaal aan deze route is dat er twee versies zijn: één van 48 kilometer en één van 66 kilometer. Perfect dus voor zowel beginnende als gevorderde fietsers! Ga je voor de korte route? Dan zit je zo’n 2 uur op de fiets. Bij de lange route is dat 3 uur.

Wielrenroute 9. Kanaal Maxima - Bossche Broek, 's-Hertogenbosch (53 kilometer)

Den Bosch is een stad van water. Niet zo gek met de aanwezigheid van de Maas, de Dommel, de Aa én de Binnendieze. En dit merk je als je op de fiets stapt. Dit is bij uitstek de route als je langs het water wil fietsen. Een mooi gezicht en op warme dagen zorgt het voor een extra fris briesje! Over deze route doe je 2 tot 2,5 uur.

Wielrenroute 10. Liberation route in Overloon (59 kilometer)

De Liberation Route van de Fietsersbond rondom Overloon en Venray is een gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gevochten is. Je vindt op deze wielrenroute dan ook veel terug wat hieraan herinnert. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende Venray War Cemetery. Je kunt zelfs over een fietsbrug door het Oorlogsmuseum in Overloon fietsen! Over deze route doe je 2 tot 2,5 uur.

Wielrenroute 11. Stadsrondje Zutphen (23,5 kilometer)

In het Gelderse Zutphen, langs de IJssel, kun je heerlijk wielrennen. Deze route van de Fietsersbond, brengt je langs de middeleeuwse muurhuizen en verdedigingstorens van Zutphen. Voorbij de oude stadspoort ben je al snel in een rustig en autoluw buitengebied. Een perfecte plek om nog wat extra kilometers te fietsen!

Wielrenroute 12. Stationsrondje Amersfoort (24 kilometer)

Begin deze wielrenroute van de Fietsersbond vanaf het station in Amersfoort en fiets langs Park Nimmerdor, en de soesterduinen. Een natuurgebied met bossen, zandverstuivingen en hei. Op de fiets ontdek je deze veelzijdige natuur op steenworp van de stad Amersfoort.

Wielrenroute 13. De Wetterroute - Friesland (45 kilometer)

De Wetterroute kun je fietsen met droge voeten door bijna duizend gemalen. De fietsroute is uitgestippeld door de Fietsersbond en is ongeveer 45 kilometer. De route brengt je langs verschillende pittoreske Friese dorpjes zoals Sloten, Joure en Lemmer.

Wielrenroute 14. Klimmen over de Posbank: 1000 hoogtemeters (97 kilometer)

We sluiten af met een kuitenbijter. Kuiten-wat?! Kuitenbijter: een korte, maar steile klim. Een beetje wielerjargon konden we natuurlijk niet weerstaan. Kuitenbijters vind je genoeg op de Posbank. Op deze route leg je namelijk maar liefst 1000 hoogtemeters af. Een pittige kluif, maar wel héél lekker als je hem uitgereden hebt. En goed voor je a.s.r. Vitality punten! Dit is met 4 tot 4,5 uur namelijk de langste route in deze lijst.

Klim, daal en sprint naar toffe beloningen!

Verdien beloningen met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality! Het werkt zo: door dagelijks te bewegen, verdien je Vitality Punten. Bijvoorbeeld met het aantal stappen dat jij tijdens het hardlopen zet of op basis van je verhoogde hartslag. Deze punten kun je vervolgens inwisselen voor de leukste wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. 

Verdien bijvoorbeeld iedere week spaartegoed voor cadeaubonnen van Bol.com, Intersport of Zalando, krijg iedere maand cashback op een nieuwe Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook kun je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel! Klinkt goed toch?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality