Home Blogs van a.s.r. wijzigingen-duurzaam-wonen-2021

Wat wijzigt er in 2021 op het gebied van duurzaam wonen en je hypotheek?

25 november 2020

Energiebesparende maatregelen kunnen worden gefinancierd met een speciaal leningdeel in de hypotheek. Bij a.s.r. is dat de Verduurzamingshypotheek. Heb jij een Verduurzamingshypotheek of ga je een Verduurzamingshypotheek afsluiten? Check voor je maatregelen aanbrengt of je deze met je hypotheek kunt betalen. Lees hieronder wat je vanaf 1 januari 2021 wel en niet meer met je Verduurzamingshypotheek kunt betalen.

Maatregelen die je in 2021 kunt betalen met je Verduurzamingshypotheek

Er zijn een heleboel maatregelen die je met je Verduurzamingshypotheek kunt betalen. De maatregelen die een hoog rendement hebben zijn alle vormen van isolatie zoals gevel-, dak- en vloerisolatie, HR++ glas en zonnepanelen. Deze maatregelen heb je snel terugverdiend en je kunt hiermee een hoop energie besparen.

Ga jij een nieuwe of aanvullende hypotheek afsluiten? Dan kun je bij je hypotheek een extra potje opnemen. Vooraf hoef je nog niet te weten wat je precies gaat doen, maar je kunt wel alvast wat geld reserveren. Klik hieronder om te zien welke maatregelen je nog meer kunt financieren met de Verduurzaminghypotheek.

Dit verandert er vanaf 2021

Hoogrendementsbeglazing moet tenminste HR++ glas zijn

In 2021 moet HR-beglazing tenminste HR++ glas zijn. Energiezuinige kozijnen blijven toegestaan maar dan moet er wel minimaal HR++ glas ingezet worden. Nog beter is triple glas, dit isoleert beter dan HR++ glas en je bespaart er ook meer energie mee. Gewoon dubbel glas is niet meer toegestaan.

Alleen een douche-warmteterugwinningsysteem is toegestaan

Douchewarmteterugwinning is een manier waarbij de warmte uit afvoerwater wordt gebruikt als verwarming van vers warm water. Het (vervuilde) afvoerwater wordt naar buiten gebracht. Alleen de warmte uit het afvoerwater wordt gebruikt om verse water te verwarmen in leidingen. De warmteterugwinning-installatie wordt geplaatst tussen de buis met vervuild water en de buis met vers water. De installatie zorgt er door een warmtewisselaar voor dat de warmte uit het afvoerwater wordt gehaald en in het verse water wordt gestopt. Door de warmteoverdracht is er minder energie nodig om het verse water te verwarmen.

Energiezuinige ventilatie blijft toegestaan mits deze wordt getroffen in combinatie met andere energiebesparende maatregelen

Door goed te ventileren neemt de luchtvochtigheid in de woning af. Droge lucht warmt gemakkelijker op dan vochtige lucht, waardoor er minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Voorbeelden van hoog-rendement-ventilatoren zijn vraag gestuurde mechanische ventilatie en balansventilatie. Energiezuinige ventilatie mag vanaf 2021 alleen in combinatie met andere energiebesparende maatregelen gefinancierd worden

Wil je meer tips over het verduurzamen van je woning? Kijk dan op ons platform duurzaam wonen.

Zonneboiler is niet meer te financieren met de Verduurzamingshypotheek

Vanaf 2021 is het uitgangspunt dat alleen de energiebesparende maatregelen waarvan de energiebesparing gelijk is aan de kosten van de investering, gefinancierd mag worden met een hypotheek. Dit betekent dat een maatregel binnen 30 jaar moet worden terugverdiend. De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler is volgens het NIBUD vaak nog langer dan 30 jaar. Daarom wordt de zonneboiler uit de lijst van energiebesparende maatregelen geschrapt.

HR-ketel niet meer te financieren met de Verduurzamingshypotheek

Voor de HR-ketel geldt dat bijna ieder huishouden in Nederland er een heeft. De hoogrendementsketel is zo gewoon geworden dat vervanging vanaf 2021 wordt beschouwd als normaal onderhoud aan je woning en niet als energiebesparende maatregel.

Jeanne Viergever

Meer verhalen over Duurzaam wonen