Home Blogs van a.s.r. Zero waste: 5 goede voornemens die zorgen voor minder afval (terwijl je geld bespaart)

Zero waste: 5 goede voornemens die zorgen voor minder afval (terwijl je geld bespaart)

24 december 2020

Ieder jaar hebben we in Nederland massaal dezelfde goede voornemens. Een paar kilo afvallen en meer geld sparen staan altijd in de top 5. Maar goede voornemens hoeven niet perse alleen om jou te gaan. Ze kunnen ook gaan over de wereld die je achterlaat. Heb je wel eens gehoord van de Zero Waste beweging? Dat zijn mensen die proberen om het afval dat ze produceren steeds verder terug te brengen. Er zijn mensen op Youtube te vinden die al hun afval van een jaar lang, in een glazen pot kunnen stoppen. Indrukwekkend.

We geven je vijf mooie goede voornemens voor 2021 die je helpen minder afval voort te brengen, maar ook goed voor je gezondheid én portemonnee zijn. 

  • Tip 1: Meatless Monday. We eten in Nederland nog altijd veel vlees. Dit is nogal een aanslag op onze aarde en het milieu. Waarom niet vanaf het nieuwe jaar wat minder? Bijvoorbeeld door te beginnen met een Meatless Monday, oftewel één dag in de week waarop je geen vlees eet. Wedden dat je het minder mist dan je zou denken? En vlees is toch één van de duurste producten in de winkel. Vervang het door groenten en fruit en je houdt ook nog eens geld over en je leeft gezonder.
  • Tip 2: Gewoon zuinig op je spullen zijn. Het lijkt zo logisch, maar we zijn steeds minder zuinig op onze spullen. We repareren veel minder dan vroeger. We gaan liever gewoon naar de winkel om een nieuwe broek, laptop of dekbed te kopen. Door zuiniger op je spullen te zijn in 2021 bespaar je jezelf een hoop geld en je bespaart de aarde een hoop afval.
  • Tip 3: Neem geen wegwerpplastic meer aan. Zeg ‘nee’ tegen plastic rietjes. Neem je eigen koffiebeker mee, zodat je geen plastic of papieren bekers aan hoeft te nemen. En laat plastic tasjes bij de winkel lekker liggen. Het is zo’n makkelijk voornemen. Als we het allemaal doen, scheelt het enorm veel afval.
  • Tip 4: Eet je bord leeg. Elk jaar gooit de gemiddelde Nederland zo’n 34 kilo eten weg, ter waarde van zo’n 120 euro. Als je met een gezin van 5 bent, is dat toch 600 euro per jaar. Geld dat je dus kunt besparen bij de winkel. Door beter op de grootte van porties te letten tijdens het koken, bijvoorbeeld door af te wegen, kun je dit deels voorkomen. Ook gewoon restjes de volgende dag opeten, helpt. Kleine moeite en fijn voor planeet en portemonnee.
  • Tip 5: Drink meer kraanwater. Al die plastic flesjes. Groot en klein. Vuilnisbelten wereldwijd liggen er vol mee. Sommige kunnen hergebruikt worden, sommige niet. Maar op een gegeven moment zijn ze op en belanden ze toch op de vuilnisbelt. Dat kun je voorkomen door gewoon kraanwater te drinken. Dat is in Nederland hartstikke lekker en beter tegen de dorst dan welk ander drankje dan ook. 

Zoveel moeite kosten deze 5 goede voornemens niet. Voor je het weet, weet je niet beter meer. Je bespaart geld én je helpt het milieu. Wat wil je nog meer?

Renée Lamboo

Meer verhalen over Duurzaam wonen