Home Blogs van a.s.r. Zo eet Natasja vlees op een zo duurzaam mogelijke manier

Zo eet Natasja vlees op een zo duurzaam mogelijke manier

25 november 2021

Twee jaar geleden besloten Natasja (34) en haar partner Jerry (38) het roer om te gooien. De niet-biologische vleesindustrie? Daar wilden ze geen onderdeel meer van zijn. Inmiddels eten ze grotendeels vegetarisch. Natasja: “Af en toe gaat er een stuk vlees van de lokale boer op de barbecue. Áls we vlees eten, dan genieten we verantwoord.”

Mis niets!

Elke maand tips in je mailbox? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief, of lees meer over duurzaam wonen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Meer over duurzaam wonen

“Een grote vleeseter ben ik eigenlijk nooit geweest, maar ik kon wel genieten van een goed stuk vlees. Tot we steeds vaker video’s voorbij zagen komen van dierenleed in de vleesindustrie. En ook meer leerden over de impact van die industrie op het milieu. Toen besloten we samen om nog maar één keer per week vlees te eten. Inmiddels is dat zelfs een keer per maand geworden.”

Want wat is dan de impact van de vleesindustrie op het milieu?

“Ik ontdekte dat zo’n veertig procent van de broeikasgassen die vrijkomt bij voedselproductie van vlees komt. Voor een kilo vlees is gemiddeld vijf kilo plantaardig voer nodig. En een kilo rundvlees veroorzaakt soms wel 30 kilogram co2-uitstoot. De rekensom was voor ons heel simpel: door minder vlees te eten, konden we makkelijk en snel een steentje bijdragen.”

Hoe was dat voor je 8-jarige zoontje?

“Het grappige was eigenlijk dat hij zelf ook geregeld begon over minder vlees eten. Hij wilde op een gegeven moment alleen nog vlees eten van dieren die een goed leven hadden gehad. Al is-ie nog altijd wel dankbaar als er een goede gehaktbal op z’n bord ligt, hoor.”

Maar dat is dus geen gehaktbal uit de supermarkt meer?

“Klopt. Het vlees dat we nog eten, komt bij de lokale boer vandaan. Eens in de paar weken gaan we in de boerderijwinkel langs. Daar halen we ingevroren vlees van dieren die een goed leven hebben gehad en hier in de buurt veel in de wei hebben gelopen. Beter voor het milieu. En het valt echt niet tegen in de portemonnee, trouwens. Dit voelt een stuk beter dan vlees van de supermarkt. Want ook het ‘betere’ vlees dat je in de supermarktschappen vindt, is in veel gevallen niet bepaald goed vlees - zowel voor het milieu als de dieren niet.”

Merk je ook een verschil in de smaak?

“Ik vind het biologische vlees van ‘onze’ lokale boer écht lekkerder. De productie verloopt natuurlijk ook heel anders. Er komen geen kunstmest of synthetische gewasbeschermingsmiddelen aan te pas. De dieren leven langer, hebben in de wei kunnen rondhuppelen en worden met biologisch voer gevoed. Dat proef je.”

Is het ooit moeilijk geweest om minder vlees te eten?

“Eigenlijk helemaal niet. Jerry had er meer moeite mee dan ik. Maar inmiddels is ook hij groot fan van linzen- of kikkererwtenburgers. En die keren dát we nog vlees eten, pakt Jerry flink uit en maakt hij er een feestje van op de barbecue. Dan kan ik er er ook wel echt van genieten. Veel meer dan in de tijd dat we meerdere keren per week vlees aten.”

Als je nog zo weinig vlees eet, waar kunnen we je dan voor wakker maken?

“Jerry is een kei in het maken van pulled pork en bavette. Daar word ik wel echt heel blij van.”

Staat dat dan ook op het kerstmenu bij jullie?

“Misschien op één van de twee dagen. De andere dag eten we lekker vegetarisch.”

Wat zou je anderen willen tippen die ook minder en duurzamer vlees willen eten?

“Dat het echt makkelijker is dan je denkt. Er zijn zoveel heerlijke vega-recepten te vinden overal. Je gaat nieuwe gerechten leren kennen en andere dingen eten dan je voorheen deed. Maar maak de stappen niet te groot en doe wat haalbaar is voor jou. Eet je elke dag vlees? Probeer er dan eens vijf dagen per week van te maken. Met twee dagen minderen, bespaar je al een co2-uitstoot die gelijk staat aan een autoritje van 35 kilometer. En je moet een duidelijke motivatie hebben waar je achter staat. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkst. Anders gaat het niet werken.”

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam Leven