Home Blogs van a.s.r. Zomersporten Mountainbikekleding, accessoires en fiets: dit heb je nodig als je gaat crossen

Mountainbikekleding, accessoires en fiets: dit heb je nodig als je gaat crossen

31 juli 2020
Heb jij een zomerse mountainbiketocht gepland met vrienden, familie of collega’s? Of ga je zelf de natuur opzoeken? Lekker! Dan is het wel zo fijn om te weten wat je nodig hebt: a.s.r. Vitality geeft je tips! Wat is een goede mountainbike? Welke kleding trek je aan? En welke accessoires heb je nodig? We vertellen je hier precies wat belangrijk is én wat je nodig hebt. Komt-ie!

Wat is een goede mountainbike?

First things first: de mountainbike zelf. Als je net begint met mountainbiken kun je het beste een mtb-fiets huren in plaats van kopen. Zo test je wat voor soort fiets bij jou past. Een goede mountainbike is namelijk een investering, dus kies verstandig en probeer eerst een aantal huurfietsen uit!

Tijd om een goede mountainbike aan te schaffen? Dan moet je hierop letten: 

 • Framemaat: framematen variëren vaak van S t/m XL. Welke grootte je nodig hebt, hangt af van je lengte, flexibiliteit en rijstijl. Een verkeerde framemaat kan leiden tot fysieke klachten of te weinig controle over de fiets. Laat je dus goed adviseren;
 • Soort frame: je hebt frames van aluminium en van carbon. Aluminiumframes zijn stevig en gaan lang mee. Carbonframes zijn lichter en gaan minder lang mee, maar zijn wel meer comfortabel (omdat ze zo licht zijn);
 • Hardtail of full suspension: oftewel vering. Wil je zowel vering in de voorvork als in de achterbumper (full suspension) of alleen vering in de voorvork (hardtail)? Als je alleen in Nederland fietst kun je beter voor hardtail gaan, daarmee kan je meer vaart maken. Over ruwer terrein of hooggebergte is voor én achter beter; 
 • Afmontage: dit gaat over de versnellingen. Als je veel door het bos en de modder rijdt, roesten je versnellingen snel en is het dus belangrijk om voor goede kwaliteit te kiezen;
 • De remmen: erg belangrijk! Je kunt kiezen voor schijfremmen of velgremmen. Nieuwere modellen mountainbikes hebben automatisch schijfremmen. Deze werken ook op een nat wegdek en geven meer consistente kracht. Schijfremmen werken hydraulisch of met een kabel. Hydraulisch heeft meer remkracht doordat de leidingen van de rem met olie gevuld zijn; 
 • Voorvork: de voorvork vangt klappen op als je over ruw terrein fietst. Er zijn verschillende soorten die er weer voor zorgen dat de voorvork op andere manieren veert: met lucht of met een veer. Een voorvork met lucht is lichter en gaat langer mee. Aan deze kwaliteit hangt wel een prijskaartje;
 • De wielen: de grootte van de wielen verschilt tussen 26, 27,5 of 29 inch. Met kleinere wielen ben je wendbaarder in bochten, met grotere wielen ga je sneller en comfortabeler over ruw terrein. Ook je eigen lichaamslengte kan de keuze voor de wielgrootte beïnvloeden. Ben je wat kleiner, dan kan 29 inch groot voelen en andersom.

Mountainbikekleding: wat trek je aan?

Onthoud dat mountainbiken een echte sport is. Kleed je daar dus ook op! Trek sportieve en comfortabele kleding aan. Je kunt ervoor kiezen om speciale mountainbikekleding aan te schaffen, zoals een fietsbroekje en fietshandschoenen. Weet je niet zeker of je vaker gaat mountainbiken? Vraag dan rond in je omgeving of je van iemand fietskleding kunt lenen of trek gewone sportkleding aan.

Vooral bij lange ritten is een fietsbroek met kussentje geen overbodige luxe. Dat voorkomt namelijk schuren en zadelpijn. Ook fietshandschoenen zijn handig voor het opvangen van schokken tijdens het fietsen en tegen het wegglijden van je handen. Wel zo prettig! 

In het begin kan je prima met gewone sneakers fietsen in combinatie met platformpedalen. Toch zijn klikpedalen en fietsschoenen geen verkeerde investering als je vaker gaat mtb’en. 

Bovendien kan een speciaal fietsshirt handig zijn om je eten en drinken in mee te nemen, mocht je een rugzak vervelend vinden. In een fietsshirt zitten meestal vakjes om flesjes water of energierepen in te steken. Handig!

Welke mtb-accessoires heb je nodig?

Safety first! Daarom is het belangrijk om de juiste accessoires mee te nemen als je gaat mountainbiken. Denk aan veiligheidsgear en eerste hulp bij pech en ongelukken. Dus ga je een mtb-tocht maken? Overweeg dan het volgende mee te nemen:

 • Een helm;
 • Fietsbril;
 • Bandenlichters;
 • Een handpomp;
 • Reserve binnenband;
 • Reparatiesetje;
 • EHBO-set.

Deze lijst is de basis, maar je kunt het uiteraard nog uitbreiden met oneindig veel mogelijkheden als je vaker gaat mountainbiken. Bekijk een volledige checklist onderaan de blog!

En verder… eten en drinken

Met mountainbiken verbrand je veel energie. Toch hoef je niet ineens veel krentenbollen of energierepen te nemen. Als je niet meer dan een uur fietst, kun je je energie gewoon halen uit een normaal voedingspatroon op basis van de schijf van vijf. Alleen een bidon (van 750 ml) met water is dan voldoende! 

Ga je langere afstanden fietsen? Dan is het wel verstandig om koolhydraatrijk eten mee te nemen, zoals een krentenbol of plakje ontbijtkoek. Drink per uur een bidon aan vocht en vul ieder uur je bidon bij een tankstation. Zoveel vocht heb je écht nodig!  

Tip! Voeg een halve theelepel zout toe aan je water, dan wordt het sneller opgenomen en gaat het niet direct naar je blaas. 

Checklist mountainbiketocht: dit neem je mee!

Wil jij zeker weten dat je niks vergeet als je een dag gaat mountainbiken? Ga deze checklist af, dan zit je sowieso goed. Ook op je fiets. 😉 

Trappend naar beloningen met a.s.r. Vitality

Fietsend beloningen verdienen? Het kan! Als je lekker gaat mountainbiken vliegen die calorieën eraf en de Vitality punten binnen! Niet verkeerd toch? a.s.r. Vitality is een beweegprogramma dat beweging beloont. Verdien punten met mountainbiken en wissel ze in voor cadeaukaarten of gratis producten, cashback op je Fitbit of Apple Watch of korting op je verzekeringspremie. Een extra beloning voor het harde fietsen! 

Benieuwd of a.s.r. Vitality iets voor jou is?


Meer verhalen over Vitaliteit