Home Blogs van a.s.r. Zomersporten De 10 mooiste mtb-routes van Nederland: ontdek ze deze zomer!

De 10 mooiste mtb-routes van Nederland: ontdek ze deze zomer!

27 juli 2020
Vakantie in eigen land? Dé kans om de natuur van Nederland te ontdekken. En a.s.r. Vitality laat je kennismaken met de leukste zomeractiviteiten! In deze blog: mountainbiken. Sta jij open voor een uitdaging en ben je niet vies van een beetje modder? Pak dan de mountainbike! Cross over heuvels en door de bossen, door het hele land zijn mooie mtb-routes te vinden. Ontdek ze snel (en hobbelend)! Wij geven je een overzicht van de 10 leukste routes in Nederland. 👇

Mtb-route 1: Het Rijk van Nijmegen, Gelderland

Tussen Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook en Middelaar ligt het natuurgebied Het Rijk van Nijmegen. In dit heuvelachtige gebied heb je verschillende mtb-routes. Relatief eenvoudige, maar ook technisch en fysiek uitdagende routes. Beloon jezelf aan het einde van de rit bij Pannenkoekenrestaurant en Wielercafé de Heksendans en je bent weer helemaal bijgetankt! 

Mtb-route 2: Nunspeet, Gelderland

In Nunspeet kan je verschillende routes afleggen. Bijvoorbeeld een route die loopt door de Veluwe, Veluwerandmeren en de Rijntakken. Deze route bestaat voor 99% uit bos en de totale lengte is 50,62 km. Pure natuuromgeving dus!

TIP! In Gelderland zijn op meerdere plekken mooie mountainbikeroutes te vinden. Ook in Hoenderloo en Winterswijk bijvoorbeeld. Plan een weekendje of midweekje in en ga ze allemaal af! Plezier gegarandeerd.

Mtb-route 3: Amerongen, Utrecht

Ook de provincie Utrecht kent meerdere interessante plekken om te mountainbiken. Ga bijvoorbeeld eens naar Amerongen in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Daar heb je een mooie mtb-route van 18,4 km met zowel vlakke als heuvelachtige delen. Deze route won in 2018 en 2019 nog ‘de Gouden Schop’, een publieksprijs van de MTB Trail Awards. Een goed beoordeelde route, dus. Test jij ‘m uit deze zomer? 

Mtb-route 4: Ootmarsum, Overijssel

Deze mountainbikeroute gaat door het heuvelachtige landschap van Vasse en Ootmarsum, tegen de Duitse grens aan. Een prachtige route met veel klim- en afdaalwerk. Wil je nog meer uitdaging? Dan kan je buiten de normale route om ook singletracks volgen. De route is dus voor zowel beginners als gevorderden geschikt! 

Mtb-route 5: Valkenburg, Limburg (Zuid-Limburg)

Dwars door Valkenburg loopt de mtb-route Cauberg. Deze route heeft een lengte van 31,4 km en een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je fietst vlak langs het hoogste punt van Nederland, wat betekent dat je tijdens deze route zo’n 400(!) hoogtemeters maakt.

Als beginner kun je het best sommige steile afdalingen en beklimmingen even lopen. Maar door de ruime asfaltwegen is de route prima te doen. Verder kom je langs bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden. Yes, genoeg te zien!

Mtb-route 6: Bergen op Zoom, Brabant

In de Brabantse Wal net boven Bergen op Zoom ligt deze prachtige mtb-omgeving. De Brabantse Wal heeft een grote verscheidenheid aan landschappen: klei, zand, natuurlijke hoogteverschillen, bossen, heidevelden, stuifduinen en polders. 

Er zijn drie routes: De Boslust route (16,3 km), de Bergse Heide route (13,6 km) en de Halsteren route (5 km). Zowel voor de beginner als de meer ervaren mountainbiker. Gaan met die bike!

Mtb-route 7: Westerwolde, Groningen

Het mountainbikenetwerk in Westerwolde in Groningen behoort met 200 km tot de langste van Nederland! Westerwolde bestaat uit 5 afwisselende routes die je kunt verbinden. Deze routes variëren tussen de 12 en 45 km. Je rijdt door bossen, heide, vennen, kanalen, sloten, beken, weilanden, akkers en houtwallen, het uitzicht verveelt nooit!

Mtb-route 8: Beetsterzwaag, Friesland

Ben jij een echte stuurman? In Beetsterzwaag heb je die stuurmanskills hard nodig! De mountainbikeroute Beetsterzwaag is technisch en uitdagend en gaat dwars door de landgoederen die de Friese adel en patriciërsfamilies hebben nagelaten. Een culturele,  interessante én verrassende route voor de gevorderde mtb-er!

Mtb-route 9: Zuidlaren, Drenthe

De mountainbikeroute in Zuidlaren bevindt zich op het voormalig oefenterrein van het Ministerie van Defensie: de Strubben-Kniphorstbos. De route onderscheidt zich doordat het een lekkere flow heeft. Het is explosief, alsof je in een achtbaan zit. Helaas maar kort pieken, want de route is slechts 5 km. Beginners kunnen de route rustig aan doen, terwijl meer ervaren mtb’ers hier goed hun techniek kunnen oefenen. Waar ga jij voor?

Mtb-route 10: Kwintelooijen in Rhenen, Utrecht

Misschien wel één van de moeilijkste mtb-routes in Nederland: Kwintelooijen in Rhenen. Kwintelooijen ligt ook in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. De route bevat slingerende, lange en steile klimmen en uitdagende afdalingen. Veel sturen en draaien, dus je hebt een goede techniek nodig. Het is zeker geen route voor beginners. Draai daar maar niet omheen! 😉

Een extra rondje voor beloningen met a.s.r. Vitality

Genieten van het fietsen en daarvoor beloond worden? Dat kan met a.s.r. Vitality, hét beweegprogramma dat beweging beloont. Fiets een mooie mtb-route, haal je weekdoel en je hebt zo je Vitality Punten binnen. 

Deze punten kan je inwisselen voor korting op je verzekeringspremie, cashback op je Fitbit of Apple Watch, cadeaukaarten (denk aan Intersport of bol.com) of gratis producten. Ook kan je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.

Meer weten?


Meer verhalen over Vitaliteit