Home Blogs van a.s.r. Zomersporten De spelregels van padel op een rij

De spelregels van padel op een rij

28 augustus 2020
Padel: ben jij er al bekend mee? Het is een hele leuke work-out om met vrienden, familie of collega’s in het zonnetje te doen! Voordat je een baan reserveert, is het handig om te weten hoe je het spelletje precies speelt. Hoe werkt de puntentelling? Hoe sla je op? En hoe verloopt het spel verder? We leggen het hier precies uit. Daag je vrienden uit voor een spannende rally!

Dit zijn de spelregels van padel

De spelregels van padel komen grotendeels overeen met die van tennis. Je speelt de bal over het net, in het vak van de tegenstanders. Het grote verschil is echter dat je de bal tegen de glazen muur of wand mag kaatsen voordat je de bal naar de overkant speelt. Ook speel je padel altijd in dubbels. Dat levert een verrassend spel op!

Volgens de KNLTB gaat de padel-puntentelling als volgt:

 • Game: 15 bij het eerste punt, 30 bij het tweede punt en 40 bij het derde punt. Win je het vierde punt? Dan heb je de game gewonnen! Ook is er - net als bij tennis - sprake van deuce bij een stand van 40-40, waarna twee opeenvolgende punten gescoord moeten worden om de game te winnen. 
 • Set: om een set bij padel te bemachtigen, moet je 6 games winnen. Ook hierbij is een verschil van twee punten (games) verplicht. 
 • Tiebreak: er is sprake van een tiebreak als beide spelers 6 games gewonnen hebben (en het dus 6-6 in games staat). De tiebreak werkt net even anders qua puntentelling. Als je tijdens een tiebreak een punt wint, dan staat het gewoon 1-0. Een tiebreak loopt op tot 7 punten (bijvoorbeeld 7-0). Heb je de tiebreak gewonnen? Dan is de eindstand in games 7-6.
 • Match: je wint de wedstrijd als je 2 sets gewonnen hebt. Match!

Zo sla je op

Anders dan bij tennis, moet de opslag bij padel onderhands. Je mag de bal maximaal ter hoogte van je navel slaan en de bal moet één keer stuiteren op de grond achter de servicelijn. Vervolgens sla je de bal diagonaal in het servicevak van de tegenstander (kruislings). Tijdens de service blijf je achter de servicelijn staan, met minstens één voet aan de grond. Wanneer de tegenstander de bal terugslaat na jouw service (de return), moet diegene ook onderhands terugslaan. Als de service voorbij is, mag er wel bovenhands geslagen worden.

Let op! De service mag niet via de glazen wand geslagen worden, maar na een stuit mag de bal wel het glas raken.   

Zo verloopt het spel

Na de service ben je vrij om de wanden en het hekwerk boven het glas te gebruiken, zoveel als je wilt. De bal mag tijdens het spel slechts één keer de grond raken. Let wel op: wil je de bal via het glas- of hekwerk slaan, dan moet de bal eerst één keer stuiteren. Nadat de bal op de grond heeft gestuiterd, mag de glazen wand of het hek meermaals geraakt worden. De ontvanger mag de bal wél direct terugslaan. 

Hier moet je op letten tijdens een wedstrijd padel:

 • De bal mag slechts één keer de grond raken, niet vaker.
 • De bal mag voor en na de stuit gespeeld worden.
 • De bal moet één keer stuiteren voordat het tegen het glas- of hekwerk kaatst.
 • Als de bal het hekwerk raakt voordat het over het net heen gaat, dan is er sprake van een fout.
 • Als de bal over het glas- of hekwerk wordt geslagen, dan telt dat als punt. Tenzij iemand van buiten de kooi de bal terugspeelt.
 • De bal mag jou en je medespeler niet raken, dan verlies je het punt.
 • Wissel bij iedere oneven game van kant.

Padel je snel naar beloningen met a.s.r. Vitality

Klaar voor een potje padel? Wist je dat je daar ook voor beloond kon worden? Met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality krijg je punten door te bewegen. En dat komt met padel wel goed! Deze Vitality Punten kun je inwisselen voor de fijnste wekelijkse, maandelijkse én jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld wekelijks cadeaukaarten van Bol.com en Intersport of krijg elke maand cashback op je Apple Watch of Fitbit. Ideaal!

Meer weten?

Vitality

Meer verhalen over Vitaliteit