Zonnepanelen op je dak installeren: zo gaat dat

03 mei 2022

Kasper en Renée hebben na lang twijfelen zonnepanelen aangeschaft. Vandaag is het eindelijk zover: de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Binnen enkele uren worden ze op hun dak gelegd en ze beginnen direct met het leveren van stroom.

Volg Renée en Kasper in hun reis van besluit tot installatie van zonnepanelen. Luister deel 3 van deze podcastspecial die Porterenee maakte in samenwerking met a.s.r. Liever lezen dan luisteren? Lees dan hieronder verder.

Enkele weken nadat zij de panelen hebben besteld, staat het busje voor de deur. Vandaag worden de zonnepanelen geïnstalleerd. Voordat ze hiermee kunnen beginnen, moeten eerst veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Er wordt een steiger opgebouwd en de installateurs krijgen een harnas aan dat gezekerd is aan het dak. 

Hoe worden zonnepanelen bevestigd op je dak?

Heb je een schuin dak met dakpannen? Dan wordt een haak achter de panlatten en over de dakpan heen geschoven. Met deze haak zitten de panelen goed vast aan je dak. Op een plat dak komen de zonnepanelen los op het dak te liggen. Ze worden dus niet op je dak geschroefd, maar vastgemaakt aan een plat-dak-constructie die is verzwaard met ballast. Speciale software rekent uit hoeveel ballast nodig is om te zorgen dat de zonnepanelen niet van het dak kunnen waaien. De zijkanten van de panelen worden dichtgemaakt, om te voorkomen dat de wind eronder kan komen. Al met al komt er een hele constructie en een behoorlijk gewicht op het dak te liggen. Het dak moet deze constructies dus wel kunnen houden. Dit wordt altijd beoordeeld bij de schouw van het dak. 

Hoe worden de zonnepanelen aangesloten op de meterkast

Van de zonnepanelen wordt de opgewekte energie via een kabel geleid naar een omvormer in je huis. Deze omvormer is een kastje ter grootte van twee schoenendozen. Ter plekke wordt bepaald hoe de kabel van buiten naar binnen wordt getrokken. Deze kabel wordt altijd zo goed mogelijk uit het zicht weggewerkt. In het geval van Renée en Kasper is er een loze leiding aanwezig in de woning, waar de kabels doorheen kunnen worden getrokken. Daardoor zijn de kabels mooi uit het zicht. 

Wil je meer lezen over hoe je duurzaam kunt wonen? Bekijk platform Duurzaam Wonen voor inspiratie en tips.

Wanneer beginnen de zonnepanelen met het leveren van stroom?

Twee uur later liggen de zonnepanelen erop en beginnen zij meteen met het leveren van stroom. Kasper en Renée zien dit direct terug in een speciale app. Het is leuk om te zien hoeveel de panelen opleveren en het is ook slim om hier regelmatig naar te kijken. Als de opbrengst ineens veel minder is, dan weet je dat er iets met je zonnepanelen aan de hand is. Het plaatsen van de zonnepanelen viel Renée en Kasper reuze mee. Ze zijn dolblij met hun zonnepanelen en verheugen zich op de energiebesparing die dit gaat opleveren.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Duurzaam wonen

Zonnepanelen installeren