Extra aflossen op je hypotheek van a.s.r.

Heb je spaargeld over? Of heb je misschien een schenking of erfenis gekregen? Dan kun je dit geld misschien gebruiken om extra af te lossen op je hypotheek. Je verlaagt daarmee je maandlasten en je hebt minder kans op een restschuld als je je huis verkoopt. Bij ons mag je elk jaar 15% van je oorspronkelijke hypotheeklening boetevrij aflossen. 

Goed om te weten

  • Heb je jouw eerste hypotheek na 1 januari 2013 afgesloten? Dan los je al verplicht af om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan wel boetevrij extra aflossen tot 15% per jaar.
  • Heb je jouw hypotheek vóór 2013 afgesloten? Dan los je misschien nog niet af. Dit hangt af van de hypotheekvorm die je hebt gekozen.

Voor- en nadelen van (extra) aflossen op je hypotheek

Overweeg je om af te lossen of extra af te lossen op je hypotheek? Dan is het verstandig om eerst de voor-  en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. We raden je aan om dit samen met je hypotheekadviseur te doen.

Voordelen

  • Je maandlasten worden lager. Heb je een lineaire hypotheek? Dan wordt ook je maandelijkse totaalbedrag lager.
  • Een eventuele restschuld wordt lager. Dat betekent dat de kans kleiner is dat je bij het verkopen van je huis niet genoeg geld hebt om je hypotheek af te lossen. Lees meer over restschuld.
  • Als je een spaarrekening hebt, kan de spaarrente lager zijn dan de hypotheekrente die je betaalt. Extra aflossen kan dan voordelig zijn voor het betalen van belasting.

Nadelen

  • Je kunt minder rente aftrekken van je belastbare inkomen, omdat je na een extra aflossing minder rente betaalt over je hypotheek.
  • Als je extra aflost heb je meer kans op overwaarde. Als je die overwaarde niet gebruikt om je nieuwe woning aan te kopen mag je voortaan niet alle hypotheekrente aftrekken. Lees meer over deze zogenaamde bijleenregeling.
  • Wil je in 1 keer een groot bedrag terugbetalen, tussentijds je rente verlagen of je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Dan betaal je ons soms een boeterente.

Hoe los je (extra) af?

Het is nu mogelijk om eenvoudig  tussentijds extra af te lossen op je hypotheeklening. Handig  als je bijvoorbeeld  wat extra financiële ruimte hebt. De makkelijkste manier is om op  https://mijnhypotheek.asr.nl  in te loggen en de extra aflossing via iDEAL te regelen.
MijnHypotheek van a.s.r. is je persoonlijke en beveiligde omgeving. Je ziet direct wat het effect is van je aflossing op je maandlasten.

Wil je meer aflossen dan het maximale jaarbedrag?

Je mag elk jaar 15% van je oorspronkelijke hypotheekbedrag extra aflossen. Wil je meer aflossen? Dan betaal je misschien een boete over het deel dat je meer aflost. Alleen als onze huidige hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente die jij betaalt, betaal je een boete. Wij verrekenen deze boete met je maandbedrag, waardoor je dus minder aflost op de hoofdsom. Vraag ons daarom altijd eerst een boeteberekening te maken voordat je ons de machtiging opstuurt. Stuur hiervoor een e-mail naar hypothekenbeheer@asr.nl.

Wil je je hypotheek of een leningdeel volledig aflossen?

Vraag dan een (pro-forma) aflosnota op door een e-mail te sturen naar hypothekenbeheer@asr.nl. Je hoeft dan dus geen machtigingsformulier op te sturen.

Boetevrij aflossen bij overlijden

Kom jij of je partner met wie je samen de hypotheek hebt afgesloten te overlijden? Dan mag jij of mogen je erfgenamen de hypotheek binnen zes maanden volledig aflossen zonder een boete te hoeven betalen. Er kan hiervoor een (pro-forma) aflosnota worden opgevraagd door een e-mail te sturen naar hypothekenbeheer@asr.nl.

Laat je adviseren

We raden je aan een eventuele aflossing op je hypotheek met je hypotheekadviseur te bespreken. Extra aflossen kan bijvoorbeeld ook gevolgen hebben voor de belasting die je betaalt.

Extra aflossen op je hypotheek van a.s.r.