Restschuld op je hypotheek

Wat is een restschuld?

Bij je hypotheek kun je te maken krijgen met twee soorten restschuld:

  • Je huis is minder waard geworden. Bij verkoop brengt je huis dan niet genoeg op om je hypotheek volledig af te lossen.

  • Je lost niet af op je hypotheek of je bouwt niet genoeg kapitaal op om je hypotheek af te lossen. Hierdoor hou je aan het einde van de looptijd een restschuld over. Je kunt hier bewust voor kiezen, maar het kan ook zijn dat het rendement op bijvoorbeeld je beleggingsverzekering tegenvalt.

Heb jij kans op een restschuld?

En is dat erg? Krijg meer inzicht in je hypotheek.

Je huis verkopen met een restschuld

Bij verkoop van je woning moet je de totale hypotheeklening terugbetalen. Kun je met de verkoop de hypotheek niet helemaal aflossen? Dan kan je je huis niet zomaar verkopen. We gaan dan eerst samen in overleg om afspraken te maken over de restschuld.

Je hebt vier mogelijkheden om je restschuld te betalen:

  • Je betaalt je restschuld met eigen geld.

  • Heb je Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen mogelijk je restschuld. Je moet dan wel voldoen aan de NHG-voorwaarden.

  • Je financiert de restschuld indien mogelijk mee met je volgende hypotheek bij a.s.r.

  • Je betaalt de restschuld met een persoonlijke lening.

Bespreek met je adviseur welke mogelijkheid het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Hoe voorkom je een restschuld?

Wil je nu alvast maatregelen nemen om een restschuld in de toekomst te voorkomen? Bespreek dan tijdig samen met je adviseur wat je wensen en mogelijkheden zijn. Met een beperkt bedrag per maand kun je vaak al veel doen.

Zo verklein je jouw restschuld:

Meer weten over restschuld?

Op restschuldinfo.nl vind je meer informatie. Je kunt er berekenen of in jouw situatie sprake is van een kans op een restschuld. Deze website is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken. Ook op de website van het Verbond van Verzekeraars vind je algemene informatie over hoe je om kunt gaan met een restschuld.

Laat je adviseren

Neem altijd contact op met je adviseur als je overweegt je hypotheek over te sluiten. Een onafhankelijk verzekeringsadviseur kent zijn klanten. Dat vinden we bij a.s.r. belangrijk. Hij kan jou op maat advies geven.