Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Drones: zoek dekking

Drones. Wellicht heb je er één gehad met Kerst of Sinterklaas? Het is leuk speelgoed (zowel voor kinderen als volwassenen), en nog handig ook. Je checkt er immers makkelijk mee of je dakpannen nog heel zijn, zonder dat je zelf op het dak hoeft te klimmen. Steeds meer mensen gebruiken drones, zonder precies te weten dat er regels zijn omtrent het gebruik ervan. Wat moet je doen als je drone neerstort en schade veroorzaakt? Wat zijn de risico’s, en waar moet je rekening mee houden?

De afgelopen vier jaar nam het aantal gemelde voorvallen met drones flink toe. In mei 2016 waren er al drie keer zoveel voorvallen dan in heel 2015.

Gebruik je je drone gewoon voor de lol? Dan gelden de volgende regels:

  • Je mag niet boven autowegen, bebouwing en spoorlijnen vliegen met je drone. Ook mag je niet vliegen in de buurt van een vliegveld.
  • Denk eraan dat je je drone altijd moet kunnen zien. Niet alleen om hem goed te kunnen besturen, maar dit is ook echt een regel.
  • Het gewicht van je drone mag maximaal 25 kilo zijn (binnenkort verandert dit naar 4 kilo).
Cartoon over drones

Gebeurt er toch wat? Het kan natuurlijk altijd mis gaan. Als je drone schade veroorzaakt, valt dit onder je aansprakelijkheidsverzekering. Check wel vooraf of je drone voldoet aan de eisen, bijvoorbeeld aan het maximum gewicht.

De drone zelf valt onder je inboedel. Een drone die foto’s en filmpjes kan maken moet je wel apart verzekeren. Check de polisvoorwaarden of vraag je adviseur of jouw drone wel verzekerd is.

We hebben nu wat regels genoemd, belangrijk is wel te weten dat deze alleen gelden bij particulier gebruik. Gebruik je je drone zakelijk? Check dan de site van het Verbond voor Verzekeraars, die hebben alle regels op een rij gezet.


Gerelateerd nieuws