Home nieuws goede voornemens

Goede voornemens: geld besparen

 Eén van de populairste goede voornemens  voor dit jaar is zuiniger met geld omgaan. Wil jij ook geld besparen? Wij hebben wat handige bespaartips voor je op een rijtje gezet.

 1. Maak een overzicht van je uitgaven (en inkomsten)
  Maak je uitgaven inzichtelijk. Dit helpt  om je te laten zien waar je mogelijk nog op kan besparen. Stel een lijst op en zet al je uitgaven en inkomsten onder elkaar. Gebruik dit als een kasboek, waarbij je wekelijks of maandelijks kritisch bekijkt waar je op kunt besparen.
Tip: Vaak zijn de grootste kostenposten je vaste lasten zoals huur, energie, boodschappen en verzekeringen. Kijk of je hier nog op kunt besparen. Is de elektriciteitsrekening hoog? Doe vaker het licht uit als je niet in de kamer bent, of zet de verwarming minder hoog aan. 
 1. Breng je eigen lunch mee naar werk
  Koop jij ook iets te vaak een lunch op het werk? Dat kan aardig in de papieren lopen! Kantines zijn helaas vaak niet goedkoop. Door je eigen lunch mee te nemen kun je veel geld besparen. Een snelle rekensom: als jij 45 weken per jaar, 3 keer luncht op je werk (wat je al gauw zo’n 5 Euro kost) geef je € 675 per jaar uit. Bovendien kun je van die 5 Euro avondeten maken voor een heel gezin!
 2. Bespaar op boodschappen
  Je kunt besparen op je boodschappen door wekelijks alle reclamefolders door te spitten en (op de fiets!) per supermarkt te halen wat je nodig hebt. Heb je daar geen tijd voor (of geen zin in)? Beperk dan in elk geval het halen van je boodschappen tot 1 of 2 keer in de week. Zo haal je minder tussendoortjes in huis. Houd wel de aanbiedingen in de gaten, maar koop geen producten die je eigenlijk niet nodig hebt ‘omdat ze op dat moment goedkoop zijn’.
 3. Sta niet in de min
  Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg er daarom voor dat je niet rood kan staan bij de bank. Als dat wel kan kom je zo alleen maar dieper in de rode cijfers te staan. Je betaalt namelijk ook nog eens rente aan de bank over het bedrag in de min.
 4. Kijken, kijken, niet (gelijk) kopen
  Vergelijk artikelen die je wilt kopen eerst online. Koop niet gelijk het eerste product maar vergelijk op internet of het product ergens anders goedkoper is. Zo bespaar je gemakkelijk geld.
 5. Zijn die abonnementen echt nodig?
  Heb je een sportabonnement, maar ga je (als je heel eerlijk bent) niet zo vaak? Of een abonnement op een tijdschrift of krant die je niet altijd leest? Zonde! Zeg deze abonnementen op, dat bespaart geld voor dingen die je wel graag doet.
 6. Probeer geld te sparen
  Stel een doel voor jezelf waar je voor spaart en begin met een klein bedrag. Bijvoorbeeld bij de 52 weken spaarmethode. Zo spaar je soms wat meer en soms wat minder.  Zo wordt sparen een stuk gemakkelijker en komt je doel steeds dichterbij.

Gerelateerd nieuws