Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Let op: 'thuiszorgmedewerker' kleedt ouderen uit

Woont jouw 87-jarige moeder of vader nog thuis? Komt er regelmatig een thuiszorgmedewerker langs om te helpen met het aan- en uittrekken van de steunkousen of met douchen? Pas dan goed op. Zogenaamde 'thuiszorgmedewerkers' helpen niet met uitkleden maar legen de portemonnee van onze kwetsbare ouderen.

Onze schade-expert is afgelopen maand al bij twee verzekerden van 85 jaar langs geweest die allebei op identieke wijze zijn beroofd van hun sieraden. 

Hoe komen deze 'thuiszorgmedewerkers' binnen?

Onze schade-expert legt het uit: "De dader doet zich voor als medewerker van thuiszorg. Door een 'thuiszorg'-outfit en een namaak pasje kwam dit bij beide verzekerden zeer geloofwaardig over. Bij binnenkomst sluit de dader de deur zogenaamd. Maar de deur wordt niet goed gesloten! Zo kon een tweede persoon vervolgens de woning binnen komen. De 'thuiszorgmedewerker' wilde graag weten of er behoefte was aan extra hulpmiddelen en ook even de badkamer zien. Misschien waren daar nog extra hulpmiddelen nodig zoals handgrepen of een stoeltje in de douche. De 'thuiszorgmedewerker' liet onze verzekerde voorgaan. Hierdoor had zij geen zicht meer op wat er zich in huis afspeelde en kon de tweede persoon in huis zijn gang gaan en de sieraden stelen van deze oudere mevrouw."

Oplichters gebruiken vaker deze ‘babbeltruc’. Ze komen betrouwbaar over maar proberen met een smoes het huis binnen te komen. Vervolgens wordt de oudere afgeleid en de portemonnee meegenomen.

Ben je hiervoor verzekerd?

Als er iets uit je woning is gestolen dan ben je hier doorgaans voor verzekerd vanuit je inboedelverzekering. Het is erg lastig om aan te tonen dat je bent bestolen door een 'thuiszorgmedewerker' omdat er vaak geen concreet bewijs van de inbraak is. a.s.r. beoordeelt per situatie of de inbraak aannemelijk is op basis van het verhaal van onze verzekerde oudere. In bijna alle gevallen vergoeden wij de gestolen spullen. Diefstal van geld wordt maximaal tot € 500 vergoed.

Hoe kun je dit voorkomen?

Hang pamfletten op in de hoofdentree van de aanleunwoningen en waarschuw zo de medebewoners. Doe nooit zomaar de deur open en zorg dat altijd de deur goed wordt afgesloten na binnenkomst. Vraag om een legitimatiebewijs en bel bij twijfel altijd de betreffende thuiszorgorganisatie. 

Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te helpen weerbaarder te maken tegen babbeltrucs. Mocht je vermoeden dat een thuiszorgmedewerker jou of iemand in je omgeving besteelt, dan kan je verborgen camera’s ophangen in de woning om diefstal door onbetrouwbare of zogenaamde 'thuiszorgmedewerkers' aan te pakken. 


Gerelateerd nieuws