Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Home nieuws schoorsteenbrand

Schoorsteenbrand: voorkom dat je rook vuur wordt

Heb je een open haard? Grote kans dat je hem dit koude weer al hebt aangestoken. Terwijl jij op de bank geniet, kan er een brand ontstaan in de schoorsteenpijp. De schoorsteen maakt een bulderend geluid en rook verspreidt zich snel door de kamer. Maar wat moet je eigenlijk doen bij een schoorsteenbrand? Of nog beter: hoe voorkom je dit?

Wat begint met een bulderend geluid en rookvorming, kan eindigen met een heel huis in brand. Om dit te voorkomen zetten wij alles wat je moet weten over schoorsteenbranden voor je op een rij.

Oorzaken

Een schoorsteenbrand ontstaat doordat een brandbare laag van onverbrande deeltjes in het rookkanaal vlam vat. De meest voorkomende oorzaken van een schoorsteenbrand zijn:

  • Achterstallig onderhoud: roetophoping in het kanaal en verstopping door vogelnesten
  • Beschadigd rookkanaal
  • Verkeerde aansluiting kachel en rookkanaal
  • Te weinig beluchting
  • Onverantwoord stoken: het verbranden van nat, geverfd en harsrijk hout

Herkennen

Een schoorsteenbrand is herkenbaar aan een loeiend geluid in het rookkanaal, vlammen uit de schoorsteen en sterke rookontwikkeling.

Blussen

  • Doof het vuur met een paar kilo zand of zout om rook in huis te voorkomen. Gebruik nooit water. Hierdoor ontstaat stoom en door de druk kan er een explosie in het rookkanaal ontstaan.
  • Sluit direct de luchttoevoer van de openhaard of kachel af.
  • Waarschuw de brandweer en bel 112.
  • Ventileer de ruimte om koolmonoxide-vorming te voorkomen.

Verzekeren

Bij a.s.r. ben je verzekerd voor brand vanuit je woonhuis- en inboedelverzekering . Wij vergoeden schade veroorzaakt door de schoorsteenbrand aan je woonhuis en je inboedel. Ook rook-, roet- en blusschade is verzekerd. Er mag alleen geen sprake zijn van achterstallig onderhoud. Als het gaat om een woning met een harde dakbedekking (zoals dakpannen of plat dak), dan moet de schoorsteen minimaal één keer per jaar professioneel en van bovenaf geveegd worden. Als het gaat om een woning met een rieten dakbedekking, dan gelden meer onderhoudseisen.  Neem contact op met jouw adviseur of verzekeraar voor meer informatie over jouw verzekering.


Gerelateerd nieuws