Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Pensioenregelingen bij a.s.r.

Via je werkgever bouw je pensioen op. In je pensioen 1-2-3 op mijnpensioen.asr.nl lees je alles over je pensioenregeling. Bijvoorbeeld wat voor jou verzekerd is en hoe je pensioen opbouwt. Lees meer over pensioen 1-2-3.

Verschillende pensioenregelingen

 Er zijn 3 soorten pensioenregelingen:

 • Uitkeringsovereenkomst

  Bouw je pensioen op in een uitkeringsovereenkomst? Dan weet je vooraf precies hoe hoog je pensioenuitkering is op je pensioendatum. Je pensioenuitkering is namelijk gegarandeerd. Eindloon- en middelloonregelingen zijn voorbeelden van uitkeringsovereenkomsten. In een middelloonregeling is je pensioen onder andere gebaseerd op het salaris dat je gemiddeld verdiende: het middelloon. In een eindloonregeling is je pensioen onder andere gebaseerd op je laatst verdiende salaris: het eindloon.

 • Kapitaalovereenkomst

  Bouw je pensioen op in een kapitaalovereenkomst? Dan weet je vooraf precies hoe hoog het pensioenkapitaal is dat je opbouwt op je pensioendatum. Je pensioenkapitaal is gegarandeerd. Met het pensioenkapitaal moet je op de pensioendatum een levenslang pensioen aankopen. Hoe hoog het pensioen is dat je kunt aankopen is vooraf niet bekend. Dit hangt af van: 

  • de hoogte van het opgebouwde pensioenkapitaal
  • de op dat moment geldende tarieven voor aankoop van een pensioen
  • de op dat moment geldende marktrente

  Op je jaarlijks Uniform Pensioenoverzicht vind je een indicatie van het pensioen dat je kunt aankopen voor jezelf en je eventuele partner. Ga je daadwerkelijk met pensioen? Dan koop je je pensioen op dezelfde manier aan als bij een beschikbare premieregeling. Daarom gebruiken we meestal de term beschikbare premieregeling.

 • Premieovereenkomst of beschikbare premieregeling

  Bij een premieovereenkomst of beschikbare premieregeling garandeert je werkgever de jaarlijkse pensioenpremie. Met deze beschikbare premie bouw je een pensioenkapitaal op. Met het pensioenkapitaal moet je op de pensioendatum een levenslang pensioen aankopen. Hoe hoog het pensioen is dat je kunt aankopen is vooraf niet bekend. Dit hangt af van:

  • de hoogte van het pensioenkapitaal op je pensioendatum
  • de op dat moment geldende tarieven voor aankoop van een pensioen
  • de op dat moment geldende marktrente

  Op je jaarlijks Uniform Pensioenoverzicht vind je wel een indicatie van het pensioen dat je kunt aankopen voor jezelf en je eventuele partner.

  Welke keuzemogelijkheden heb je?

  Afhankelijk van wat je werkgever voor je geregeld heeft, kun je binnen de beschikbare premieregeling op drie manieren pensioen opbouwen:

  • Pensioenopbouw door garantie. In dat geval bouw je met je pensioenpremies een gegarandeerd kapitaal op.
  • Pensioenopbouw door beleggingen. In dat geval koop je met je pensioenpremies beleggingseenheden aan. Zo bouw je een pensioenkapitaal op. Wat je kunt doen, hangt af van de keuzes die je werkgever je geeft. Soms mag je je beleggingsmix door ons laten samenstellen en soms mag je je eigen beleggingskeuze maken. De hoogte van het pensioenkapitaal is afhankelijk van het rendement op je beleggingen.
  • Een combinatie van pensioenopbouw door garantie en pensioenopbouw door beleggingen.

  Bijna met pensioen?

  Ga naar pensioenuitkering beschikbare premieregeling

Weet je niet welke pensioenregeling je hebt?

Vraag het je werkgever. Je kunt ook in je pensioen 1-2-3 op mijnpensioen.asr.nl of op Uniform Pensioenoverzicht kijken. Hier vind je ook informatie over hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd en wanneer je pensioendatum is.

Bouw je voldoende pensioen op?

Wil je zeker weten dat jij en je partner straks voldoende inkomen hebben om van te kunnen leven? Dan is het verstandig om regelmatig je financiële situatie te bekijken via de pensioencheck. Hier verzamel je de benodigde pensioengegevens en krijg je in twee stappen inzicht in je inkomsten tijdens je pensioen. Zo kun je bepalen of je nog een bedrag mist en hoe je dat bij elkaar gaat sparen. Bouw je niet actief pensioen bij ons op? Kijk dan op de Pensioenschijf-van-vijf.

Ga je bijna met pensioen?

Drie maanden voordat je pensioen ingaat, ontvang je van ons een brief met daarin informatie over de hoogte van je pensioen en de keuzes die je dan moet of kunt maken. Weet je nog niet precies wat je wilt? Op Bijna met pensioen beschikbare premieregeling en Bijna met pensioen middelloon-eindloonregeling staat alle informatie over wat je moet doen als je met pensioen gaat overzichtelijk bij elkaar.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op kantoordagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Ook interessant

Informatie die misschien ook interessant voor je is