Veilig internetbankieren

Maak je gebruik van internetbankieren? Dan is het belangrijk dat je dit veilig doet. Tien tips voor veilig internetbankieren.

1. Deel beveiligingscodes en wachtwoorden nooit met anderen

Mijn a.s.r. bank is strikt persoonlijk. Geef dus nooit je gebruikersnaam en wachtwoord aan iemand anders. Wij vragen je nooit naar persoonsgebonden gegevens zoals gebruikersnaam en wachtwoord. Niet in een e-mail, enquête en niet per telefoon.

2. Gebruik een sterk en uniek wachtwoord

Bedenk een uniek wachtwoord voor je online toegang tot Mijn a.s.r bank. Voor de hand liggende wachtwoorden zijn namelijk makkelijk te kraken. Een handige truc voor een veilig basiswachtwoord is om een zin te kiezen die je makkelijk kunt onthouden. Daarvan pak je dan de eerste letter van elk woord. Voeg vervolgens voor elk online account die je gebruikt nog iets unieks toe aan je basiswachtwoord. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is.

3. Hou je computer up-to-date

Houd je computersysteem veilig. Dat doe je door jouw computer zo in te stellen dat je computer alle updates automatisch installeert.

4. Gebruik de nieuwste versie van je browser

Je browser, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome of Safari, heeft een eigen beveiliging. Browsers worden vaak aangepast met meer en betere beveiligingstechnieken. Download daarom altijd de nieuwste versie. Weet je niet of je de laatste versie hebt? Download dan op de website van de browser de laatste versie.

5. Beveilig je draadloze internetverbinding

Maak je gebruik van een draadloos netwerk? Zorg dan dat je deze beveiligt. Zonder een beveiligde draadloze internetverbinding, log je namelijk niet veilig in op Mijn a.s.r. bank. Criminelen zouden dan toegang kunnen krijgen tot de bestanden op je computer. Weet je niet hoe je je netwerk beveiligt? Je internetprovider kan je daarbij helpen.

6. Installeer antivirusprogramma’s

Installeer een antivirusprogramma en een firewall op je computer. Zorg ook dat je deze up-to-date houdt. Het is aan te raden om regelmatig je computer te scannen op virussen en spyware. Wij adviseren het gebruik van een virusscanner. In de markt zijn diverse virusscanners beschikbaar, waaronder enkele gratis varianten.

Tip: wij adviseren het gebruik van een virusscanner. In de markt zijn diverse virusscanners beschikbaar, waaronder enkele gratis varianten, zoals AVG en Avast.

7. Installeer geen illegale en onbekende software

Krijg je via e-mail een onbekend softwareprogramma aangeboden? Dan is het verstandig om dit niet (direct) te downloaden. Twijfel je en heb je een virusscanner? Controleer het programma dan eerst met je virusscanner. 

8. Verwijder spam en verdachte e-mails zonder deze te openen

Internetcriminelen bouwen websites na en proberen mensen via e-mail te verleiden om hierop in te loggen. Klik dus nooit zomaar op een linkje in een mail. Bedenk ook dat wij je nooit zullen vragen naar gegevens zoals je gebruikersnaam en wachtwoord. Niet in een e-mail, niet in een enquête en niet per telefoon.

9. Het webadres moet beginnen met 'https'

Als je internetbankiert, check dan het internetadres van je bank. Is dit correct gespeld en begint de naam van de webpagina met 'https'. De ‘s’ staat voor ‘secured’. Dat betekent dat de pagina extra veilig is.

10. Vertrouw je het niet?

Is bijvoorbeeld het proces bij internetbankieren anders dan je verwacht? Breek dan direct de transactie af en neem contact met ons op. Dit kan via ons contactformulier.
 
Meer weten? Ga naar www.veiligbankieren.nl

Veilig internetbankieren - a.s.r.