Bij Doenpensioen kun je als werkgever kiezen voor restitutie bij overlijden. Dan gebruiken we het pensioenkapitaal van je overleden werknemer om het nabestaandenpensioen van zijn of haar partner te verhogen. Best bijzonder. Want bij veel andere pensioenregelingen vervalt het opgebouwde pensioenkapitaal.

Waarom kiezen voor restitutie?

Je denkt er liever niet over na, maar er is altijd een kans dat je werknemer overlijdt terwijl hij of zij bij jou in dienst is. Dan wil je dat zijn of haar nabestaanden financieel zo goed mogelijk achterblijven. Restitutie helpt hierbij. Het zorgt voor een hoger partnerpensioen. Restitutie betekent dat het opgebouwde pensioengeld ten goede komt van de partner. Veel werkgevers die kiezen voor Doenpensioen, kiezen voor deze mogelijkheid.

Restitutie, is dat uniek?

Ja, best wel. In de meeste pensioenregelingen vervalt het opgebouwde pensioenkapitaal na overlijden van de werknemer. Het is dan eigendom van de pensioenverzekeraar. Die verdeelt dit geld dan over de pensioenkapitalen van de werknemers die leven. In pensioenjargon heet dit ook wel ‘bonus bij in leven zijn’. Het levert je werknemers ongeveer 2% tot 3% extra pensioenkapitaal op.

Zo werkt het

Als werkgever kies je voor restitutie als onderdeel van de pensioenregeling voor je werknemers. Overlijdt je werknemer onverhoopt voor zijn of haar pensioendatum? Dan gebruiken we het opgebouwde pensioengeld om het partnerpensioen te verhogen binnen de grenzen die de Belastingdienst heeft gesteld. 

Voor de restitutie gebruiken we het hele pensioenkapitaal van de werknemer. Dus ook de pensioenkapitalen die je werknemer vanuit andere pensioenregelingen heeft meegenomen naar Doenpensioen. Of dat nou via individuele of collectieve waardeoverdracht gebeurde.   

Ook het bedrag dat je werknemer vrijwillig extra inlegt voor zijn pensioen via de module Pensioen Extra telt mee.  

Restitutie blijft ook gelden als de werknemer uit dienst is en de werkgever geen premie meer inlegt.

Een rekenvoorbeeld

Wat levert restitutie extra op voor de achtergebleven partner? Goede vraag. Een rekenvoorbeeld maakt het inzichtelijk.

Hans verdient € 45.000 per jaar. Via zijn werkgever bouwt hij al jaren z’n pensioen op. Als Hans plotseling op z’n 63e overlijdt, laat hij zijn 3 jaar jongere vrouw Linda achter. Hans heeft met Doenpensioen € 195.000 aan pensioengeld opgebouwd. Zijn werkgever heeft gekozen voor restitutie. Hierdoor krijgt Linda een levenslang partnerpensioen dat met € 9.000 per jaar verhoogd is. Dit komt dus bovenop het partnerpensioen dat Linda kreeg vanuit de module Overlijden en de module Overlijden Extra. 

Meer weten over restitutie?

Ben je benieuwd naar een rekenvoorbeeld waarin we restitutie vergelijken met ‘bonus bij in leven zijn’? Of heb je nog andere vragen? We helpen je graag. Je bereikt ons via doenpensioen@asr.nl of bel op werkdagen van 9.00 tot 17.30 uur naar (030) 278 95 70.

Doenpensioen blogs