Zakelijk Voor werkgevers Coronavirus 8 tips om je medewerkers betrokken te houden

8 tips om je medewerkers betrokken te houden bij je bedrijf

De ‘intelligente’ lockdown duurt al weer bijna twee maanden. Een groot deel van de werknemers in Nederland werkt nu vanuit huis. Dat heeft gevolgen voor je bedrijfsvoering. Hoe houd je als werkgever contact met je medewerkers? En nog veel belangrijker: hoe hou je je medewerkers betrokken bij je bedrijf? Lees hier onze tips:
Tip 1: Plan regelmatig een teamoverleg in
Als je allemaal op kantoor werkt, is een teamoverleg 1 x per 2 weken of 1 x per  maand al vaak voldoende. Je spreekt elkaar tussendoor immers ook al. Maar als je elkaar helemaal niet ziet, dan is dat te weinig. Probeer een frequentie aan te houden van 1 of 2 x per week. Al is het maar een halfuurtje.
Tip 2: Bel je medewerkers persoonlijk
Wil je echt weten hoe het met je medewerkers gaat? Bel ze dan persoonlijk op. Of laat je teammanagers hun medewerkers bellen. Dan kun je doorvragen hoe je medewerkers zich echt voelen en of zij het thuiswerken goed kunnen combineren met hun privé-situatie. Daarmee voorkom je dat het je medewerkers boven hun hoofd groeit en zich ziek
Tip 3: Geef je medewerkers de ruimte
Leidinggeven op afstand vraagt om vertrouwen. Je kunt niet meer letterlijk ‘zien’ wat je medewerkers aan het doen zijn. Loslaten is dus het advies. Heb vertrouwen dat je medewerkers hun verantwoordelijkheid pakken en dat het werk gewoon doorloopt. 
Tip 4: Laat je medewerkers zelf hun dag indelen

Thuiswerken vergt veel van je medewerkers. Helemaal als er kleine kinderen rondlopen. Laat je medewerkers daarom zelf hun dag indelen. Geef je medewerkers ruimte in de agenda en stimuleer ze om tussendoor even een wandelingetje te maken of te sporten. Om daarna weer fris aan de slag te gaan.

Tip 5: Organiseer een leuke teamactiviteit
Het is goed voor het teamgevoel om elkaar niet alleen zakelijk te spreken. Het praatje bij de koffieautomaat heeft ook een belangrijke functie. Er zijn inmiddels online allerlei spelletjes, pubquizzen, borrelmogelijkheden en bingo’s te vinden. Bijna net zo leuk als een koffiepraatje.
Tip 6: Informeer je medewerkers over de (financiële) situatie van je bedrijf
Door je medewerkers mee te nemen in de gevolgen van de corona-crisis voor je bedrijf, houd je hen betrokken. Je medewerkers zien immers ook op het nieuws dat de crisis grote economische gevolgen heeft en kunnen zich zorgen maken over hun eigen baan. Wees er dus zo eerlijk mogelijk over. Ook als er straks misschien vervelende maatregelen volgen, komt dat niet helemaal uit de lucht vallen.
Tip 7: Geef je medewerkers de ruimte om met creatieve ideeën te komen
Je ziet ook dat veel ondernemers op een heel creatieve manier met de crisis omgaan. Ze komen met nieuwe ideeën om hun bedrijf door te laten gaan zodat ze geld kunnen blijven verdienen. Roep je medewerkers op om mee te denken met creatieve oplossingen voor jouw bedrijf.  
Tip 8: Verras je medewerkers met een cadeautje of een leuke kaart
Een kleine moeite, een groot plezier. Stuur een kaartje of cadeautje en laat je medewerkers weten dat je blij bent met hun inzet tijdens deze ingewikkelde tijd.

Zoals het er nu naar uit ziet, gaat het allemaal nog wel even duren voordat alles weer ‘normaal’ is. Dat gaat nog veel vragen van ons aanpassingsvermogen en onze creativiteit. Laten we proberen het samen te doen en elkaar zo veel mogelijk te helpen. Kom je door de coronacrisis met je bedrijf in de problemen, probeer dan hulp te zoeken. De overheid biedt verschillende mogelijkheden om je financieel tegemoet te komen. Op onze informatiepagina over het coronavirus vind je meer informatie.