Ga naar de hoofdinhoud
Home Je huis verduurzamen, wat kost het en wat levert het op?
Man en vrouw op de bank met de energierekening in de hand | Verduurzamingshyptheek van a.s.r.

Je huis verduurzamen, wat kost het en wat levert het op?

08 januari 2024

Denk je erover om over te stappen op een warmtepomp of om zonnepanelen te nemen? Je huis energiezuiniger maken is altijd een slimme keuze. Dat is voor nu fijn omdat je energierekening omlaag gaat en je huis comfortabeler wordt. Voor later is het gunstig omdat je energielabel omhoog gaat en je huis meer waard wordt. Check wat de energiebesparende maatregelen kosten, wat de subsidie- en financieringsmogelijkheden zijn en wat het je oplevert.

De Verduurzamingshypotheek

Lees meer over het verduurzamen van je huis

Verduurzamingshypotheek Eerste huis kopen
1. Je huis isoleren

Is je huis voor 1992 gebouwd dan is het meestal nog niet goed geïsoleerd en is het verstandig daarmee te beginnen. Want hoe beter de isolatie van je huis, hoe minder energie je nodig hebt om je huis te verwarmen.

Wat kost isolatie en wat levert het op?

Milieu Centraal rekent voor wat het kost om in een gemiddelde hoekwoning je dak, vloer of spouw te laten isoleren, of om isolerend glas te laten plaatsen. En wat het je vervolgens bespaart. En ze hebben gekeken hoeveel subsidie je in 2024 kan krijgen. De subsidie geldt als je 2 maatregelen neemt, voor 1 maatregel is het de helft.

Subsidies en financiering
  • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen dit soort maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzamingshypotheek.
  • Met de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) kan je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen. Dit is een vast bedrag per vierkante meter, dat hoger is als je twee (of meer) maatregelen combineert. Dan is het bedrag per vierkante meter namelijk 2 keer zo hoog. Ten opzichte van 2023 zijn 2 dingen gewijzigd: je krijgt extra subsidie als je biobased isolatiemateriaal gebruikt en voor monumenten zijn de eisen wat versoepeld.
  • Er is een aparte subsidieregeling voor Verenigingen van Eigenaren (VvE): de SVVE-subsidie. VvE's kunnen op grond van de SVVE subsidie aanvragen voor energie-advies, isolatiemaatregelen en duurzame installaties (warmtepompen, zonneboilers en aansluiting warmtenet). Let er op dat sommige subsidies vooraf aangevraagd moeten worden.
  • Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kan je tegen een lage rente geld lenen voor de verduurzaming van je woning. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.

Je leest meer informatie over energiesubsidies en leningen op de website van Milieu Centraal.

Bekijk ook 3 voorbeelden en krijg een indruk van de eenmalige kosten, subsidiemogelijkheden, besparing op je energierekening. 

Wil je zelf een berekening maken van de kosten, subsidie en besparing voor jouw huis? Ga naar de Verbetercheck, vul de kenmerken van je huis in en maak een verbeterplan op maat. 

2. Je huis verder verduurzamen

De meeste huizen die gebouwd zijn in de periode na 1992 zijn al redelijk of goed geïsoleerd. Natuurlijk kan je kijken of je je huis nog beter kunt isoleren of je kan kijken naar andere manieren om te verduurzamen, zoals zonnepanelen of warmtepomp.

1. Wat kosten zonnepanelen en wat leveren ze op?

Milieu Centraal deed in november 2023 onderzoek naar de prijs van 3 sets zonnepanelen: 6, 10 en 18 zonnepanelen. De terugverdientijd bij deze aantallen ligt gemiddeld op 6, 5 jaar. Kanttekening: de precieze terugverdientijd hangt sterk af van de prijs van de zonnepanelen en de energieprijs die je betaalt.

Subsidies en financiering
  • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen dit soort maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzamingshypotheek.
  • Om zonnepanelen te betalen, kan je gebruikmaken van de Energiebespaarlening van Het Warmtefonds. Met deze lening kan je energiebesparende maatregelen in of aan je huis betalen. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.
  • Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen 0%. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van een woning.
  • Met de salderingsregeling voor zelfgeproduceerde elektriciteit mag je de opgewekte elektriciteit aan het elektriciteitsnet leveren en wegstrepen tegen je verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. De salderingsregeling geldt tot 1 januari 2025. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031. Ook kunnen energieleveranciers extra kosten in rekening brengen voor het salderen.

Meer informatie over de afbouw van de salderingsregeling van zonnepanelen.

2. Wat kost een hybride warmtepomp en wat levert het op

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas kan met een hybride warmtepomp. De warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je tot 60% minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van je huis. Een hybride warmtepomp kan bijna altijd. Ook als je woning nog niet overal goede isolatie heeft. 

Hybride of volledig elektrisch? 
Meteen weten hoe goed je woning geïsoleerd is, en welk type warmtepomp daarbij past? Met de handige tool van Milieu Centraal ontdek je voor welke warmtepomp jij kan kiezen voor jouw woning. Ook krijg je een indicatie van wat je gaat besparen.

Doe de sneltest

Subsidies en financiering
  • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen deze maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzamingshypotheek.
  • Om een warmtepomp te betalen, kan je gebruikmaken van de Energiebespaarlening van Het Warmtefonds. Met deze lening kan je energiebesparende maatregelen in of aan je huis betalen. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.
  • Voor de hybride warmtepomp kan je subsidie krijgen. De hoogte van deze ISDE-subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. Let wel op het energielabel. Je krijgt alleen subsidie voor een warmtepomp met energielabel A++ of hoger. De subsidie vraag je pas achteraf aan, hou hier dus rekening mee in je financiële planning. Goed om te weten: als je de warmtepomp combineert met een isolatiemaatregel, krijg je ook een aantrekkelijke subsidie voor de isolatiemaatregel.

Kijk voor meer informatie over de subsidie op de website van Milieu Centraal. 

Wat kost een volledig elektrische warmtepomp en wat levert het op

Is je huis in of na 1992 gebouwd en heeft het HR++ glas? Of heb je een oudere woning die inmiddels al redelijk tot goed geïsoleerd is? Dan is een volledig elektrische warmtepomp misschien wel iets voor jou. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 50 tot 65%. Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost zo'n € 12.000. Dat is inclusief btw en plaatsen. De subsidie gaat hier nog van af.  

Subsidies en financiering
  • Je kan de kosten van verduurzaming van je woning meestal meefinancieren via je hypotheek. Met een hypotheek van a.s.r. leen een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Volgens onderzoek van a.s.r. zorgen dit soort maatregelen ervoor dat het energielabel van een woning gemiddeld met 1,5 stijgt, van bijvoorbeeld energielabel D naar C of B. Bekijk de lijst met energiebesparende maatregelen van de Verduurzaminghypotheek.
  • Om een warmtepomp te betalen, kan je gebruikmaken van de Energiebespaarlening van Het Warmtefonds. Met deze lening kan je energiebesparende maatregelen in of aan je huis betalen. Huizenbezitters met een laag inkomen of zonder leenruimte betalen helemaal geen rente.
  • Er is een aantrekkelijke subsidie voor warmtepompen. Op Subsidie warmtepompen lees je meer over de subsidie en hoe je die kan aanvragen.
  • Als je binnen 24 maanden een warmtepomp én een isolatiemaatregel neemt, kan je ook subsidie krijgen voor de isolatiemaatregel. Lees meer op Subsidie voor isolatie.
  • Informatie over andere gunstige leningen vind je op Hoe betaal je de energiemaatregelen.
Subsidies combineren

Er zijn ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidie geven voor verduurzaming. Deze lokale subsidies mag je combineren met de landelijke ISDE-subsidie. Je mag dus voor dezelfde maatregelen ISDE-subsidie aanvragen én een lokale subsidie.

In de Energiesubsidiewijzer kun je checken of er in jouw woonplaats ook een lokale subsidie voor energiebesparende maatregelen is.

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Hoeveel je extra kunt lenen, hangt af van het energielabel van de woning die je koopt. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar. Let op: met het geld van de Verduurzamingshypotheek kun je alleen bepaalde energiebesparende maatregelen betalen. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Hypotheek

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }