Home Zakelijk Alles over ondernemerschap Vitaal ondernemen Hoe houd je werk en privé in balans als ondernemer?

Je wilt succesvol zijn in je werk, je wilt je huis op orde houden, gezond eten, voldoende sporten, je sociale contacten onderhouden, je partner en je kinderen voldoende aandacht geven, werken aan je persoonlijke ontwikkeling en af en toe tijd voor jezelf hebben. Het leven als ondernemer kan druk en intens zijn. Dat is natuurlijk niet erg, zo lang je ook voldoende ontspanning hebt. Dat kan een uitdaging zijn. Maar alleen maar werken, stress ervaren, slecht slapen en geen rust vinden, leidt tot minder productiviteit en dat wil je als ondernemer natuurlijk voorkomen. Balans is daarom belangrijk. Hoe kan je de balans tussen je privéleven en je onderneming vinden én behouden?

Werk en privé in balans: waarom is het nodig?

Tegenwoordig hebben we allemaal de neiging om altijd ‘aan’ te staan. Nog even een factuur maken in de avond of je mail checken voordat je gaat slapen. We moeten dealen met extreem veel prikkels en verleidingen. Hierdoor staat ons lichaam eigenlijk continu in de stress-stand en kun je op den duur last krijgen van stressklachten. Als deze klachten langdurig aanhouden kun je zelfs tegen een burn-out aanlopen. De gemiddelde leeftijd waarop we die krijgen daalt steeds verder en zit nu op 35 jaar. Door beter op te letten op je werk-privébalans en vaker te ontspannen verklein je het risico dat je klachten krijgt door stress.

We hebben het over werk en privé, maar er bestaat natuurlijk geen werkleven en privéleven; je hebt één leven. En daarin moet je gewoonweg de balans vinden. De balans tussen ontspanning en inspanning. Dat betekent niet dat jij je tijd 50/50 moet verdelen, maar dat je weet waar je prioriteiten liggen en ook voldoende tijd besteedt aan de rustmomenten.

 

Zo vind je de balans in je werk

Administratie uitbesteden 

Krijg jij kopzorgen van je belastingaangifte en facturen die nog betaald of verstuurd moeten worden? Besteed je administratie dan uit. 

Praat met anderen

Praten helpt en lucht zelfs op. Wat zit je dwars en waar kom je niet uit, kortom: waar lig je ‘s avonds wakker van? Houd dit niet voor jezelf, maar bespreek het met een compagnon (als je die hebt), een partner of een professional. Het er alleen over hebben lucht vaak al op; 

Verdeel werktijd en vrije tijd

Dat is natuurlijk niet zo zwart-wit. Helemaal als zelfstandige werk je vaak thuis en loopt het werk over in vrije tijd en andersom. Probeer in ieder geval grenzen te stellen: open ‘s avonds je laptop bijvoorbeeld niet meer en kijk niet in je mailbox voor het slapengaan. Morgen is er weer een dag! Ook kun je momenten van ontspanning in je agenda plannen, net zoals je een taak of afspraak plant.

Krijg inzicht in je valkuilen

Zeg jij bijvoorbeeld altijd ‘ja’ op alles, en kom je daarom tijd tekort? Sta hier dan bij stil en probeer het anders aan te pakken, door bijvoorbeeld nee te zeggen. 

Prioriteiten stellen

Het is goed om inzicht te krijgen in wat prioriteit heeft en wat niet. Geef voorrang aan wat eerst moet en schuif de minder belangrijke zaken op.

Zo vind je de balans bij je thuis

Huishouden uitbesteden

Net zoals je administratie kun je ook je huishouden uitbesteden. Stapelt de was en afwas zich op en kom je niet toe aan de wekelijkse schoonmaak? Schakel dan een schoonmaker in.

Maak je hoofd leeg

De één kan dit doen door te gaan sporten, een ander juist door een boek te lezen of een film te kijken. Wellicht werkt mediteren voor jou, of het maken van een bos- of strandwandeling

Zorg dat je goed slaapt

Makkelijker gezegd dan gedaan. Ga op tijd naar bed, beperk je schermtijd en probeer zo min mogelijk prikkels te ervaren voordat je gaat slapen. Lezen voordat je gaat slapen kan hierbij helpen. 

Vul je vrije tijd anders in

Waar krijg jij energie van? door bezig te zijn, uit te rusten, door familie en vrienden te zien of juist van ‘me-time’. Voel waar je behoefte aan hebt en probeer je niet te laten leiden door je omgeving.

Neem tijd om te herstellen

Je lichaam geeft aan wanneer je stress ervaart en te druk bent. Luister daarnaar en zorg dat je op de juiste momenten rust pakt. Ook wanneer je omkomt in het werk, is het belangrijk rust te nemen.
Is de balans zoek?

Ben jij meer met je onderneming bezig dan met je vrije tijd? Kom je om in het werk en weet je niet meer hoe je moet ontspannen? Het gaat hier om aandacht voor de dingen die je écht belangrijk vindt. Doe daarom minder van wat je energie kost en meer van wat je energie geeft. Kijk ook eens naar welke zaken en/of personen jou veel energie kosten en van wie of wat jij juist energie krijgt.

 

Preventieve hulp van onze professionals

Merk je dat je al te lang doorloopt met spanningsklachten? Schakel dan hulp in. Je kunt bijvoorbeeld naar je huisarts gaan of een coach inschakelen. Heb je een AOV bij a.s.r. en heb je het gevoel dat het je teveel dreigt te worden? Ons team van professionals staat voor je klaar om je te helpen. Een arbeidsdeskundige kan je bijvoorbeeld helpen om de balans terug te krijgen en daarmee arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De arbeidsdeskundige zoekt naar de juiste hulp voor jou als ondernemer, passend bij de fase van jouw werk én privésituatie.

Ondernemers die klant zijn bij a.s.r. zijn erg tevreden over de begeleiding die ze krijgen. Zo hebben we Dirk en zijn vriend Wilmar geholpen bij hun onderneming. Zij zijn een marketingbureau begonnen, maar de verschillende karaktereigenschappen zorgden voor stress en hierdoor raakte Dirk overbelast. Wij hebben een coach ingeschakeld die zowel Wilmar als Dirk hebben gecoacht - op persoonlijk vlak én in hun samenwerking. Ze hebben beter inzicht gekregen in hoe ze werken en op elkaar reageren. De taakverdeling is nu enorm verbeterd.

Kunnen we jou ook helpen met het vinden van de juiste balans?

Wij helpen je graag