Ga naar de hoofdinhoud

Je wilt succesvol zijn in je werk, gezond eten, sporten, je sociale contacten onderhouden, er zijn voor je gezin en af en toe tijd hebben voor jezelf. Het leven van een ondernemer kan druk en intens zijn. Dat is natuurlijk niet erg, zolang je ook voldoende ontspanning hebt. En juist die werk-privébalans kan een hele uitdaging zijn. Wil je weten waarom die balans zo belangrijk is voor jou als ondernemer, en wat je kunt doen om deze te bewaken? Hieronder 10 tips voor een gezonde werk-privébalans.

Waarom is een werk-privébalans nodig?

Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld: ‘aan staan’. Zeker als je ondernemer bent en vanuit huis werkt of makkelijk je werk mee naar huis neemt. Nog even een factuur maken in de avond, je mail checken voordat je gaat slapen of dat ene ding nog doen voor je klant. Je kan als ondernemer gemakkelijk je eigen werktijden bepalen en daardoor is het aanlokkelijk om zo nu en dan langer of meer te werken. Maar is dat wel zo gezond? Nou.. nee. Doordat we moeten dealen met extreem veel prikkels en verleidingen staat ons lichaam continu in de stress-stand. 

Als deze stress-stand voor een lange tijd aanhoudt, zijn de gevolgen groot. Zo kun je te maken krijgen met stressklachten of zelfs een burn-out. En als je uitvalt als ondernemer, dan kan je niet meer voor je eigen inkomen zorgen. De balans tussen werk en privé is er dus eentje die je te allen tijde wilt beschermen.

5 tips voor een gezonde balans in je werk

Het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor ondernemers. Maar met de vijf onderstaande tips gaat het je helemaal lukken!

 1. Administratie uitbesteden
 2. Krijg je kopzorgen van je belastingaangifte en ben je uren bezig met facturen betalen en versturen? Besteed je administratie dan uit. Zo houd je tijd over voor werk dat je wel leuk vindt, of creëer je wat extra vrije tijd.
 3. Praat met anderen
 4. Praten helpt en lucht zelfs op. Wat zit je dwars en waar kom je niet uit? Kortom: waar lig je ‘s avonds wakker van? Houd dit niet voor jezelf, maar bespreek het met een vriend, collega-ondernemer, partner of professional. Het er alleen al over hebben lucht vaak al op.
 5. Verdeel werktijd en vrije tijd
 6. Het is heel verleidelijk om thuis nog even te reageren op een mailtje, iets even af te maken of toch de agenda te checken. Heel begrijpelijk, maar niet heel handig voor je werk-privébalans. Probeer daarom grenzen te stellen: open ‘s avonds je laptop bijvoorbeeld niet meer na een bepaalde tijd en kijk niet in je mailbox voor het slapengaan. Morgen is er weer een dag! Ook kun je momenten van ontspanning in je agenda plannen, net zoals je een taak of afspraak plant. Je kunt ook kiezen voor een workation, een combinatie van werk en vakantie. Een verandering van je omgeving kan er namelijk al voor zorgen dat je in de avonden of in het weekend echt het gevoel hebt dat je even uit je werkomgeving bent. Lees hier alles over een workation.
 7. Krijg inzicht in je valkuilen
 8. Zeg je altijd op alles ‘ja’ en kom je daarom tijd tekort? Probeer eens wat vaker nee te zeggen. Als ondernemer heb je misschien het gevoel dat je elke klus moet aannemen. Want meer klanten betekent meer inkomen en zekerheid, toch? Maar door te veel te doen, vergroot je de kans op uitval of een burn-out. En dan heb je nog grotere problemen. 'Nee' zeggen tegen klanten is niet altijd makkelijk, maar zij zullen het begrijpen als je aangeeft dat je momenteel geen tijd voor ze hebt. Laat je klanten dan gewoon weten wanneer je wel tijd voor ze hebt. Door een beetje meer assertiviteit voel jij je gegarandeerd een stuk rustiger! 
 9. Maak een lijstje en schakel hulp in
 10. Ben je meer met je onderneming bezig dan met je vrije tijd? Kom je om in het werk en weet je niet meer hoe je moet ontspannen? Om de werk-privébalans te bewaken is het zaak om alleen aandacht te besteden aan dingen die je écht belangrijk vindt. Maar hoe bepaal je wat je echt belangrijk vindt? Nou… maak een lijstje! Het klinkt simpel, maar een lijstje is de ideale manier om prioriteiten te stellen. Schrijf op waar je energie van krijgt en vooral wat energie kost. Wil je bijvoorbeeld een goedbetaalde, nieuwe klus aannemen, maar heb je daar eigenlijk geen ruimte meer voor? Bedenk dan goed of dat extra geld je de stress waard is. Of geeft de financiële administratie je enorm veel stress? Kijk dan of je een boekhouder kunt inhuren. Zo houd je meer tijd over om te doen waar je écht energie van krijgt en wordt het werk een stuk leuker!

5 tips voor gezonde balans thuis

Ook thuis zijn er verschillende dingen die je kunt doen als ondernemer om de balans tussen werk en privé in evenwicht te houden. Wil je weten wat? Hieronder 5 tips.

 1. Huishouden uitbesteden
 2. Stapelt de afwas zich steeds verder op, en heb je niets schoons meer in de kast? Kijk dan eens naar een schoonmaker. De tijd die je daarmee wint, kun je bijvoorbeeld weer gebruiken om extra te werken. Zo verdient de schoonmaker zichzelf weer terug!
 3. Maak je hoofd leeg
 4. Zoek iets waardoor je je hoofd echt even helemaal leeg maakt. De één vindt het heerlijk om te sporten, de ander leest liever een boek of kijkt een goede film. Wat het ook is: niets is fijner dan een leeg hoofd na een dag van hard werk.
 5. Zorg dat je goed slaapt
 6. Wil je meer balans vinden tussen werk en privé? Dan is het ontzettend belangrijk om goed te slapen. Slapen zorgt er niet alleen voor dat je uitgerust aan een nieuwe dag begint, het helpt ook bij de verwerking van de vorige. Maar… goed slapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer in ieder geval je schermtijd ‘s avonds zoveel mogelijk te beperken en duik op tijd je bed in. Kun je nog niet slapen? Lees dan lekker een boek, zo worden je ogen vanzelf zwaar. Meer tips voor een goede nachtrust? Lees ons blog.
 7. Vul je vrije tijd anders in
 8. Maak van je vrij tijd waardevolle tijd. Ga na waar je energie van krijgt, en plan daar meer tijd voor in. Bijvoorbeeld door te sporten, uit te rusten, familie en vrienden te zien of juist door ‘me-time’. Voel waar je behoefte aan hebt en laat je niet leiden door je omgeving, Vind je het moeilijk om je hier aan te houden? Maak van te voren afspraken met anderen, zo houd je je er sneller aan!
 9. Neem tijd om te herstellen
 10. Je lichaam geeft aan wanneer je stress ervaart en te druk bent. Luister daar goed naar en zorg dat je op de juiste momenten je rust pakt. Ook wanneer je omkomt in het werk, is het belangrijk om af en toe een stapje terug te doen. Dat is op dat moment niet alleen beter voor jou, maar ook voor je bedrijf. 
Hulp nodig bij het bewaken van de werk-privébalans?

Merk je dat je al te lang doorloopt met spanningsklachten? Schakel dan hulp in. Je kunt bijvoorbeeld naar je huisarts gaan of een coach inschakelen. Heb je een AOV bij a.s.r. en heb je het gevoel dat het je teveel dreigt te worden of dat je al over je grens bent gegaan? Ons team van professionals staat voor je klaar om je te helpen. Een arbeidsdeskundige kan je bijvoorbeeld helpen om de balans terug te krijgen en daarmee arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De arbeidsdeskundige zoekt naar de juiste hulp voor jou als ondernemer, passend bij de fase van jouw werk én privésituatie.

Kunnen we jou ook helpen met het vinden van de juiste balans?

Wij helpen je graag
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }