Draag bij aan een betere wereld

Met de duurzame zorgverzekering van a.s.r. investeer je je maandelijkse premie niet alleen in je eigen gezondheid, maar ook in die van onze planeet. Op deze pagina lees je hoe onze zorgverzekering bijdraagt aan een betere wereld.
Koploper in duurzaamheid
De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) doet tweejaarlijks onderzoek of en hoe duurzaam verzekeraars beleggen. Net als in voorgaande jaren staat ook dit jaar a.s.r. weer in de top 3 van alle verzekeraars in Nederland. Kijken we in dit onderzoek alleen naar de zorgverzekeraars? Dan staat a.s.r. zelfs bovenaan!

Bij a.s.r. vinden we dat beleggingen bij moeten dragen aan een betere wereld en het terugdringen van klimaatverandering.

Meer duurzaamheid in de zorg

De gezondheidszorg krijgt steeds vaker te maken met de effecten van klimaatverandering op de gezondheid. Zo krijgen we steeds meer last van bijvoorbeeld UV-straling, hittestress, allergieën en luchtvervuiling. Daarnaast draagt de zorgsector als één van de grotere vervuilers bij aan de klimaatverandering. Uit onderzoek uit 2019 blijkt dat de zorgsector verantwoordelijk is voor maar liefst 7 procent van de landelijke CO2 uitstoot in Nederland. Het is belangrijk dat wij als zorgverzekeraars, zorginstellingen, zorgprofessionals, leveranciers, maar ook verzekerden sámen werken aan de verduurzaming van zorg.

De Green Deal

a.s.r. doet mee aan de Green Deal, die als doel heeft om samen de verduurzaming van de zorgsector te versnellen. Dit gebeurt onder andere door:

  • de CO2-emissie van de zorgsector terug te dringen
  • circulair werken te stimuleren
  • de hoeveelheid medicijnresten in oppervlaktewater en grondwater terug te dringen
  • een leefomgeving in en buiten zorginstellingen te creëren die de gezondheid van iedereen bevordert

Samen tegen verspilling van medicijnen

Verspilling van medicijnen heeft het grote impact op het milieu. Dit komt door de verspilling van grondstoffen, de CO2-uitstoot tijdens het productieproces en het vernietigen van overbodige medicijnen. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om verspilling tegen te gaan! Gebruik je zelf medicijnen? Download dan eenvoudig en gratis de MedApp.

Zijn je medicijnen bijna op? Dan krijg je automatisch een seintje. Herhaalrecepten bestel je vervolgens eenvoudig via de app. Dit voorkomt verspilling én scheelt in de portemonnee. Niet alleen in die van jou, maar ook in die van de overheid. Jaarlijks wordt er voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid.

Jouw premie duurzaam belegd

Bij a.s.r. vinden we dat beleggingen bij moeten dragen aan een betere wereld en het terugdringen van klimaatverandering. Daarom wordt jouw premie duurzaam belegd. Dit zit zo: je betaalt maandelijks of jaarlijks een bedrag voor je zorgverzekering aan ons. Van het totale bedrag wat wij ontvangen gebruiken wij het grootste deel om vergoedingen uit te keren. Daarnaast reserveren we een bedrag wat we beleggen. En dát is wat ons de duurzame zorgverzekeraar maakt.

Drie belangrijke punten uit ons duurzame beleggingsbeleid:

  • We investeren in de recyclingindustrie, want grondstoffen worden steeds schaarser
  • We investeren in kinderonderwijs en benoemen vrouwen en kinderen expliciet in ons mensenrechtenbeleid
  • Wij investeren in het ontwikkelingstraject voordat nieuw medicijnen of methoden op de markt komen

Duurzaamheid begint bij jezelf

Vind jij duurzaamheid ook belangrijk? En wil je bijdragen aan een betere wereld? Stap dan over naar de duurzame zorgverzekering van a.s.r. Je hebt nog tot en met 31 januari de tijd om je zorgverzekering te vergelijken en af te sluiten. Stap je vóór 1 januari over? Dan regelen wij de overstap voor je!

a.s.r. doet het

Wij vinden het belangrijk om een rol te hebben in het verduurzamen van de samenleving. Zo zit ons hoofdkantoor in één van de meest energiezuinige gebouwen van Nederland. En onze CO2-uitstoot? Die compenseren we met het planten van bomen via stichting Trees for All. Daarnaast stimuleren we duurzame inzetbaarheid en richten we ons op het voorkomen van ziekte, verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Wil je weten wat a.s.r. nog meer doet? Ga dan naar onze pagina over duurzaam ondernemen of bekijk ons klimaatverslag.

Meer informatie