Een goede keuze maken is enorm belangrijk, zeker als ondernemer of zzp’er. Wat zijn de gevolgen van een keuze maken op het vlak van emotie, gevoel en je ondernemerschap? Wanneer word je er blij en energiek van en wanneer word je er juist ongelukkig van?

‘Zeg ik mijn baan op om mijn droom te volgen?’ Dit dilemma heb je als ondernemer (gelukkig!) al overwonnen. Met alle gevolgen van dien: je gaf je financiële zekerheid op, je toekomst was niet langer uitgestippeld en waarschijnlijk had je nog geen idee wat er allemaal bij kwam kijken.

Deze keus voor autonomie (eigen baas zijn, eigen tijd indelen etc) is er wél een waar je voor de volle honderd procent achterstaat. Dit soort keuzes zorgen voor een groot gevoel van eigenwaarde en geluk. Om dit gevoel vast te houden als ondernemer is het volgens de wereldberoemde psychologe Susan David belangrijk om vast te stellen waar je voor staat.

6 vragen die helpen bij het maken van een keuze

Volgens David moet je jezelf de volgende zes vragen stellen, beantwoorden en in het achterhoofd houden bij het maken van keuzes:

  • Wat vind ik écht belangrijk?
  • Wat voor soort relaties wil ik met mensen en opdrachtgevers?
  • Waar wil ik dat het in mijn leven om draait?
  • Hoe voel ik me het gros van de tijd?
  • Welke situaties geven me het gevoel dat ik echt leef?
  • Stel: al je angst en zorgen zijn weg. Hoe ziet mijn leven er dan uit en welke nieuwe dingen zou ik doen?

Wie dit goed voor zichzelf op een rijtje heeft, maakt betere keuzes.

Gevolg van slechte keuzes

Een voorbeeld van David: uit een studie van de Stanford Universiteit blijkt dat de kans dat je een aankoop doet tijdens een vlucht met maar liefst 30 procent stijgt, als degene die naast je zit iets koopt.

Mensen zijn dus geneigd om ‘met de stroom’ mee te gaan. Voor dit kuddegedrag moet je waken als ondernemer. Omdat iets voor anderen of concurrenten werkt, betekent dat niet dat het ook voor voor jou werkt. Wie vaak in deze valkuil trapt, krijgt op de lange termijn een onvoldaan gevoel van zijn ondernemerschap.

Gevolgd van goede keuzes

Ga je als ondernemer je uren deels besteden door parttime op een kantoor te zitten (financiële zekerheid) of ben je liever fulltime bezig met je eenmanszaak? Geef je veel uit aan spullen (laptop, telefoon, bureau etc.) of huur je een kantoor?

De keus om te gaan ondernemen pakt goed voor je uit. Dus ga eens bij jezelf na: waar uit zich dat in? Bij keuzes zoals hierboven moet je daarom proberen om die overtuiging, die visie of dat gevoel vast te houden.

Wie zeker is van zijn beweegredenen, maakt makkelijker dit soort ingrijpende keuzes. Kies je voor een AOV van a.s.r. waardoor je minder financiële risico’s loopt bij geldkwesties in de toekomst of niet? Aan jou de keus!

Wij helpen je graag