Er even tussenuit, een break, die welverdiende vakantie: ook jij als ondernemer hebt dat nodig! Zeker na drukke periodes verdienen je lichaam en brein een moment van ontspanning en herstel. Zo sta je straks weer sterker in je schoenen en heb je meer energie om alle uitdagingen aan te gaan. Misschien ben je er nog niet van overtuigd dat dit juíst het moment is om je koffers te pakken, maar na het lezen van dit blog hopelijk wel.
1. Je gezondheid verbetert 

Vakantie betekent hersteltijd voor je lichaam. Regelmatig een aantal vrije dagen opnemen verkleint de kans op ziekte. Arbeids- en organisatiepsycholoog Jessica de Bloom stelt zelfs in haar wetenschappelijk onderbouwde boek ‘De kunst van het vakantievieren’ dat mensen, wanneer ze lange tijd geen vrij nemen, meer risico lopen op hart- en vaatziekten. Ook ervaren ondernemers minder stress wanneer ze vakantie hebben doordat ze een stuk minder verantwoordelijkheden hebben. Tot slot komen mensen op vakantie vaker aan het aantal uren slaap dat ze nodig hebben. Al met al verbetert je gezondheid dus in korte tijd flink door een vakantie!

2. Je bouwt een buffer op tegen toekomstige stressoren
Voor de meeste mensen betekent vakantie meer vrijheid en de keus om activiteiten te ondernemen waar je blij van wordt of inspiratie van krijgt. Dat betekent een positieve verandering in stemming en welzijn. Dit maakt je veerkrachtiger en vormt een buffer tegen toekomstige stressoren. Dit is belangrijk voor een ondernemer, zeker in deze rumoerige tijd. Mocht je nu binnenkort (weer) voor lastige uitdagingen komen te staan, dan heb je in ieder geval een buffer in je lichaam waar je op terug kunt vallen. Een fijne gedachte!
3. Je wordt succesvoller in je werk
Door voldoende vakantie te nemen, word je uiteindelijk succesvoller in het werk dat je doet. Dat zit namelijk zo: door met vakantie te gaan worden mensen automatisch geholpen om afstand te nemen van dagelijkse beslommeringen. Dit geeft je ruimte en tijd voor reflectie. Waar sta ik en waar wil ik naartoe? Over dit soort vragen denk je in het dagelijkse leven vaak (te) weinig na. Op vakantie geen wekker, geen agenda, geen verplichte afspraken. Alle tijd om voor je uit te staren en na te denken. Ook zorgt de afstand en vrijheid van een vakantie vaak voor een impuls aan creativiteit. De psychologische veerkracht van mensen die regelmatige vakantie nemen stijgt aanzienlijk, waardoor zij vaak succesvoller zijn in hun carrière dan mensen die altijd doorwerken.
4. Je bent productiever 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je terugkomt van vakantie, je productiever bent. Dat komt omdat mensen na een vakantie beter uitgerust zijn, meer energie hebben en dus sneller geneigd zijn om nét een tandje extra bij te zetten. Dus ook al wordt jouw to-do lijst per dag groter, zet op een gegeven moment een streep in je agenda en creëer voor jezelf een duidelijk rustmoment. 

 

Zeker na hectische periodes is het voor ondernemers van belang om voldoende rust en herstel te pakken. Gun jezelf daarom deze zomer ook een vakantie! En voor vakantie hoef je helemaal niet ver weg, ook in eigen land zijn er voldoende mogelijkheden om te ontspannen. Nederland heeft onwijs veel mooie natuur- en kustgebieden om jezelf even helemaal op te laden. Of wat dacht je van een staycation? Zolang je maar zorgt dat je je werk laat voor wat het is en dus niet meer op mailtjes en belletjes reageert. Zo creëer je al afstand en kan het grote ontspannen beginnen.

Wij helpen je graag