Blogs van a.s.r. Overwaarde? Help je kinderen met een schenking voor de aankoop van een huis

Overwaarde? Help je kinderen nog in 2022 met een schenking voor de aankoop van een huis

01 juni 2022

Heb je de AOW-leeftijd bereikt en is jouw koophuis door de jaren heen flink in waarde gestegen? Dan ben je mogelijk ‘steenrijk’. Met deze overwaarde kun je veel moois doen. Bijvoorbeeld je kinderen helpen met een belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning. Lees hier hoe dat werkt, wat de mogelijke voordelen voor jou zijn en wat er vanaf 1 januari 2022 gaat veranderen.

Belastingvrij schenken met de 'jubelton'

Heb je kinderen of kleinkinderen die een huis willen kopen? Vooral als zij starter zijn op de woningmarkt, hebben zij het niet makkelijk. Er zijn weinig betaalbare koopwoningen en ze krijgen te maken met veel concurrentie op de huizenmarkt. Maar ook als je kinderen een tweede of volgend huis willen kopen, hebben ze te maken met hoge prijzen en weinig aanbod.

Misschien wil je je kinderen hier financieel een handje bij helpen. Dat kan! Je mag tot (ruim) een ton belastingvrij schenken, als zij dit geld gebruiken voor de aankoop van hun huis. Dit is de zogenaamde jubelton. De regels hiervoor gaan veranderen vanaf 1 januari 2022. De hoogte van het bedrag dat je belastingvrij mag schenken, wordt vanaf dat moment afgebouwd.

Misschien heb je dit geld niet op de bank staan, maar heb je wel een eigen woning die veel meer waard is dan je hypotheek? Dan kun je een hogere hypotheek nemen en zo een deel van je overwaarde verzilveren. Speciaal voor AOW'ers heeft a.s.r. de Levensrente hypotheek. Daarmee kun je de overwaarde verzilveren tot 50% van de waarde van je woning. Het geld dat daarmee beschikbaar komt kun je in 2022 tot € 106.671 belastingvrij schenken, als ze dit gebruiken voor de aankoop van hun huis. Zij kopen dan een huis met een deel van jouw overwaarde. Hoe mooi is dat? Let wel op: deze schenkingsvrijstelling wordt afgebouwd vanaf 1 januari 2023. Lees meer hierover in ons blog over het afbouwen van de jubelton.

Meer lezen over wat je kan doen met de a.s.r. levensrentehypotheek? Kijk dan hier verder

Schenk een deel van de overwaarde van je huis

Misschien heb je dit geld niet op de bank staan, maar heb je wel een eigen woning die veel meer waard is dan je hypotheek? Dan kun je een hogere hypotheek nemen en zo een deel van je overwaarde verzilveren. Speciaal voor AOW'ers heeft a.s.r. de Levensrente hypotheek. Daarmee kun je de overwaarde verzilveren tot 50% van de waarde van je woning. Het geld dat daarmee beschikbaar komt kun je in 2022 tot € 106.671 belastingvrij schenken, als ze dit gebruiken voor de aankoop van hun huis. Zij kopen dan een huis met een deel van jouw overwaarde. Hoe mooi is dat? Lees meer over de voorwaarden van belastingvrij schenken op de website van de belastingdienst.

Wanneer je je huidige hypotheek omzet naar een Levensrente hypotheek van a.s.r., kun je de lening verhogen tot de helft van de waarde van je huis. Je betaalt vervolgens elke maand alleen de rente over de lening. Deze wordt dus niet opgeteld bij je schuld. Je lening wordt dus niet ongemerkt hoger en er blijft voldoende overwaarde over. Deze rente die je betaalt, staat de rest van je leven vast, zolang je in je huis blijft wonen. Je hebt dus de zekerheid van altijd dezelfde maandlasten. Op deze manier profiteer je nu al van de waardestijging van je huis, terwijl je er zelf in kunt blijven wonen. De overwaarde die vrijkomt, krijg je in één keer uitbetaald. Je bepaalt zelf wat je met dat geld gaat doen. Bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen helpen om een goede start te maken met een eigen woning. Maar je kunt er ook een camper van kopen of je woning levensloopbestendig maken. Dat is aan jou!

 

Dankzij de financiële steun van mijn ouders hebben we meer kans om onze eigen woning te kopen.

Voorwaarden voor een belastingvrije schenking

Om bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen te helpen met de koop van een nieuwe woning, mag je dankzij de jubelton in 2022 nog tot € 106.671  belastingvrij schenken. Zo kun je dus een groot verschil maken! Tom (29) kon een huis kopen dankzij een schenking van zijn ouders. “De schenking van mijn ouders heeft me een extra zetje gegeven om te kunnen concurreren met andere kopers op de huidige markt”, zegt hij. “Door een schenking kun je bij geschikte huizen net een aantrekkelijker bod plaatsen. Daardoor wordt de kans van slagen groter dan met alleen eigen spaargeld en het bedrag dat wij maximaal mogen lenen."

Voorwaarden jubelton:
  • Je mag in 2022 nog een bedrag van maximaal € 106.671  belastingvrij schenken als dit bedrag wordt gebruikt voor de aankoop van een huis. De ontvanger hoeft niet persé jouw kind, kleinkind of familie te zijn. Je mag dus ook een nichtje of buurvrouw belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis.
  • Voorwaarde voor deze schenkingsvrijstelling is dat de ontvanger met dat geld een woning koopt in het lopende jaar of de 2 kalenderjaren na de schenking. 
  • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn wanneer het geld krijgt.
  • De ontvanger mag ook een schenking ontvangen als het een jongere partner heeft en zelf ouder dan 40 is.
  • Als gever kun je de schenking over drie opeenvolgende jaren spreiden, waarin de ontvanger wel steeds tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn. Maar de ontvanger hoeft de gift niet direct te gebruiken: het geld moet binnen twee jaar uitgegeven worden.

Let op! Deze schenkingsvrijstelling wordt afgebouwd vanaf 1 januari 2023. Lees meer hierover in ons blog over het afbouwen van de jubelton. Ga voor de voorwaarden van de schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een huis naar de website van de belastingdienst.

Overweeg je een schenking en wil je zeker weten hoe je dit belastingvrij kunt doen? Of wil je weten of je jouw overwaarde kunt verzilveren? Jouw adviseur kan je hierbij helpen. Heb je nog geen adviseur? Zoek dan een adviseur bij jou in de buurt.

Dit zijn de voordelen van een schenking

Met een schenking hoeft je kind minder geld te lenen van de bank. Dat leidt tot lagere maandlasten. Ook kan je kind door een schenking een hogere hypotheek krijgen. “Mijn ouders hebben de schenking gedaan uit liefde voor hun kinderen”, zegt Tom. “Ze zien ons graag een gelukkig en stabiel leven leiden en proberen daar een passende bijdrage aan te leveren.” Tot € 106.671 euro is deze schenking dus belastingvrij als deze aan de schenking aan voorwaarden van de jubelton voldoet. Door de overwaarde daarvoor te gebruiken, kun je de kinderen helpen zonder je spaargeld daarvoor aan te spreken.

Verzilver jouw overwaarde met de Levensrente hypotheek

Als jij en je partner allebei AOW ontvangen en als je huidige hypotheek niet hoger is dan de helft van de waarde van je huis, dan kun je je hypotheek oversluiten naar een Levensrente hypotheek van a.s.r. Door een hogere lening te nemen, kun je je overwaarde verzilveren. Dit kan tot maximaal 50% van de waarde van je huis en als je dit met jouw inkomen kunt betalen. De Levensrente hypotheek is een aflossingsvrij lening. Je betaalt elke maand alleen rente over de lening en die rente blijft voor de rest van je leven hetzelfde. Je weet dus zeker dat je het kunt blijven betalen en je lening blijft even hoog. Zo blijft er voldoende overwaarde over. Meer weten over de levensrentehypotheek?

Lisa Kiewit

Meer verhalen over Levensrentehypotheek

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e", "Of lees meer over Oekra\u0026iuml;ne en\u0026nbsp;\u003ca href=\"/verzekeringen/oekraine\"\u003eje hypotheek of verzekeringen van a.s.r.\u003c/a\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ je antwoord in een paar woorden", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"PEN_C_IDV2":false,"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }