Ga naar de hoofdinhoud

Budgetteren helpt je geld over te houden

Budgetteren is zorgen dat je niet meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt. Budgetteren geeft je inzicht in je financiële situatie. Je weet hoeveel geld je in een maand kunt uitgeven. En je krijgt overzicht waaraan je je geld uitgeeft. In 5 stappen krijg je grip op je geld. Het leuke is dat je zo het eind van de maand geld kunt overhouden om te sparen.

Budgetteren in het kort
 • Budgetteren helpt je je uitgaven (beter) af te stemmen op je inkomsten 
 • Je inkomsten en uitgaven houd je makkelijk bij in een (digitaal) huishoudboekje
 • Budgetteren: zo doe je het simpel in 5 stappen
 • Als je budgetteren onder de knie hebt, kun je werken aan langetermijndoelen. Bijvoorbeeld een spaardoel
 • Maak gebruik van handige (gratis) apps en tools om te budgetteren
Met budgetteren krijg je grip op geld

Hoge vaste lasten en de stijgende prijzen maken het leven duur. Dat zorgt in een groeiend aantal huishoudens voor financiële stress. Eén op de drie huishoudens heeft moeite met rondkomen. Dit geldt voor lage inkomens en middeninkomens.

De voordelen van budgetteren

Zeker nu de uitgaven stijgen, is het verstandig om overzicht te houden over je inkomsten en uitgaven. Budgetteren helpt je je uitgaven (beter) af te stemmen op je inkomsten. Dat heeft een aantal voordelen:

 • Je voorkomt ermee dat je voor het einde van de maand al door je geld heen bent.
 • Je geeft minder snel geld uit dat je eigenlijk niet hebt.
 • Door te budgetteren houd je rekening met uitgaven door het hele jaar heen. Denk aan jaarabonnementen, de contributie van de sportclub of de APK en het groot onderhoud aan je auto.
 • Budgetteren helpt je vooruitkijken, waardoor je meer grip krijgt op je geldzaken.
Budgetteren zorgt voor overzicht

Budgetteren zorgt voor overzicht, inzicht en rust:

 1. Overzicht: je ziet hoeveel je kunt besteden en waar je je geld aan uitgeeft.
 2. Inzicht: het helpt je keuzes te maken. En je denkt na over je geld op de langere termijn.
 3. Keuzes: inzicht + overzicht = in actie komen. Je ziet beter waarop je geld kunt besparen. En hoe je zorgt dat er geld overblijft om te sparen. 
 4. Buffer: budgetteren maakt het makkelijker om geld opzij te zetten.
 5. Rust: door te budgetteren heb je een beter beeld van de uitgaven. Je voorkomt verrassingen. Dat scheelt stress. 

Volgens budgetinstituut Nibud moet je als gezin met 2 x modaal inkomen ruim 18.000 euro aan spaargeld achter de hand hebben. Met de bufferberekenaar kun je zien hoeveel geld in jouw situatie verstandig is als buffer.

In vijf stappen grip op je inkomsten en uitgaven
Stap 1: bepaal je inkomen

Je kunt pas bepalen hoeveel je kunt uitgeven als je weet hoeveel geld er op je rekening binnenkomt. Dat is niet alleen het nettoloon, maar ook mogelijke toeslagen. Voor je jaarbegroting kun je weer het vakantiegeld en een eventuele dertiende maand of belastingteruggave meetellen.

Als je een laag inkomen hebt, heb je mogelijk recht op inkomensondersteuning. Dat geldt ook als je in loondienst werkt of zzp’er bent. Met BerekenUwRecht kun je bekijken op welke bedragen je mogelijk recht hebt. Ook als je net 18 jaar bent geworden, kun je recht hebben op verschillende toeslagen. Lees er hier meer over

Stap 2: welke vaste lasten heb je?

Huur/hypotheek, energie, zorgverzekering, internet, gemeentebelasting, abonnementen en bijvoorbeeld je autokosten of de maandelijkse aflossing van je studieschuld. Als je het overzicht hebt, kun je:

 • Uitrekenen hoeveel geld je elke maand overhoudt om vrij uit te geven en opzij te zetten.
 • In je agenda zetten wanneer je abonnementsperiode afloopt of je kunt overstappen.
 • Nakijken op welke vaste uitgaven je kunt besparen.
Stap 3: houd een administratie/huishoudboekje makkelijk bij

Nog geen twee generaties terug was het heel gewoon dat je een weekbudget voor de boodschappen had. In een schriftje schreef je alle uitgaven op. Zo’n (digitaal) huishoudboekje om je inkomsten en uitgaven in bij te houden, is superhandig. Op Wijzer in Geldzaken vind je een overzicht met gratis en betaalde online huishoudboekjes. Werk je liever op papier? Dan heeft Nibud een kasboek met de meest voorkomende uitgavenposten. 
Zo houd je je inkomsten en uitgaven makkelijk bij:

 • Je houdt je uitgaven per week bij. Zo zie je al gauw waar je geld naartoe gaat. 
 • Als je weet hoeveel je gemiddeld aan boodschappen, kleren, sporten en bijvoorbeeld uitgaan uitgeeft, kun je een (maand)budget instellen. Zo zie je in een oogopslag of je binnen een ‘categorie’ boven je bestedingslimiet zit. Je zult merken dat je steeds makkelijker binnen je (deel)budget blijft.
 • Besparen op je uitgaven is een manier om meer geld over te houden voor je financiële doelen.
 • Je kunt per maand, maar ook per jaar budgetteren. Daarmee houd je rekening met de dure maand december, de jaarlijkse APK-beurt en de vakantieplannen.
 • Sparen voor een doel gaat makkelijker als je daar een budgetpost voor aanmaakt. Je went aan de ‘uitgave’ als je automatisch geld overmaakt naar je spaarrekening.
 • Met handige budgetapps, zoals MijnGeldzaken Huishoudboekje, zie je wat je al hebt uitgegeven en hoeveel je nog hebt te besteden. 
 • In je bankapp kun je vaak budgettools en spaardoelen instellen.
Stap 4: gebruik de 20% van de 50/30/20-budgetregel

De 50/30/20-budgetregel is een makkelijke vorm van budgetteren. Het komt erop neer dat je je netto-inkomen verdeelt in drie taartpunten:

 • 50% zet je opzij voor je vaste lasten.
 • 30% kun je uitgeven aan de dagelijkse boodschappen en leuke dingen, zoals hobby’s.
 • 20% zet je opzij als financiële buffer en om te sparen. Dit gebruik je voor de aflossing van schulden, zoals je studieschuld.

De 50/30/20-regel is een grove standaardverdeling. Door de stijgende woonlasten en energieprijzen ben je steeds meer kwijt aan vaste lasten, tot wel 70 procent van je inkomen. Hierdoor blijft er helaas minder geld over om te sparen.

Stap 5: vooruitkijken en sparen voor een doel

Als je financieel inzicht hebt, is het makkelijker om geld over te houden. Wat je daarbij helpt zijn financiële doelen, zoals een lange reis maken, je huis verduurzamen of sparen voor je (vroeg)pensioen.

Zo maak je budgetteren leuk

Veel mensen krijgen stress van rekeningen en geldzaken. Dat is logisch als je geen overzicht hebt en moeite hebt met geld. Een slimme manier om plezier te krijgen in budgetteren bestaat uit twee woorden, ‘belonen’ en ‘gemak’:

 1. Gemak: gelukkig zijn er steeds meer tools die je helpen. Zo kun je bij bijna alle banken virtuele spaarpotjes maken, waarbij je zelf je spaardoel omschrijft. Voor maandelijkse uitgaven geldt hetzelfde. In je bankapp maak je per categorie een budget aan. Je krijgt dan een waarschuwing als je er overheen gaat.
 2. Belonen
  • De geldpotjes die je maakt, hoeven helemaal niet allemaal ver weg te liggen. Spaar vooral ook voor een ‘beloning’ voor jezelf. Leg elke maand een klein bedrag opzij als je bijvoorbeeld heel graag een mooie tas wil hebben. Het helpt ook als je een gezamenlijk spaardoel hebt: bijvoorbeeld om over een half jaar samen uit eten te gaan.
  • Bepaal je maandbudget aan de hand van je normale inkomen. De extraatjes en meevallers verplaats je dan naar de spaarrekening of je spaardoel. Met het geld van een belastingteruggave en het vakantiegeld ga je zo langzaam richting financiële vrijheid.
Zo maak je je financiële doel haalbaar

Als je de routine van het budgetteren onder de knie hebt, kun je werken aan langetermijndoelen. Dat gaat het makkelijkst met spaardoelen. Bijvoorbeeld voor de studie van je kind of het kopen van een huis. Als je zzp’er of zelfstandige bent, moet je zelf sparen voor je pensioen. 

Maak een plan om je doel te halen

Om je doel te halen, heb je een streefbedrag nodig. En een plan hoe je daar komt. Wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken? Dan is het bedrag dat je iedere maand opzij moet zetten onder meer afhankelijk van je leeftijd en je uitgaven voor levensonderhoud. Of spaar je voor de studie van je kind(eren)? Met onze check helpen we je graag op weg.

Waar kun je hulp vragen bij budgetteren?

Soms verlies je het overzicht op je geldzaken. Als je geldzorgen je boven het hoofd groeien, is het fijn als iemand met je meekijkt. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter. Bij Geldfit.nl kun je chatten of bellen (0800-8115) voor persoonlijk advies.

Bekijk op de website van je gemeente hoe jouw gemeente kan helpen. Er zijn verschillende vrijwilligersorganisaties die hulp bieden bij schulden, zoals Schuldhulpmaatje en Humanitas. Met de FiKks-app kun je in contact komen met een budget-buddy.

Budgetteren is niet hetzelfde als begroten

Met een begroting breng je de verwachte inkomsten en uitgaven in kaart over een periode. Een begroting is gebaseerd op wat je aan geld verwacht te ontvangen en uit te geven.

Een budget is het bedrag dat je (van jezelf) mag besteden in dezelfde periode. Of beter gezegd: het geld dat je hebt om uit te geven. 

Zijn je uitgaven in deze periode hoger dan de inkomsten, dan heb je een tekort op de begroting. Je budget was te hoog. De kunst is om je budget zo af te stemmen op je begroting, dat je geld over houdt. Dat lukt beter als je in je begroting al let op de doelen die je wilt bereiken.

Nog meer tips over geldzaken
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }