Ga naar de hoofdinhoud

Geld besparen: minder uitgeven, meer overhouden

Geld besparen is slim omgaan met je inkomsten en uitgaven. Handig in deze tijd, want met de hoge energieprijzen en dure boodschappen vliegt het geld de portemonnee uit. Besparen is het makkelijkst op de extraatjes, zoals een coffee-to-go. Bij andere uitgaven kun je juist op de langere termijn besparen. In tien stappen helpen we je slim geld besparen én geld over te houden.

Stap 1: Overzicht krijgen van je uitgaven

Het is moeilijk besparen op uitgaven die elke maand terugkeren, de kosten die ‘moeten’. Je huur moet je betalen. De zorgkosten ook. De extra uitgaven die je door de dag heen doet, daar bezuinig je het snelste op. Door deze uitgaven kan je aan het eind van de maand in de problemen komen. Schrijf op wat je allemaal uitgeeft en waaraan je het uitgeeft. En zet het in een handig (online) huishoudboekje. Met het overzicht in de hand is het makkelijker budgetteren en grip te krijgen op je geldzaken.

Wat moet je betalen, wat kún je betalen?

Het helpt dus als je overzicht hebt van je verplichtingen. Welke uitgaven móet je betalen? Welke uitgaven kún je betalen?

 • De huur of hypotheek, de zorgverzekering, energierekening, verzekeringen, aflossing studieschuld en dergelijke komen elke maand terug.
 • Boodschappen voor het eten en de huishouding heb je nodig.
 • Kleding en schoenen, meubels en apparaten heb je pas nodig als ze versleten of kapot zijn.
 • Al het andere, zoals horecabezoek en sportclub, een dagje uit, zijn extraatjes.

Met de Geldfit-test krijg je met een korte, anonieme test in 2 minuten inzicht in je financiële situatie.

Geld besparen begint met lijstjes maken

Het is niet die losse coffee-to-go waardoor je geld zo snel opgaat. Het zijn al die kleine, losse uitgaven bij elkaar opgeteld. Besparen begint met lijstjes maken. Het helpt als je ziet hoeveel je iedere maand uitgeeft aan de lunch, je kopje koffie onderweg of uit eten. Maar het is ook handig om eens te kijken hoeveel je dagje Maastricht bij elkaar heeft gekost. Het is vast meer dan je denkt.

Stap 2: Grip krijgen op je geld
 1. Maak lijstjes met spullen die je de komende maand echt nodig hebt. En geef jezelf een budget van hoeveel je per week mag uitgeven. Ga je naar de supermarkt voor het avondeten: hetzelfde verhaal. Maak een boodschappenlijstje. Als je zonder lijstje de supermarkt in gaat, gooi je het winkelmandje voller.
 2. Bepaal hoeveel je mag uitgeven – bijvoorbeeld €75 voor nieuwe kleren en €100 voor uitgaan – en houd je uitgaven bij. Daarmee voorkom je plotselinge uitgaven waar je later spijt van hebt.
 3. Lenen kost geld. Spaar voor een uitgave die je graag doet. Koop niet op afbetaling, via de ‘koop-nu-betaal-later’-optie of met een lening. Al helemaal niet als je leent omdat je het geld eigenlijk niet hebt. Het is extra lastig om uit de schulden te komen als je er eenmaal in zit.
 4. Bouw een buffer op voor onverwachte uitgaven. Met de bufferberekenaar van Nibud kun je zien hoeveel je opzij moet zetten.
 5. Houd je aan je budget. Check aan het eind van de maand hoe je budget ervoor staat. Zijn er onverwachte kosten bijgekomen? Heb je toch meer uitgegeven aan kleding?
 6. Kijk wat je overhoudt na stap 1 t/m 5 en zet dat opzij op een spaarrekening. Tip: maak speciale spaarpotjes voor ‘uit eten’ of ‘weekendje weg’. Hier stop je elke maand een vast bedrag in. Zo spaar je ongemerkt voor een mooie avond of een leuk weekend. 
Stap 3: Besparen op je energierekening

Soms moet je eerst geld uitgeven om daarna méér te kunnen besparen. Door de hoge energierekening kun je de thermostaat op 19 graden zetten en minder vaak douchen. Toch is dat niet de enige manier om je hoge energierekening echt omlaag te krijgen. Je kunt je woning daarnaast isoleren en verduurzamen met zonnepanelen en/of een warmtepomp. Steeds meer gemeenten hebben energiecoaches die je met raad en daad hierbij kunnen helpen.

Verwarm en isoleer slim en verduurzaam je woning

Energie besparen is goed voor je portemonnee. Het is belangrijk om de warmte binnen en op de juiste plek te houden. Je bespaart al een paar honderd euro per jaar door slim te verwarmen en de tussendeuren te sluiten. Je woning isoleren begint met tochtstrips en het aanbrengen van isolatie. Je kunt je woning helemaal verduurzamen. We hebben voor je op een rij gezet wat je kunt doen, wat het kost en hoeveel je bespaart.

Gebruik energiezuinige verlichting en apparaten

Je verlaagt je elektriciteitsrekening door spaarlampen te vervangen door ledlampen. Apparaten zijn steeds zuiniger. Een zuinige wasmachine met energielabel A+++ is in de aanschaf misschien duurder. Dat prijsverschil heb je met het energieverbruik al snel terugverdiend.

Stap 4: Minder uitgeven aan de dagelijkse boodschappen

Met een boodschappenlijstje naar de winkel scheelt je op 2 manieren geld. Je koopt de dingen die je nodig hebt. En je gooit gemiddeld zo’n 9 kilo per jaar minder weg (bron: Voedingscentrum). Andere tips:

 • Kijk voordat je naar de winkel gaat wat je (nog) in huis hebt.
 • Koop aanbiedingen (3 halen, 2 betalen) als je het product echt nodig hebt.
 • Hele groente is goedkoper dan voorgesneden groente. En verse producten zijn op de markt vaak goedkoper. Groenten als erwten zijn goedkoper uit de diepvries.
 • Koop groenten uit het seizoen. Deze zijn goedkoper, doordat er minder kosten gemaakt moeten worden voor energie en vervoer.
 • Alles wat je zelf kweekt in een moestuin, hoef je niet te kopen.
Stap 5: Geld besparen op kleding, wooninrichting en huisdieren
 • Als je tweedehands koopt, bespaar je gemiddeld zo’n 30% à 40% ten opzichte van de nieuwprijs. Door gericht te kopen en te zoeken op merk en product, voorkom je impulsaankopen. 
 • Goed onderhoud verlengt de levensduur van apparaten. Als je je waterkoker ontkalkt is het water sneller warm en leeft die langer. Dat geldt voor alle apparaten.
 • In plaats van nieuw kun je refurbished kopen. En in plaats van weggooien kun je goede oude kleding ruilen of verkopen.
 • Zorg dat je een buffer hebt voor onverwachte kosten van je huisdier.
Stap 6: Slim omgaan met abonnementen en verzekeringen
 • Het geld dat je kwijt bent aan je telefoon, internetaansluiting en streamingabonnementen telt al snel op. Zet de einddatum/opzegtermijn van je abonnement in je agenda. Dan zit je niet onnodig lang vast aan een dienst die je niet nodig hebt.
 • Nederlanders weten vaak niet goed welke verzekeringen ze hebben en waartegen ze verzekerd zijn. En dus ook niet of ze oververzekerd zijn. Want heb je wel alle verzekeringen echt nodig? En los daarvan: vaak is het goedkoper om je verzekeringen onder te brengen in één pakket
 • Bij je zorgverzekering is het verstandig om elk jaar je pakket opnieuw onder de loep te nemen. Klopt de hoogte van je eigen risico nog? Welke kosten kan ik verwachten? Welke vergoedingen zitten in de aanvullende verzekering? Wordt de kosten wel volledig vergoed?
 • Vanaf 18 jaar ben je opeens voor heel veel geldzaken zelf verantwoordelijk, zoals je zorgverzekering en zorgtoeslag. Bij andere verzekeringen, zoals de aansprakelijkheids- en reisverzekering, ben je mogelijk nog verzekerd via je ouders. Dat moet je wel even checken, om verrassingen te voorkomen.
Stap 7: Minder uitgeven aan je vervoer, de auto of scooter

Voor een auto ben je al gauw minimaal €340 per maand kwijt (bron: Nibud). Parkeerkosten zijn daar nog niet in meegenomen. De auto inruilen voor een deelauto is een goed alternatief als je minder dan 10.000 km per jaar rijdt. Ook als je niet zonder auto kunt, kan je kosten besparen:

 • Een nieuwe auto is duurder dan tweedehands door de hogere afschrijfkosten.
 • Als je zuinig rijdt, bespaar je tot 10 procent op je brandstofkosten.
 • Onderhoud is belangrijk. Uitstel leidt op den duur tot hogere kosten voor reparaties.
 • Gebruik de airco alleen als het nodig is.
 • Pak vaker de fiets en/of probeer vaker thuis te werken.
Verlaag je scooteruitgaven

Ook al is een scooter voordeliger in brandstofgebruik dan een stadsautootje, valt er toch flink te besparen op je uitgaven:

 • Pas je snelheid aan: het is aanlokkelijk om lekker gas te geven. Door iets langzamer te rijden bespaar je algauw 15% aan brandstof! Dit geldt natuurlijk ook als je elektrisch rijdt. Je hoeft dan minder bij te laden. 
 • Zorg goed voor je scooter: met te zachte banden verbruik je meer brandstof/energie. Met periodiek onderhoud voorkom je dure reparaties. 
 • Kies voor een elektrische scooter. Daarmee rijd je vooruit op de toekomst.
Stap 8: Geld besparen op je vakantie

Gemiddeld geven we 45% meer uit voor vakantie dan we van plan zijn. Wat helpt, is voor jezelf een maximumbudget bepalen. Bijvoorbeeld €50 per dag. Met deze handige budgettips houd je je vakantie betaalbaar:

 • Wees flexibel als het gaat om reisdata: een dag eerder of later reizen kan honderden euro’s schelen.
 • Pin je niet vast op een bestemming en mijdt de (dure) hotspots.
 • Boek op tijd en houd de kortingsacties in de gaten.
 • Reis met zo min mogelijk bagage: vliegtuigmaatschappijen verdienen op grote en zware koffers. Vooral als je bij het inchecken moet bijbetalen, tikt het hard aan met extra kosten.
 • Neem een hervulbaar waterflesje mee voor onderweg.
Stap 9: Bewuster en duurzamer leven

Door bewuster te winkelen en minder spullen te kopen, bespaar je geld. Hetzelfde geldt voor je dagelijkse boodschappen. Duurzaam leven doe je voor de planeet en je portemonnee:

 • Per persoon gooien we gemiddeld 34 kilo eten per jaar weg. Kijk eerst in de koelkast wat je nog hebt liggen en op moet. 
 • Tweedehands spullen zijn goedkoper en vaak nog zo goed als nieuw.
 • In plaats van nieuw kun je ook kiezen voor een refurbished smartphone, meubels of fietsen.
 • Een waterbesparende douchekop scheelt water én energie.

Kijk hier voor 10 tips voor een duurzaam leven. Lees ook: ‘Nu ik groener leef, geef ik minder geld uit’.

Stap 10: Handige apps en tools gebruiken om geld te besparen
 • Het Nibud Persoonlijk Budget Advies laat zien waar je geld blijft. Nibud helpt je ook op weg met een huishoudboekje en maandbegroting.
 • Met de tool ik denk vooruit van a.s.r. krijg je snel inzicht in je financiële situatie. Ook zie je hoe je je uitgaven zo kunt verminderen dat je geld overhoudt voor mooie toekomstplannen.
 • Wijzer in Geldzaken heeft een handig overzicht van betaalde en gratis huishoudboekjes.
 • Via de app Too Good to Go bieden winkeliers en horeca spullen voor een zacht prijsje aan die anders de prullenbak in gaan.
 • Een boor of partytent nodig? Met Peerby.com kun je kijken of je iets kan lenen of huren van iemand in de buurt.
 • Met de Direct Lease-app vind je de meest voordelige brandstofstations op je route.
3 extra bespaartips: hierop kun je allemaal geld besparen
 • Een simpele tip als je minder te besteden hebt, is het halveringsprincipe. Gebruik de helft van de voorgeschreven het wasmiddel, een half vaatblokje in de afwasmachine. Hetzelfde geldt voor de tandpasta, shampoo etc. Zo doe je langer met je voorraad.
 • Besparen is keuzes maken. Dat gaat vaak ten koste van de leuke dingen, zoals een uitje of de sport. Kun je de contributie van de sportvereniging of geld voor de muziekles voor je kind niet betalen? Dan is er meestal een geldpotje, waaruit de contributie en sportkleding wordt betaald.
 • Kijk uit met kopen op afbetaling. Je bent duurder uit, want je betaalt rente. En je hebt er weer een nieuwe vaste uitgave bij. Waardoor je sneller in de betalingsproblemen komt.
Nog meer tips over geldzaken
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }