Wil je naast het pensioen dat je opbouwt via je werkgever en de AOW nog extra pensioen opbouwen? Afhankelijk van jouw situatie, kun je zelf actie ondernemen. Er zijn verschillende manieren om extra pensioen op te bouwen.
Of het interessant voor je is om extra pensioen op te bouwen, hangt af van hoe je er nu voor staat met je pensioenopbouw. Bouw je bij a.s.r. pensioen op via jouw werkgever? Bekijk dan je persoonlijke online pensioenomgeving hoe je ervoor staat. Bouw je geen pensioen via a.s.r. op? Krijg dan inzicht in jouw pensioensituatie via mijnpensioenoverzicht.nl.
Denk je dat het verstandig is om extra pensioen op te bouwen? Bekijk dan hier de verschillende manieren hoe je dat kan doen:
Bouw je via je werkgever pensioen op bij het Werknemerspensioen van a.s.r.? Lees dan hieronder of extra inleggen voor jou interessant is. Bouw je pensioen op bij a.s.r. in een andere regeling? Bekijk dan de mogelijkheden op je persoonlijke online pensioenomgeving. Bouw je pensioen op bij een andere pensioenuitvoerder dan a.s.r.? Informeer dan bij je pensioenuitvoerder naar de mogelijkheden. Of overweeg om zelf pensioen op te bouwen via een lijfrente, zoals de lijfrentebeleggingsrekening van Persoonlijk pensioen.
Bij veel pensioenregelingen is het mogelijk om extra geld in te leggen voor een hoger pensioen. Op Mijn pensioen vind je of jij extra kan inleggen in je pensioenregeling.
Voordeel | |
---|---|
Extra pensioen | Je inleg komt altijd ten goede aan jouw pensioen na je pensioendatum. |
Gemak | Iedere maand gaat er automatisch een stukje van je bruto salaris naar je pensioenpot. |
Flexibiliteit | Iedere maand kan je het bedrag aanpassen, of stoppen als je dat wilt. |
Geen extra kosten | Je sluit geen nieuw product af en betaalt dus geen aanvullende kosten. |
Geen belasting over je inleg | Je maakt maximaal gebruik van de fiscale mogelijkheden binnen je pensioenregeling. Je betaalt tot aan je pensioendatum geen belasting over je inleg en het rendement daarop. Daarna betaal je over het pensioen dat je krijgt wel belasting, maar dat is waarschijnlijk tegen een lager tarief. |
We beleggen je inleg | We beleggen je inleg op dezelfde manier als jouw pensioenpremie |
Pensioen opbouwen via een lijfrente is mogelijk een oplossing als je weinig pensioen hebt opgebouwd omdat je langere tijd niet of veel minder hebt gewerkt, of als je als zzp'er hebt gewerkt of bij een werkgever waar je geen of weinig pensioen opbouwde. Tip: kijk op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je precies hoeveel pensioen je hebt opgebouwd en bij welke werkgever.
Je kunt mogelijk belastingvoordeel hebben bij het opbouwen van aanvullend pensioen via een lijfrente. Lijfrente kun je opbouwen door te sparen of te beleggen, of via een lijfrenteverzekering. Het bedrag dat je stort of inlegt op een lijfrenterekening of in een lijfrenteverzekering is aftrekbaar van je inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting en geen vermogensbelasting over die inleg/storting. Dit kapitaal wordt namelijk door de Belastingdienst gezien als ‘inkomen voor later’ en niet als ‘vermogen’*. Maar: er zit wel een maximum aan het bedrag dat je jaarlijks mag storten of inleggen: dit wordt de 'jaar- of reserveringsruimte' genoemd. Hoeveel ruimte je hebt is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kunt je jaarruimte en eventuele reserveringsruimte zelf uitrekenen op de website van de Belastingdienst. Sinds de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen is ingegaan, is de jaarruimte groter geworden.
*ook wel bekend als ‘Box 1’ (inkomen) en ‘Box 3’ (vermogen).
De eerste: een lijfrenterekening is geblokkeerd. Eenmaal gestorte bedragen of belegd vermogen kun je tot je pensioen niet zomaar opnemen. Het kán wel, maar je moet meteen (veel) belasting betalen en de Belastingdienst kan je een boete van 20% opleggen. Dit kun je natuurlijk ook zien als een ‘stok achter de deur’ om écht pensioen op te bouwen.
De tweede: je krijgt je lijfrentekapitaal niet in één keer uitgekeerd op je bankrekening zodra je met pensioen gaat. Je moet met je lijfrentekapitaal een lijfrente-uitkering aankopen. Vervolgens wordt je kapitaal periodiek uitgekeerd, bijvoorbeeld elke maand. De lijfrente-uitkering is dan inkomen dat je gebruikt om van te leven. Vanaf dat moment betaal je er dus ook weer inkomstenbelasting over.
Bij a.s.r. bieden we een lijfrentebeleggingsrekening, Persoonlijk pensioen. Deze rekening kun je zelf online openen, zonder tussenkomst van een werkgever.
Bekijk Persoonlijk pensioen
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.
Natuurlijk kun je ook zelf vermogen opbouwen. De bekendste manier is een spaarrekening, maar tegenwoordig openen steeds meer mensen een beleggingsrekening.
Ga je voor je pensioen sparen, dan kun je overwegen om een spaardeposito te openen. Je zet je geld dan voor langere tijd vast. Hoe langer je het spaargeld vastzet, hoe hoger de rente.
Een andere mogelijkheid is beleggen. Beleggen doe je echt voor de lange termijn. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op een goed rendement. Maar aan beleggen zitten ook risico’s, je kunt (een deel van je inleg verliezen. Twijfel je of beleggen iets voor jou is? Lees dan eerst meer over 'beginnen met beleggen'
Het nadeel van ‘vrij’ sparen of beleggen is dat je geen belastingvoordeel hebt zoals bij een lijfrente. Het voor- én nadeel van zelf sparen of beleggen voor je pensioen: je kunt met je geld doen wat je wil. Het vermogen is niet geblokkeerd, zoals bij een lijfrente. De verleiding is dan misschien groot om het tóch niet voor je pensioen te gebruiken, maar voor die nieuwe auto of die wereldreis. Prima als je genoeg pensioen hebt, misschien een minder goed idee als je na je pensioen ook nog lekker wil leven. Vaak beleggen of sparen mensen dus voor andere doelen dan hun pensioen: voor de studie van de kinderen of voor het kopen van een huis. Of om gewoon geld achter de hand te hebben ‘voor ooit’.
Als je nog niet zeker weet of je wil sparen of beleggen op een geblokkeerde rekening, dan kun je er ook voor kiezen om eerst een paar jaar ‘gewoon’ te sparen en/of te beleggen. Dan kun je later nog beslissen of je alsnog (ook) een lijfrenterekening wil openen.
Bij a.s.r. kun je beleggen voor doelen die jij zelf bepaalt met Doelgericht beleggen. Je kunt zelf online een beleggingsrekening openen. Lees meer.
Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.
Wil je iets regelen voor je nabestaanden voor het geval dat je overlijdt voor je pensioendatum? Dat kan. Met een overlijdensrisicoverzekering (ook wel orv genoemd) beperk je de financiële zorgen voor je nabestaanden als je komt te overlijden. Bezig met een betere financiële toekomst? Dan kan een overlijdensrisicoverzekering iets voor jou zijn.
Bekijk Overlijdensrisicoverzekering
Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Wij helpen je graag.
Heb je vragen over Doelgericht beleggen of Persoonlijk pensioen? Dan kun je ons bereiken op 030 - 257 35 55. Je kunt ook met ons chatten of mailen, zie onze contactpagina. Let op: we mogen je helaas geen beleggings- of fiscaal advies geven.