Je woning energiezuiniger maken heeft veel voordelen: je verhoogt je wooncomfort, je verlaagt je energierekening en je draagt bij aan het klimaat. Je kunt dit betalen met je eigen geld óf je kunt hier geld voor lenen. Met de Verduurzamingshypotheek leen je voordelig geld voor energiebesparende maatregelen bij je a.s.r. hypotheek.
Met de Verduurzamingshypotheek leen je een extra bedrag bij je a.s.r. hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Je kunt dit geld alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Dus niet voor een nieuwe keuken. Kijk welke maatregelen je kunt aanbrengen in je huis met het geld van de Verduurzamingshypotheek.
Om de Verduurzamingshypotheek aan te vragen, hoef je alleen te weten hoeveel je wilt lenen. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag van de Verduurzamingshypotheek zetten we voor je op een aparte rekening, in een duurzaamheidsdepot. Je hebt 2 jaar om rekeningen voor de energiebesparende maatregelen bij ons in te dienen.
Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. leen je geld voor energiebesparende maatregelen in je huis. Hieronder leggen we uit welke speciale voorwaarden hiervoor gelden. Verder gelden voor de Verduurzamingshypotheek dezelfde algemene voorwaarden als voor de Welthuis hypotheek.
Ga je je huis verduurzamen? Dan kun je hiervoor meer lenen dan je maximale hypotheek. Dat mag onder de volgende voorwaarden:
Meer lenen met jouw inkomen
Voor verduurzaming kun je extra geld lenen bovenop het maximale bedrag dat je kunt lenen met jouw inkomen. Hoeveel je extra mag lenen, hangt af van het energielabel van je woning. Lees hierover meer in ons blog Hoeveel kun je maximaal lenen in 2024'. Dit extra geld kun je alleen gebruiken voor bepaalde energiebesparende maatregelen. We bieden automatisch een Verduurzamingshypotheek aan van € 10.000 op het renteaanbod voor je nieuwe lening. Je kunt de Verduurzamingshypotheek simpel aanvragen door dit aan te kruisen op het renteaanbod. Heb je een bestaande hypotheek van a.s.r. en wil je deze verhogen met een Verduurzamingshypotheek? Dan toetsen we bij jouw aanvraag of je de nieuwe lening met jouw inkomen kunt betalen.
Meer lenen dan de waarde van je woning
Een hypotheek mag niet hoger zijn dan 100% van de marktwaarde van de woning, maar als je extra leent voor energiebesparende maatregelen mag je tot 6% meer lenen. Voor de Verduurzamingshypotheek gelden daarbij de volgende voorwaarden:
Lenen met Nationale Hypotheek Garantie
Leen je extra geld voor energiebesparende maatregelen? Dan kun je ook kiezen voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Lees meer over de voorwaarden en mogelijkheden van NHG in ons blog Een hypotheek met NHG, wat betekent dat?
Met de Verduurzamingshypotheek leen je geld om de woning waar je nu je hypotheek voor regelt energiezuiniger te maken. Daarom kun je de rente van de Verduurzamingshypotheek niet meeverhuizen naar een andere woning. Omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft a.s.r. voor de Verduurzamingshypotheek een laag rentetarief. Ook telt het bedrag wat je leent met de Verduurzamingshypotheek niet mee voor de risicoklasse van je lening.
Voor de Verduurzamingshypotheek geldt een speciaal laag rentetarief. Als je de Verduurzamingshypotheek hebt afgesloten, blijft deze rente 15 jaar hetzelfde.
Bekijk de actuele rente voor de Verduurzamingshypotheek.
Vraag je een a.s.r. hypotheek aan, maar heb je er niet gedacht om extra te lenen voor verduurzaming? Geen nood! Op het renteaanbod bieden we je alsnog de optie voor een Verduurzamingshypotheek van € 10.000. De Verduurzamingshypotheek heeft een speciaal rentetarief. Deze rente blijft 15 jaar hetzelfde.
Bij het afsluiten van de Verduurzamingshypotheek, bepaal je alleen hoeveel geld je wilt lenen voor energiebesparende maatregelen. Je hoeft dan nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt en wat het kost.
Het geld van je Verduurzamingshypotheek zetten we voor je klaar in een bouwdepot.
Je hebt 2 jaar om de rekeningen in te dienen voor de energiebesparende maatregelen die je in huis hebt aangebracht. Heb je na 2 jaar niet al het geld gebruikt? Dan vervalt dit deel van de Verduurzamingshypotheek en wordt je lening lager.
Je kunt alleen rekeningen indienen voor energiebesparende maatregelen, dus niet voor een nieuwe keuken.
Je betaalt de Verduurzamingshypotheek in 30 jaar terug als een annuïteitenhypotheek. Je betaalt elke maand rente en een bedrag waarmee je het leningdeel Verduurzamingshypotheek terugbetaalt. Over het geld van uw Verduurzamingshypotheek in het duurzaamheidsdepot krijg je rente van ons. Deze rente is gelijk aan de rente die je over de Verduurzamingshypotheek betaalt. Dit betekent dat je alleen rente betaalt over het geld dat je uit het duurzaamheidsdepot hebt opgevraagd.
Je betaalt meteen terug. Ook als je nog niets hebt opgenomen. Heb je na 2 jaar het geld van je Verduurzamingshypotheek niet helemaal gebruikt? Dan wordt de lening verlaagd met het bedrag dat je niet hebt gebruikt.
Heb je geen geld opgenomen uit je duurzaamheidsdepot? Dan heb je na 2 jaar wel al een bedrag terugbetaald op je Verduurzamingshypotheek. Dit bedrag krijgt je na 2 jaar terug op je bankrekening.
Hoeveel hypotheekrente je betaalt, is ook afhankelijk van de verhouding tussen je lening en de waarde van je huis. Deze verhouding bepaalt in welke risicoklasse je lening zit. Het bedrag dat je leent met de Verduurzamingshypotheek, telt niet mee bij het bepalen van de risicoklasse van je hypotheek.
Je sluit de Verduurzamingshypotheek tegelijk met onze WelThuis hypotheek, Startershypotheek of de DigiThuis hypotheek.
Heb je al een hypotheek van a.s.r.? Dan kun je met de Verduurzamingshypotheek meer lenen voor verduurzaming. Houd wel rekening met mogelijke bijkomende kosten, zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.
Met een hypotheek van a.s.r. kun je vanaf 1 juni 2023 een gratis premium advies krijgen van De Energiebespaarders (t.w.v. 189 euro). Dit advies bestaat uit een telefonisch gesprek of een bezoek aan huis. Je ontvangt een energiepaspoort van je huis en een offerte op maat van de mogelijke energiebesparende maatregelen. Besluit je na advies door te gaan, dan regelen zij de uitvoering door gecertificeerde installatiepartners. Je adviseur kan een afspraak met Energiebespaarders voor je maken of je maakt de afspraak zelf via de speciale pagina op de website van de Energiebespaarders. Hier lees je de voorwaarden van deze actie.
Met het geld van de verduurzamingshypotheek kun je onderstaande maatregelen betalen. Of download de complete lijst met maatregelen. Welke maatregelen je wilt, beslis je later. Het geld van de Verduurzamingshypotheek staat twee jaar voor je klaar.
Wil je advies over welke maatregelen jij het beste kunt nemen? Klanten met een a.s.r. hypotheek kunnen vanaf 1 juni 2023 terecht voor gratis energieadvies van Energiebespaarders (t.w.v. 189 euro). Voor praktische tips en inspiratie over het verduurzamen van je huis ga je naar ons platform Duurzaam Wonen met a.s.r.
Zonnepanelen zetten zonlicht of daglicht om in stroom. Vaak kun je op een speciale app zien hoeveel stroom je die dag hebt opgewekt. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook gewoon leuk!
Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Hoeveel stroom ze opwekken, hangt af van het aantal zonuren. Als je zonnepanelen overweegt, laat je dan vooraf goed informeren:
Hoogrendementsglas herken je aan de afkoring HR. Aan het aantal plusjes kun je zien over welk glas het gaat. Let ook op de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er door het glas verloren gaat. Er zijn twee soorten hoogrendementsglas te onderscheiden: HR++ en driedubbel glas (triple glas).
Hoog rendement HR++ glas
Bij HR++ glas wordt de ruimte tussen de glasplaten gevuld met edelgas. Ook is het glas aan één kant voorzien van een bijna onzichtbare en reflecterende coating. Die laat de warmte van buiten wel door naar binnen, maar van binnen naar buiten bijna niet. Daardoor isoleert HR++ glas nog beter dan standaard dubbel glas.
Triple glas
De allerbeste isolatie met glas bereik je met triple glas. Deze ruiten bestaan niet uit twee, maar drie lagen glas. Dat zorgt voor twee isolerende luchtlagen. Triple glas wordt ook wel HR+++ glas of driedubbel glas genoemd.
Energiezuinige kozijnen en deuren
Met isolerende kozijnen en deuren heb je minder last van warmteverlies en tocht. Let ook hier op de U-waarde van kozijnen en deuren: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Deze maatregel kun je alleen betalen met de Verduurzamingshypotheek als je deze kozijnen en deuren laat plaatsen met hoog rendementsglas.
Dubbele kierdichting en meerpuntssluiting
Ook kun je om dubbele kierdichting en meerpuntssluiting vragen bij ramen die open kunnen. Kieren zorgen voor tocht. Met dubbele kierdichting en een sluiting op meerdere punten heb je daar veel minder last van en het werkt beter dan simpele tochtstrips.
Met isolatie vergroot je het wooncomfort in je huis. In de winter wordt je huis sneller warm en in de zomer blijft het binnen langer koel. Daarnaast verlaag je je energierekening. Omdat je minder energie nodig hebt om je huis warm te houden, verlaag je ook de CO2-uitstoot en dat is weer goed voor het milieu.
Je kunt je dak, je vloer, je gevel en je leidingen isoleren. Dit kan met verschillende materialen en op verschillende manieren.
Als je je woning wilt verduurzamen is het verstandig om te beginnen met isoleren en daarna pas te kijken naar maatregelen om je energie of warmte duurzamer op te wekken.
Warmtepomp
Een warmtepomp gebruikt geen gas om je woning te verwarmen, maar verzamelt warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater en geeft deze af in je huis. Met een warmtepomp bespaar je gas, wat zorgt voor een lagere energierekening. Een warmtepomp kan je huis alleen goed verwarmen als deze heel goed geïsoleerd is.
Is je huis nog niet optimaal geïsoleerd? Dan kun je ook kiezen voor een warmtepomp die samenwerkt met de cv-ketel. Een cv-ketel kun je alleen niet betalen met geld van de Verduurzamingshypotheek.
Installatie voor warmteterugwinning
Douche-warmteterugwinning is een manier waarbij de warmte uit afvoerwater wordt hergebruikt voor de verwarming van warm water. Het vuile warme afvoerwater wordt langs het verse water geleid. Hierdoor wordt het verse water alvast opgewarmd. Daardoor is er minder energie nodig om het water op de gewenste temperatuur te krijgen.
Energiezuinige ventilatie
Door goed te ventileren neemt de luchtvochtigheid in de woning af. Droge lucht warmt gemakkelijker op dan vochtige lucht, waardoor er minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Energiezuinige ventilatie mag alleen in combinatie met andere energiebesparende maatregelen gefinancierd worden.