Home Blogs van a.s.r. De a.s.r. dakscan: is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

De a.s.r. dakscan: is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

05 oktober 2020

Denk jij erover na om je huis te verduurzamen met zonnepanelen, dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Wegen voor jou de voordelen van zonnepanelen op tegen de nadelen? Is jouw huis geschikt voor zonnepanelen? En welke keuzes maak je voordat je zonnepanelen aanschaft? a.s.r. helpt je graag opweg met de a.s.r. Dakscan: dit zijn zes keuzes om bij de aanschaf van zonnepanelen rekening mee te houden.

De a.s.r. Dakscan: zes zaken waarop je moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen

Wil je meer weten over zonnepanelen of andere tips voor de verduurzaming van je huis? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

1. Doe een dakcheck

Zonnepanelen staan graag in de zon. Bij de aanschaf van de panelen, is het daarom belangrijk te onderzoeken hoeveel zon er op jouw dak valt. Een dak op het zuiden levert het meeste rendement op. Zonnepanelen op daken op het oosten of westen zijn vaak alsnog rendabel, maar kunnen wel tot een 20 procent lager rendement opleveren. Met de online dakcheck van Zonatlas kun je eenvoudig controleren of jouw dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen.

2. Bekijk de verschillende soorten zonnepanelen

Je kan het dak van je huis bedekken met verschillende type zonnepanelen. Welk type zonnepaneel je kiest, beïnvloedt hoeveel opbrengst je uit zonnepanelen kan halen.

  • Polykristallijn zonnepanelen: zijn goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen, maar leveren wel iets minder energie op. 

  • Monokristallijn zonnepanelen: zijn populair om hun zwarte uiterlijk, wat esthetisch vaak als mooier wordt gezien dan de blauwe polykristallijne zonnepanelen.

  • Dunne film zonnepanelen: vinden veel mensen vaak het mooist, maar brengen de minste energie op. De panelen hebben een uniform zwart uiterlijk, zonder de witte lijnen die op de monokristallijn zonnepanelen te vinden zijn.

  • Glas-glas zonnepanelen: zijn het meest efficiënt. De panelen gaan het langst mee en brengen de meeste energie op, maar zijn het duurste type zonnepanelen op de markt.

3. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor jouw stroomvoorziening?

Om in te schatten hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om een gewenste energieopbrengst te behalen, is het belangrijk dat je weet wat het jaarlijkse stroomverbruik (kWh) van jouw huis is. Ook is het nodig om de wattpiek (Wp), het vermogen dat 1 zonnepaneel oplevert, te weten. Gemiddeld ligt het vermogen van zonnepanelen tussen de 280-320 wattpiek. Door jouw jaarlijkse stroomverbruik met 1,1 te vermenigvuldigen en vervolgens te delen voor het Wp van 1 zonnepaneel, kun je achterhalen hoeveel panelen je ongeveer nodig hebt voor jouw woning. 

Rekenformule: 
[jaarlijks stroomverbruik] x 1,1 / [Wp van 1 zonnepaneel] = aantal panelen dat je nodig hebt voor jouw huis

Schat ook in of je stroomverbruik de aankomende jaren zal veranderen. Ga je bijvoorbeeld een elektrische auto aanschaffen of staat een gezinsuitbreiding op de planning, dan kan het verstandig zijn om meer zonnepanelen aan te schaffen. 

 

4. Hoeveel zonnepanelen passen op jouw dak?

De meeste zonnepanelen voor woningen hebben een standaardafmeting van 165 bij 100 centimeter. Heeft jouw woning een schuin dak, dan heb je ongeveer 1,65 m2 dak per zonnepaneel nodig. Heeft jouw huis een plat dak? Plaats de zonnepanelen dan schuin, zodat ze meer licht vangen en houdt rekening met een afstand van 0,5 tot 1,5 meter tussen de rijen. De installateur plaatst de zonnepanelen verder uit elkaar, om te zorgen dat ze geen schaduw op elkaar werpen. 

Rekenvoorbeeld: 
Op een schuin dak met een oppervlakte van 24m2, passen 14 zonnepanelen met een standaardafmeting [24m2 / 1,65m2 = 14,5 panelen].

5. Houd rekening met eventuele schaduw

Zonnepanelen die in de schaduw liggen, produceren minder energie. Heeft jouw huis bijvoorbeeld een dakkapel die mogelijk een paar uur per dag schaduw werpt op één of meerdere panelen, dan kan deze schaduw ervoor zorgen dat alle zonnepanelen minder stroom opleveren.

Serieschakeling

Zonnepanelen zijn vaak in een serie geschakeld. Dit is een goedkopere manier om zonnepanelen te installeren. Er loopt dan één hoofdkabel door elk zonnepaneel en de opgewekte energie wordt van paneel naar paneel doorgegeven. Het zonnepaneel dat minder energie opwekt, geeft ook minder energie door. Wil je dit niet? Dan kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen met een parallelschakeling te laten installeren.

Parallelschakeling

Bij een parallelschakeling zijn de zonnepanelen met extra (micro)omvormers in verschillende series van geschakelde panelen verdeeld. Wil jij minder dan twaalf zonnepanelen installeren, dan is het verstandig om te kiezen voor een micro-omvormer. Per micro-omvormer kun je één specifiek paneel los schakelen, waardoor alle andere zonnepanelen samen optimaal blijven presteren.

6. Wil je een volledig bedekt dak? Ga voor dummy zonnepanelen

Wil je jouw hele dak bedekken met zonnepanelen, maar heeft jouw dak een schuine hoek, een schoorsteen of is het oppervlakte te groot voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt? Kies dan voor extra dummy panelen. Deze panelen wekken geen stroom op, maar zien er wel uit als zonnepanelen. Ook zijn de panelen in allerlei vormen verkrijgbaar, waardoor ze perfect zijn om de lege plekken op jouw dak mooi op te vullen.

Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. kun je de zonnepanelen meefinancieren met je nieuwe a.s.r. hypotheek.


Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen