Home Blogs van a.s.r. Energie besparen: tips voor energiebesparing

Energie besparen: tips voor energiebesparing

27 oktober 2020

Valt die energierekening toch hoger uit dan verwacht? Tijd om energie te besparen! 
Vooral op het energieverbruik van huishoudelijke apparaten, je verlichting en het sluipverbruik valt veel te winnen. Ontdek hoe jij meer energie bespaart en breng je energierekening omlaag.

Hoe kun je energie besparen en je stroomverbruik verminderen in huis?

Wist je dat een tv die op stand-by staat per jaar zo’n € 35 aan energiekosten verbruikt? Met een stand-by killer win je dit gemakkelijk terug! En wat dacht je van die tweede koelkast in de schuur? Zet die alleen aan als je hem écht nodig hebt. Dat scheelt je wel €50 per jaar. Er zijn nog veel meer plekken in huis waar je je stroomverbruik kunt verminderen. Maak eens rondje in je woonkamer, de keuken of je slaapkamer en ontdek waar jij energie kunt besparen. Welke verlichting en huishoudelijke apparaten gebruik je daar? En welke apparaten gebruiken stroom zonder dat je er erg in hebt? Op deze drie aspecten kun jij je energierekening omlaag brengen, echt waar!

Wil je meer tips voor de verduurzaming van je huis? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

1. Energie besparen op je verlichting

Wist je dat de verlichting in jouw huis ongeveer 14% van je totale energieverbruik gebruikt? Door je verlichting slim en zuinig te gebruiken, kan je jaarlijks ongeveer €50 euro op je energierekening besparen. We hebben alle tips om energie te besparen op je verlichting voor je op een rij gezet. Welke van deze tips gebruik jij al?

Tips voor energiezuinige verlichting:

  1. Lampen vervangen voor ledlampen
  2. Plaatsen van sensoren
  3. Lichten uit doen als je een kamer verlaat
  4. Plaatsen van dimmers

2. Energie besparen op huishoudelijke apparaten

Sommige apparaten in huis verbruiken veel stroom. Vooral als apparaten al een paar jaartjes oud, gaat hun stroomverbruik omhoog. Je verlaagt je energieverbruik door ze te vervangen voor een energiezuinige variant of door ze minder te gebruiken. Ontdek welke energieslurpers jij in huis hebt en kom erachter hoe jij stroom bespaart op deze apparaten.

Dit zijn de energieslurpers in jouw huis:

  • Wasmachine
  • Koelkast en vriezer
  • Televisie
  • Vaatwasser

3. Verminder het sluipverbruik met energiebesparende maatregelen

Ongemerkt zijn er aardig wat apparaten in huis die stroom verbruiken in hun stand-by modus of wanneer ze ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. Een goed voorbeeld is een telefoonoplader die nog in het stopcontact zit of een televisie op standby. Geschat wordt dat het sluipverbruik voor een gemiddeld gezin oploopt tot ongeveer 450 kWh per jaar. Dat komt neer op meer dan €100 energiekosten per jaar. Omdat je de apparaten niet gebruikt of denkt dat ze uitstaan, ben je je vaak niet bewust van het sluipverbruik. Spoor op welke apparaten nog meer onnodige energie verbruiken en zet ze echt uit wanneer je de apparaten niet gebruikt.

Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. regel je een extra budget voor verduurzaming van je huis. Bijvoorbeeld om je energieverbruik omlaag te brengen. 

Lisa Kiewit

Meer verhalen over Duurzaam wonen