Hoe isoleer ik mijn ramen?

04 oktober 2020

Een goed geïsoleerd huis is is comfortabel om in te wonen. Om een geïsoleerd huis te verwarmen heb je minder energie nodig. Het is dus niet alleen goed voor het klimaat, maar ook goed voor jezelf en goed voor je portemonnee! Als je je huis gaat isoleren, denk dan ook aan je ramen.

Soorten isolatieglas

Via slecht geïsoleerde ramen verdwijnt veel van de warmte die je stookt naar buiten. En rondom ramen met enkel glas is het vaak koud, waardoor je ramen beslaan. Om je wooncomfort te verhogen en je stookkosten te verlagen, is het verstandig om HR++ glas of triple glas te installeren. Heb jij al dubbel glas? Vervang dit glas dan voor HR++ of triple glas in de ruimtes die je veel verwarmt.

  • HR++ glas: heeft twee gecoate glasplaten met daartussen edelgas. Dit isoleert beter dan het standaard dubbelglas met droge lucht tussen de platen. 
  • Triple glas: heeft drie gecoate glasplaten. Dit type glas isoleert het best.

Wil je meer informatie over hoe jij je huis energiezuiniger kunt maken? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Voorzetramen of raamfolie

Bij monumentale woningen of huurhuizen is het soms niet mogelijk om het glas of de kozijnen te vervangen. Om je ramen toch beter te isoleren, kies je het best voor monumentaal glas, een voorzetraam of voor isolerend raamfolie.

Het isoleren van je huis zorgt voor energiebesparing en daarmee verlaag je dus ook je maandlasten. Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Vergeet dan niet dat je bij je hypotheek een extra potje kunt regelen voor energiebesparende maatregelen in en om je huis. Zoals met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Offertes vergelijken en aanvragen?

Je bent enthousiast over glasisolatie en je wilt de stap nemen om je huidige glas te vervangen. Wat bespreek je met een bedrijf en hoe beoordeel je offertes? Bekijk de checklist. Deze checklist helpt je om de juiste vragen te stellen en offertes goed te vergelijken.

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen

Hoe isoleer ik mijn ramen?