Home Blogs van a.s.r. Huisisolatie: zo kun je jouw muren isoleren

Huisisolatie: zo kun je jouw muren isoleren

04 oktober 2020

Via de muren ontsnapt veel warmte en dat is zonde van de kostbare warmte en van je geld.  Maar niet alleen in de winter, ook in de zomer profiteer je van goed geisoleerde muren, want het blijft langer koel in huis. Hoe kun je je muren eigenlijk isoleren? We zetten alles voor je op een rijtje.

Hoe isoleer ik mijn muren?
  • Is jouw woning tussen 1920 en nu gebouwd? Dan hebben de gevels van jouw huis hoogstwaarschijnlijk een spouw. Dit is een ruimte van vier tot zes centimeter tussen de binnen- en buitenmuur. Is deze ruimte niet geïsoleerd? Dan verdwijnt er veel warmte naar buiten in de koude maanden of komt er juist in de zomer veel warmte naar binnen. Zonde! 
  • Is jouw huis gebouwd tussen 1975 en 1991? Deze woningen hebben vaak al een spouwisolatie. Soms is het nodig om de spouw bij te vullen. Je kunt dit controleren met een warmtescan. 
  • Is jouw huis gebouwd na 1991? Dan is de spouwmuur al goed geïsoleerd. 

Wil je meer tips over het verduurzamen van je woning? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Spouwmuurisolatie

Om de gevels van jouw woning beter te isoleren, vul je de spouwruimte op met spouwmuurisolatie. Dit is de meest eenvoudige en meest rendabele manier om op je energiekosten te besparen. In de buitenkant van de muur boort een isolatiebedrijf gaten op één meter afstand. Hier spuit men vervolgens het isolatiemateriaal in. Glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim) zijn de meest gebruikte en minst milieubelastende isolatiematerialen. Deze materialen gaan wel zo’n 75 tot 100 jaar mee.

Bij isolatie aan de buitenkant plaatst een isolatiebedrijf het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muren. Het maakt je woning iets ‘dikker’. Gevelplaten, hout, steenstrips of stucwerk werken de woning weer af. Deze manier van isoleren maakt je huis nog energiezuiniger dan alleen met spouwmuurisolatie. 

Voorzetwand aan de binnenkant

De buitenmuren van je huis isoleer je extra door voorzetwanden te plaatsen. Een geschikte manier van isoleren, als jouw woning bijvoorbeeld geen spouwmuren heeft of het buitenaanzicht niet mag veranderen. Tussen de muur en de voorzetwand kun je isolatiemateriaal of warmtereflecterende folie plaatsen. Vaak zit er twee centimeter ruimte tussen de voorzetwand en de muur om met deze ‘luchtspouw’ een extra isolerende laag te creëren. 

Budget voor muurisolatie

Met muurisolatie bespaar je energie en dus ook op je maandlasten. Ga je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. regel je bij je hypotheek meteen een extra potje voor energiebesparende maatregelen in en om je huis. 

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam wonen