Home Blogs van a.s.r. Stand-by, houd je hoofd er bij!

Stand-by, houd je hoofd er bij!

10 oktober 2019

Apparaten op de stand-by stand. Handig, want met de afstandsbediening zet je ze eenvoudig aan. Maar niet altijd een verstandige keuze. Er ontstaat namelijk veel brandschade door kortsluiting in apparaten die stand-by stonden. Je televisie bijvoorbeeld, je laptop, het dockingstation van je telefoon, je kastje voor digitale TV en wat dacht je van je wasmachine of vaatwasser?

Ongemerkt staan er een heleboel apparaten op sluimerstand. Een uur, een dag of misschien altijd. Maar een sluimerstand betekent niet dat het apparaat helemaal uit staat. Je apparaat gebruikt nog steeds stroom. En al is het maar een klein beetje, de kans op kortsluiting blijft bestaan. Net als het risico van oververhitting. Verstandig dus om je apparaten helemaal uit te schakelen als je van huis gaat. Zeker als je straks voor lange tijd op vakantie bent! En je bespaart een paar extra euro’s. Want je apparaat op stand-by verbruikt stroom en kost je dus geld.

Wat kun je doen om veilig van huis te gaan?
  • Zet je apparaat helemaal uit met de aan/uit knop.
  • Haal de stekker uit het stopcontact. Ook verstandig als er onweer op komst is. Zo voorkom je schade aan je apparaten door blikseminslag.
  • Koop een stekkerdoos met een schakelaar. Zo schakel je de stroom voor al je apparaten eenvoudig in één keer uit.

    Zet jij je apparaat altijd uit of laat jij hem op stand-by staan? Reageer op onze Facebookpagina!
Fleur Gorissen-de Paauw