Home Blogs van a.s.r. Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je als starter in 2021?

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je als starter in 2021?

10 maart 2021

Als je je eerste huis koopt, hoef je sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen dankzij de nieuwe startersvrijstelling. Niet alleen starters, maar iedereen tot 35 jaar kan voor deze vrijstelling in aanmerking komen als je aan de voorwaarden voldoet. Maar let op! Per 1 april 2021 komt er een extra voorwaarde bij! Wij zetten alle voorwaarden van de startersvrijstelling voor je op een rijtje.

Sinds 1 januari 2021 is er voor starters een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Als je als particulier een huis koopt waar je zelf in gaat wonen, betaal je normaal gesproken 2% overdrachtsbelasting over de hele koopsom. Als je aanspraak kunt maken op de startersvrijstelling hoef je deze overdrachtsbelasting niet te betalen. Dat scheelt behoorlijk wat geld. Je hebt daardoor minder eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Lees meer over de kosten koper in het blog hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

Voor wie geldt deze startersvrijstelling?

Deze vrijstelling moet het makkelijker maken voor starters op de woningmarkt. Hoewel het het een ‘startersvrijstelling’ heet, kunnen ook doorstromers hier in bepaalde gevallen gebruik van maken. De vrijstelling geldt voor iedereen die aan alle onderstaande voorwaarden voldoet. Ook als je niet je eerste, maar een volgende woning koopt.

• Je bent een natuurlijk persoon.
• Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud.
• Je gebruikt de woning die je koopt als hoofdverblijf.
• Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van deze vrijstelling.
• Je hebt schriftelijk en vooraf een verklaring afgegeven dat je aan de voorgaande punten voldoet.

Extra voorwaarde per 1 april 2021

Let wel op, want per 1 april 2021 komt er een voorwaarde bij. Je komt dan alleen nog in aanmerking voor de vrijstelling, als de koopsom en de marktwaarde van de woning niet hoger zijn dan € 400.000. Zijn beide of één van deze bedragen hoger? Dan betaal over de volledige koopsom 2% alsnog overdrachtsbelasting. 

Of deze extra voorwaarde van toepassing is, hangt af van het moment waarop je akte passeert bij de notaris. Dus niet de datum waarop je de koopovereenkomst tekent. Let dus goed op als jij voor 1 april 2021 naar de notaris gaat en de passeerdatum wordt verschoven. Het kan zomaar zijn dat je dan ineens wel overdrachtsbelasting moet betalen.

Jij of je partner is ouder dan 35 jaar

Ga je samen een huis kopen en is één van jullie jonger dan 35 jaar en de ander ouder dan 35 jaar? Dan kan degene die nog geen 35 jaar is wel gebruik maken van de vrijstelling en de ander niet. Er wordt dan gekeken naar ieders aandeel van de woning. Word je allebei 50% eigenaar? Dan betaalt degene die ouder is dan 35 jaar 2% overdrachtsbelasting over 50% van de koopsom. 

Startersvrijstelling nog even bewaren

Je bent trouwens niet verplicht om gebruik te maken van de startersvrijstelling. Misschien ben je van plan om voor je 35e nog een ander en duurder huis te kopen. Wil je liever daar de vrijstelling voor bewaren? Dat kan dus. 

 

Ga je je eerste huis kopen en zoek je een hypotheek die bij jou past? Een a.s.r. hypotheek sluit je af via een onafhankelijke adviseur. Die kijkt naar jouw persoonlijke wensen en situatie en kan je ook adviseren over de voorwaarden van de startersvrijstelling.

Zoek een adviseur
Birgit Johansson

Meer verhalen over Startershypotheek