Home Blogs van a.s.r. Een groen dak aanleggen: hier moet je op letten

Een groen dak aanleggen: hier moet je op letten

26 juli 2021

Wil jij graag een groen dak? Goed idee: een groen dak gaat lang mee, isoleert, werkt verkoelend in de zomer, vangt water op, en is ook nog goed voor de biodiversiteit. Waar moet je op letten bij aanschaf? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat kost een groen dak?

Zoek goed uit wat een groen dak je kost. Dit is afhankelijk van wat je precies wil: een sedumdak met vetplanten, of een uitgebreide daktuin? Vraag offertes aan en check of je gemeente subsidie geeft op groene daken. Dat kun je bekijken in de Groene Subsidiewijzer. 

Is je dak geschikt voor een groen dak?
Groen dak tegen wateroverlast

Een groen dak kan best zwaar worden. Het houdt namelijk water vast en geeft het langzaam weer af. Dat werkt fantastisch tegen wateroverlast: bij een zware regenbui kan het riool overbelast worden omdat betegelde tuinen geen water kunnen opnemen. Hoe zwaar het dak precies wordt, hangt af van of je kiest voor een sedumdak (dat meestal niet zo zwaar is) of een uitbundige daktuin (van honderden kilo’s per vierkante meter).

Kwaliteit van het dak

Er zijn nog meer belangrijke punten. Bijvoorbeeld de ligging: heeft het platte dak overdag zon? Dat is een goede positie voor een groen dak. En hoe zit het met de kwaliteit van je dak: is de waterdichte laag op je dak bestand tegen een laag planten erop? En kan het isolatiemateriaal in je dak tegen gewicht dat erop drukt? 

Een tip: als je een nieuwbouwwoning koopt, laat dan gelijk bij de bouw weten dat je een groen dak wil aanleggen. Dan kan daar rekening mee worden gehouden in de dakconstructie. Bij bestaande woningen kun je het beste een bouwtechnicus inschakelen om de constructie te laten beoordelen.

Hoeveel onderhoud heeft een groen dak nodig?

Een groen dak is op zich onderhoudsarm. Wel is het aan te raden om jaarlijks de afvoer van je dak goed te controleren en om te checken of er geen onkruid gaat groeien. ’s Zomers is het aan te raden je groene dak te sproeien, zodat het niet uitdroogt tijdens hete periodes met weinig neerslag.

Is een groen dak verzekerd

Je kunt een groen dak verzekeren met een woonhuis- of met een inboedelverzekering. Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? Vraag om advies aan je adviseur, die kan jouw situatie met je doornemen.

Wil je niets missen van Duurzaam Wonen met a.s.r.? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. Dan ontvang je elke maand tips in je mailbox hoe je duurzaam kunt wonen en energie besparen.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Duurzaam wonen