Ga naar de hoofdinhoud
Home 15 leuke wandelroutes in Nederland o.a. Veluwe, Utrecht en Zuid-Limburg
Molen in avondzon

15 leuke wandelroutes in Nederland o.a. Veluwe, Utrecht en Zuid-Limburg

28 april 2022

Zin om te wandelen? Ontdek de leukste wandelroutes van onder andere Natuurmonumenten in Nederland en zie hoe mooi ons kikkerlandje te voet is! Wat dacht je van wild spotten op de Veluwe? De heuvels trotseren in Zuid-Limburg? Of de mooiste kasteeltuinen ontdekken in de buurt van Utrecht? We geven hier een overzicht van 15 leuke wandelroutes in Nederland.

Een blokje om
1. Wandelen op de Veluwe in natuurgebied Planken Wambuis 

4,4 km

ca. 6.300 stappen

Veluwe wordt ook wel de groene schatkamer van Nederland genoemd. Waarom? Houd je ogen goed open tijdens het wandelen en ontdek het zelf! Wie weet spot je wel een everzwijn, edelhert of ander wild. De wandeling door natuurgebied Planken Wambuis bij Ede is heel divers. Van stuifzand, glooiende heidevelden tot aan uitgestrekte bossen: je ziet het allemaal. Rust na je wandeling nog even lekker uit bij Restaurant Planken Wambuis, de ideale afsluiter van je wandelroute over de Veluwe.
2. Wandelen bij Utrecht rond Kasteel de Haar

11 km

ca. 16.900 stappen

Een mooie wandeling bij Utrecht met als letterlijk hoogtepunt het grootste kasteel van Nederland! Wandelroute Landgoed Haarzuilens is een mooie wandelroute van Natuurmonumenten die je langs Kasteel de Haar voert. Tijdens deze wandelroute ontdek je de rijke cultuurhistorie van het gebied en geniet je volop van alle dieren en planten op het landgoed. Dus weg die telefoon en lekker genieten van de natuur!

3. Wandelroute Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg

10,8 km

ca. 15.500 stappen

Een berg in Nederland? Jazeker! Deze wandelroute leidt je over de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en laat je genieten van mooie vergezichten over het Jekerdal en Maastricht. Ook maak je kans om de grootste uil van Europa - de oehoe - bij de berg te zien. Of spot Château Neercanne, het enige terrassenkasteel van Nederland. 

De route is goed aangegeven met rode paaltjes en dus niet te missen. Na de wandeling nog energie over? Duik dan de grotten van de Sint-Pietersberg in, een toffe ervaring!

4. Wandelen door oude grienden in de Biesbosch

2,4 km

ca. 3.500 stappen

De Biesbosch is misschien wel het grootste natuurdoolhof van Nederland dankzij de vele rivieren, eilandjes met wilgenbossen en kreken met glashelder water. Met wandelroute De Pannekoek door de Biesbosch loop je door oude grienden. Op deze akkers werd vroeger wilgenhout verbouwd en dat kan je nog steeds zien! Deze korte wandeling is ook erg leuk om met kinderen te lopen. 

5. Wandelen door de Helderse Duinen in Noord-Holland

9,5 km

ca. 13.500 stappen

Lekker uitwaaien aan zee? Vertrek dan naar Noord-Holland voor deze mooie NS-wandeling door de Helderse Duinen. De wandelroute is afwisselend: van onverharde paden door de duinen tot een kaarsrechte dijk langs de zee. Naast mooie natuur loop je ook langs een van de grootste forten van ons land - Fort Erfprins - en vuurtoren de Lange Jaap. De route eindigt in het centrum van Den Helder, waar je heerlijk op een terrasje kunt neerstrijken. 

6. Wandelroute de Bronnenroute door Twente

4,7 km

ca. 6.700 stappen

Een fijne wandeling in het mooie Twente: de wandelroute Springendal Bronnenroute. Je loopt over over kronkelpaden langs kabbelende beken, heldere bronvijvers, akkers en hooilanden. Bijna tegen de Duitse grens aan kom je helemaal tot rust. De wandeling start vlakbij het bijzondere kunststadje Ootmarsum, leuk om voor of na deze route nog even te ontdekken!  

7. Wandelen bij de Posbank in Gelderland

5,0 km

ca. 7.150 stappen

De Posbank bij Arnhem in Gelderland is een beroemd stukje natuur in Nederland dat je een keer gezien moet hebben. De uitgestrekte heideheuvels van wandelroute Veluwezoon-Posbank laten je benen werken en de hellingen in je kuiten voelen. Deze wandeling is met zorg uitgestippeld door de boswachter van de Veluwezoom, dus maak je klaar voor een hele mooie wandeling! 

8. Wandelen bij Ruurlo in de Achterhoek

6,1 km

ca. 8.700 stappen

Zie hoeveel verschillende tinten groen het bos kan hebben met de wandelroute Boswachterspad Laarzenroute Ruurlo in de Achterhoek. Volgens Boswachter Dirk van den Brink is de wandeling door het Achterhoekse kampenlandschap een echte belevenis. “Laarzen aan en lekker door de modder banjeren. Op sommige plekken kan het water wel 10 cm hoog staan.” Na dit avontuur kan je lekker een kopje koffie drinken of een pannenkoek eten bij Pannenkoekenboerderij De Heikamp

9. Wandelen door de Brunssummerheide in Heerlen

4,7 km

ca. 6700 stappen

 
Het prachtige heide- en heuvelland van de Brunsummerheide in Zuid-Limburg. Dat is waar jij kennis mee maakt tijdens de lichtblauwe wandelroute van Natuurmonumenten! Van een kwetsbaar en nat gebied waar orchideeën en addertongvarens groeien, naar een vijver genaamd De Koffiepoel. Deze wandeling verveelt absoluut niet! Luister tijdens deze wandeling ook goed naar alle geluiden. Wie weet hoor je wel het ‘gelach’ van de groene specht. Je maakt tijdens deze route niet alleen kennis met de omgeving - ook met alle dieren!

10. Wandelen door de Kaapse Bossen in Doorn

5,1 km

ca. 7800 stappen

Vijf kilometer wandelen langs de lanen en bospaadjes van de Kaapse Bossen. Tijdens deze wandelroute van Natuurmonumenten ontdek je de natuur en cultuur van de Kaapse Bossen.  Je komt écht van alles tegen! Vogels, paddenstoelen en planten, maar ook mysterieuze objecten zoals de Stenen Tafel en de Doornse Kei. De Kaapse Bossen bevinden zich in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hier is ook van alles te doen voor kinderen: een uitkijktoren, klimbomen, bijzondere stenen en zand om in te spelen. Deze wandelroute staat gelijk aan goed vermaak!

 

11. Wandelroute door Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam bij Hilversum

4,7 km

ca. 6700 stappen

De geel-gemarkeerde wandelroute van Natuurmonumenten loopt door drie aan elkaar grenzende buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam. Een prachtige wandelroute met veel historie vanaf de 17e eeuw! Wat begon met een vergunning voor Amsterdamse kooplieden om veen en zand af te graven tussen Hilversum en Kortenhoef, eindigt in grote kapitale landhuizen, parken en tuinen waar de kooplieden zich uiteindelijk permanent vestigden. En hier kan jij heerlijk doorheen wandelen!
12. Wandelen door Leeuwarden 

12 km

ca. 17.850 stappen

Wandelen langs de grachten van het pittoreske Leeuwarden? Dat doe je over het Elfstedenpad. Deze route van Wandelnet brengt je naar de oudste hoekjes van de hoofdstad van de provincie Friesland. Hier zie je nog goed terug hoe deze stad ooit begon als Hofstad. Tijdens deze route wandel je onder andere langs het Keramiekmuseum en de Prinsenhof.

13. Wandelen door Valkenburg

10 km

ca. 14.000 stappen

Via deze wandelroute van Wandelnet wandel je door de prachtige heuvels van het Limburgse Valkenburg. Via het onverharde Krijtlandpad loop je door een landschap vol met valleitjes, beekjes en steile hellingen. Deze route is dus ook een goede training voor je been- en bilspieren! 

14. Wandelen door Leiden

8,8 km

ca 12.500 stappen

Leiden staat natuurlijk bekend als een populaire studentenstad. Maar voor wandelliefhebbers is deze prachtige stad ook de ideale locatie! De binnenstad van Leiden typeert zich door zijn statige kerk en idyllische grachten. Houd je meer van rust? Via het Marskramerpad en het Romeinse Limespad ben je in no time in de natuur. Deze route van Wandelnet brengt je langs alle facetten die de binnenstad van Leiden te bieden heeft.  

15. Wandel in de moderne stad Rotterdam

15 km

21.000 stappen

Houd je van het bruisende stadsleven? Dan ben je in Rotterdam aan het juiste adres. Wandel over de welbekende Erasmusbrug, drink een kop koffie bij Hotel New York aan de Maas en maak een stop bij de Euromast waar je over de hele stad uitkijkt. Deze route van Wandelnet brengt je langs alle hotspots van Rotjeknor. Met meer dan 20.000 stappen op de teller ligt de stad letterlijk aan je voeten! 

Ga een blokje om met a.s.r. Vitality

Wist je dat je ook beloond kan worden voor zo’n leuke wandeltocht? Zet je stappen samen met a.s.r. Vitality! Hoe meer stappen je zet, hoe meer punten je verdient. En dat is fijn, want die Vitality Punten kan je inwisselen voor de leukste beloningen. Wat dacht je van wekelijks spaartegoed voor cadeaubonnen van o.a. Bol.com, Zalando en Intersport? Of maandelijkse cashback op je Apple Watch of Fitbit? 


Kijk snel wat a.s.r. Vitality voor jou kan betekenen!

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }