Ga naar de hoofdinhoud
Home De 14 mooiste wielrenroutes van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Limburg en de Veluwe

De 14 mooiste wielrenroutes van Nederland: de Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Limburg en de Veluwe

26 maart 2024

Of je nu een ervaren fietser bent of net begint met wielrennen, een mooie route maakt jouw wielertocht compleet. Met het zonnetje in je gezicht langs het water en uitgestrekte weilanden, of push je jezelf liever op de heuvels in Zuid-Limburg? In ons land kan het allemaal. We zetten de mooiste 14 wielrenroutes van Nederland voor je op een rij. Welke verken jij als eerste? Het is koers!

Wielrenronde 1. Ronde hoep, Amsterdam (42 kilometer)

Als je graag een rondje maakt vanuit de hoofdstad is de Ronde hoep van de NFTU een echte aanrader. Je vertrekt vanuit Amsterdam-Zuid en fietst door de polder met prachtig uitzicht. Nauwelijks zijstraten en je zicht bereikt het uiterste puntje van de horizon. Lekker doorfietsen dus! Met 42 kilometer is deze ronde geschikt voor ieder niveau. Je kunt de Ronde hoep ook een paar keer achter elkaar fietsen, als je meer kilometers wilt toeren. 

Wielrenroute 2. Heuveltjestocht, Utrecht (80 kilometer)

Ga je fietsen in Utrecht, dan is er één plek die je absoluut niet mag overslaan: de Utrechtse Heuvelrug. Hier vind je vele prachtige wielrenroutes door de bossen met het nodige klimwerk. De heuveltjestocht van NTFU brengt je over 80 kilometer door de Kaapse bossen en over de Amerongerberg. Onderweg zijn er genoeg leuke plekken voor een fijne pauze.

Wielrenroute 3. Kleintje Amstelgold, Zuid-Limburg (57 kilometer)

Als het om klimmen gaat is Zuid-Limburg hét paradijs voor wielrenners. Er zijn talloze heuvels die wachten om bedwongen te worden. Deze 57 kilometer lange route leidt over grote delen van de bekende Amstel Gold Race en neemt je mee door het adembenemende Limburgse landschap.

Begin jij net met wielrennen?

Wielrenroute 4. Sjeivendörpel, Noord-Limburg (72 kilometer)

Ben je niet zo’n klimmer? Zoek het dan iets minder zuidelijk in Noord-Limburg. Prachtige landschappen en omgevingen die elkaar in hoog tempo afwisselen. En minder heuvelachtig dan in Zuid-Limburg. De route loopt door het idyllische witte stadje Thorn en neemt je mee langs de Maas, waar je kunt uitrusten bij één van de aangelegen gezellige cafés.

Wielrenroute 5. Saton Optiek Classic, Katwijk en Zoetermeer (80 kilometer)

De Nederlandse kust mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Voor liefhebbers van duinen, zee en natuur is deze route een absolute must. Het eerste deel van de route leidt langs de kuststrook van Katwijk waar een stevige wind kan optreden. Vervolgens fiets je via het Groene Hart over de mooie polders en dijken bij Zoetermeer. Het is een langere, maar vrij vlakke route. Zet hem op!

Wielrenroute 6. Nieuwe wildernis, Dordrecht (81 kilometer)

Veel wielrenroutes voeren je dwars door de natuur en doen je even vergeten dat je in het volgebouwde Nederland bent. Toch kan de aanwezigheid van zowel het platteland als de stad waanzinnig zijn tijdens het fietsen. Vanuit Dordrecht rijd je zo de kronkelende paadjes van het Biesbosch in. De route ligt verdeeld over de polders van Zuid-Holland en Noord-Brabant en is rijk aan platteland en uitzicht over het water. Met een lengte van 81 kilometer is dit een heerlijke route om op je vrije dag te fietsen.

Wielrenroute 7. Rijk van Nijmegen, Nijmegen (121 kilometer)

We beloofden wielrenroutes in Nederland, toch mag dit rondje naar Duitsland vanuit Nijmegen niet ontbreken! Via deze route van de NTFU fiets je rondom de oudste stad van Nederland en wielren je ook een stuk door Duitsland. Tijdens je route wielren je langs ruïnes en overblijfselen van de Romeinse tijd.

Wielrenroute 8. Heuvelentocht, de Veluwe (57 of 72 kilometer)

De Heuvelentocht van de NTFU is een lekker vlakke wielrenroute door het zuidelijke gedeelte van de Veluwe. Het is een heel bosrijk gebied met iedere kleur groen die je kunt bedenken. Ideaal aan deze route is dat er twee versies zijn: één van 57 kilometer en één van 72 kilometer. Perfect dus voor zowel beginnende als gevorderde fietsers!

Wielrenroute 9. Brabantroute, 's-Hertogenbosch (109 kilometer)

Den Bosch is een stad van water. Niet zo gek met de aanwezigheid van de Maas, de Dommel, de Aa én de Binnendieze. En dit merk je meteen als je op de fiets stapt. Dit is bij uitstek de route als je langs het water wil fietsen. Een mooi gezicht en op warme dagen zorgt het voor een extra fris briesje! Met een route van 109 kilometer lang is het voor de enthousiaste fietser een mooie uitdaging.

Wielrenroute 10. Kessel, Overloon (86 kilometer)

In het Noord-Limburgse start de route Kessel van NTFU op het 14 Oktoberplein van Overloon. Dit is een gebied waar tijdens de Tweede Wereldoorlog flink gevochten is. Je vindt op deze wielrenroute dan ook veel terug wat hieraan herinnert. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende Venray War Cemetery. De route brengt je langs de Maas en door het prachtige peelgebied. 

Wielrenroute 11. Coldenhove, Zutphen (46 kilometer)

In het Gelderse Zutphen, langs de IJssel, vind je heerlijke wielrenroutes. De route Coldenhove van NTFU, fiets je vanaf de stad. Op dit vlakke landschap kun je lekker veel snelheid maken. De route brengt je via het bos naar papierfabriek Coldenhove. Een perfecte plek om nog wat extra kilometers te fietsen!

Wielrenroute 12. Rondje om Amersfoort, Amersfoort (62 kilometer)

De route Rondje om Amersfoort van NTFU begint bij het clubhuis van Tempo Soest. Vanaf hier fiets je via Soest helemaal rondom de stad Amersfoort. Op de fiets ontdek je de veelzijdige natuur, de polders en weides op steenworp van deze mooie stad.

Wielrenroute 13. 4 steden Noord- en West Friesland, Friesland (65 kilometer)

Via deze route van NTFU fiets je langs 4 Friese steden tussen Noord- en West Friesland. Je begint in het centrum van Sneek, waarna je je fietstocht vervolgt naar de steden Bolsward, Harlingen en Leeuwarden.

Wielrenroute 14. Radio Kootwijk, Posbank (92 kilometer)

We sluiten af met een kuitenbijter. Kuiten-wat?! Kuitenbijter: een korte, maar steile klim. Een beetje wielerjargon konden we natuurlijk niet weerstaan. Kuitenbijters vind je genoeg op de Posbank. Op deze route leg je namelijk maar liefst 850 hoogtemeters af. Een pittige kluif, maar wel héél lekker als je hem uitgereden hebt. Met deze rit, haal je zeker weten een mooi aantal Vitality punten!

Klim, daal en sprint naar toffe beloningen!

Verdien beloningen met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality! Het werkt zo: door dagelijks te bewegen, verdien je Vitality Punten. Bijvoorbeeld met het aantal stappen dat jij tijdens het hardlopen zet of op basis van je verhoogde hartslag. Deze punten kun je vervolgens inwisselen voor de leukste wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. 

Verdien bijvoorbeeld iedere week spaartegoed voor cadeaubonnen van Bol.com, Intersport of Zalando, krijg iedere maand cashback op een nieuwe Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook kun je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel! Klinkt goed toch?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }