Home Blogs van a.s.r. Zonnepanelen: moet je dan energie gebruiken wanneer de zon schijnt?

Zonnepanelen: moet je dan energie gebruiken wanneer de zon schijnt?

23 september 2021

Met zonnepanelen op je dak worden zonnestralen uiteindelijk stroom. Moet je die stroom dan ook gebruiken op het moment dat je het opwekt? Porterenee zocht het voor ons uit.

Moet je stroom gebruiken als je panelen het meest rendabel zijn?

Veel mensen doen ‘s nachts de was. En ook de vaatwasser draait in de kleine uurtjes. Zo kost de energie die die apparaten gebruiken minder geld. Dit heeft alleen zin wanneer je een dubbele meter hebt, die rekent in daluren en piekuren.

Wanneer je zonnepanelen op je dak legt, wordt het een heel ander verhaal. Zonnepanelen wekken stroom op zodra er daglicht op de panelen valt. Dat hoeft heus niet altijd een fel zonnetje te zijn. Wanneer het erg warm is, kan de opbrengst zelfs een beetje teruglopen. Een mooie lentedag is perfect. Maar ook in de winter wekken panelen stroom op. Zolang er maar daglicht is.

Dat betekent wel dat je ‘s nachts dus geen energie opwekt, terwijl veel mensen dan juist hun apparaten laten draaien. Moet je de momenten waarop je stroom verbruikt dan aanpassen aan de momenten waarop je panelen het meest rendabel zijn.

Het antwoord is 'ja'

Door je apparaten overdag te laten draaien, gebruik je de stroom die jouw panelen op dat moment opwekken. En dus niet de stroom die via je energieleverancier uit jouw stopcontact komt en waar je dus voor betaalt. Dat vergt soms wat plannen. Als je niet thuis bent overdag kun je tijdschakelaars gebruiken om apparaten te laten starten overdag. Steeds meer apparaten hebben ook een uitgestelde start-functie. Die vind je vaak op bijvoorbeeld wasmachines en vaatwassers. Heb je nog andere energieslurpers staan? Bijvoorbeeld zo’n heerlijke jacuzzi in de tuin, die moet opwarmen voordat je erin kunt? Laat de verwarming overdag draaien op de stroom van je eigen zonnepanelen, doe de deksel er goed op en geniet ‘s avonds van een heerlijk warm bad, dat je geen geld heeft gekost.

Lees ook: zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?

Verdien je zonnepanelen sneller terug door opgewekte stroom direct te gebruiken

Door het zo aan te pakken, breng je je energierekening zo ver mogelijk naar beneden. Je gebruikt vooral je zelf opgewekte stroom en verdient je panelen sneller terug.

Lees ook: zo snel verdien je je zonnepanelen terug

Het kan nog altijd gebeuren dat je zonnepanelen meer stroom opleveren dan jij zelf gebruikt. De stroom die overblijft, gaat terug naar de energiemaatschappij. Zij kunnen dit dan weer leveren aan andere mensen. Daar krijg je een vergoeding voor. Aan het einde van het jaar streep je samen met je energieleverancier de energie die je zelf hebt gebruikt weg tegen wat je terug hebt geleverd. Dat heet salderen. Dat was altijd financieel heel aantrekkelijk, maar die regeling wordt afgebouwd. Des te belangrijker is het dus om je opgewekte stroom zoveel mogelijk te gebruiken op het moment dat je thuis bent. Lastig? Een batterij of accu kan ook een oplossing zijn.

PorteRenee

Meer verhalen over Duurzaam wonen