Of je nou een grote tuin hebt, een geveltuintje of een klein balkonnetje elke tuin of buitenruimte kun je duurzaam inrichten. Met groen creëer je een fijne plek voor jezelf, voorkom je hittestress in de zomer en draag je bij aan de biodiversiteit in Nederland.

Een duurzame tuin aanleggen of duurzaam tuinieren

De particuliere tuin speelt een grote rol in het terugdringen van droogte en wateroverlast, insectensterfte en hittestress. We delen graag tips voor het aanleggen van een duurzame tuin. En dat kan zelfs zonder al te veel onderhoud.

Wat is biodiversiteit?

Met biodiversiteit wordt de variatie bedoeld aan dieren en plantensoorten op de planeet. Door klimaatverandering, maar ook het ingrijpen van de mens, krijgen steeds meer dieren- en plantensoorten het moeilijk. Door je tuin aan te leggen met een verscheidenheid aan inheemse planten, kun je een steentje bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit in Nederland. Met bijvoorbeeld een insectenhotel in de tuin doe je de natuur een groot plezier. Want ook al vind je rare insecten of kleine spinnetjes helemaal niet zo leuk, toch zijn deze beestjes onmisbaar voor de natuur. Denk maar eens aan de bestuiving van diverse planten en dat ze dienen als voedsel voor vogels. Lees ook onze tips voor een bijvriendelijke tuin.

Zelf zonder tuin of buitenruimte kun je hier aan bijdragen, bijvoorbeeld door een groen dak aan te leggen. Zo heb je een extra stukje ‘tuin’, waar insecten ook graag op af komen. En het werkt gelijk isolerend tegen de warmte in de zomer. Zo houd je je huis lekker koel.

Eten uit je eigen moestuin

Wil je graag een moestuin beginnen? Wij geven je 8 tips om een moestuin aan te leggen waarmee je zelf je eigen eten kunt verbouwen. Of heb je een grote tuin? Dan kun je een voedselbos overwegen, net als Merel en Ruud.

Je tuin duurzaam inrichten

Behalve bij je huis kun je ook bij de inrichting van je tuin duurzame keuzes maken. En dat dit nog steeds onderhoudsvrij kan en een fijne mooie tuin kan opleveren, lees je in ons blog.

Zo zorg jij voor een onderhoudsvriendelijke én duurzame tuin

Meer tips over duurzaam tuinieren